Болест на Хашимото

108 коментара1/5

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Към днешна дата медицината не е открила пълно лечение на Хашимото и затова лечението е доживотно, като има за цел да поддържа функцията на щитовидната жлеза.

                              
Болест на ХашимотоКакво е Хашимото?  

По-правилно е болестта да се нарече болест на Хашимото или синдром на Хашимото. С времето обаче заболяването придобива наименованието на своя откривател и много хора го наричат просто Хашимото.

Най-просто обяснено болестта на Хашимото представлява развитие на хроничен възпалителен процес, който унищожава тъканта на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция. Тя е отговорна за въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм в организма, а от там и за почти всички процеси, протичащи в тялото ни. При заболяване от болестта на Хашимото може да се достигне до унищожаване на почти 80% от щитовидната тъкан. В резултат на това се влошава здравето и качеството на живот на заболелия човек.

Какви са причините за заболяване от болестта на Хашимото?

Трудно е да се определи точната причина. Според някои специалисти стресът е ключов фактор, който отключва смущенията във функцията на щитовидната жлеза, а от там и заболяване от Хашимото. Възможно е болестта да се появи и в следствие на лечение от друго заболяване, при което болният се е подлагал на лъчелечение или друг вид облъчване. Не са малко и защитниците на тезата, че болестта на Хашимото е в следствие на генетичен дефект, който се отключва в определен момент.
                                  
Какви са симптомите на Хашимото?

Първоначално болестта на Хашимото може да няма никакви симптоми. Един от първите признаци е проблем с преглъщането, леко подуване и дискомфорт в областта на шията. Постепенно се появяват типичните проблеми, които съпътстват заболяванията на щитовидната жлеза – лесна уморяемост, разсеяност, липса на енергия, напълняване, отслабване на паметта,  стягане, понякога дори леко душене в областта на шията, болки в мускулите и ставите, сърцебиене, шум в ушите, изпотяване, подпухване.

Как се диагностицира болестта на Хашимото?

За диагностициране на Хашимото трябва да се премине ехографско изследване, преглед при ендокринолог, изследвания на кръвта и хормоните.
 

Болест на Хашимото

 


Как се лекува Хашимото?

След поставяне на диагнозата, традиционно се започва лечение с тиреоидни хормони за няколко месеца. След това се преминава към пожизнено медикаментозно лечение, което включва различни медикаменти, предписани от лекуващия лекар. В някои случаи може да се пристъпи към оперативна намеса.

Медицината не е достатъчно напреднала в разработка на успешни лечебни методи за Хашимото. Според някои лекари прилаганото лечение не е правилно, тъй като предизвиква множество странични ефекти, които увреждат други органи. Затова все повече се прибягва до нетрадиционните методи на лечение на Хашимото, каквито са импулсния метод за лечение на Хашимото и хомеопатията. Тяхната цел е да стимулират естественото възстановяване на функцията на щитовидната жлеза, което автоматично води до подобряване състояние на пациента.

Ако страдате от болестта на Хашимото, ваш личен избор е какъв метод на лечение да изберете. Най-важното е да не прибягвате към самолечение и да спазвате стриктно лекарските предписания. Не всички полезни за здравето навици действат благоприятно на здравословното състояние на болните от Хашимото хора.Преди всичко не трябва да се плашите от поставената диагноза, защото с болестта на Хашимото може да се живее напълно пълноценен живот.


26.03.2009/Деси Великова

 

108 коментарaДобави коментар »

finik

От finik24.04.2016, 21:45 ч.

Лъчетерапия и химиотерапия са едно брутално вмешателство в работата на организма с непредвидими последствия! А лесна уморяемост, разсеяност, липса на енергия, напълняване, отслабване на паметта, болки в мускулите и...

Виж всички коментари за "Болест на Хашимото".

Още от "Заболявания"

10 признака, че страдате от хронично възпаление

10 признака, че страдате от хронично възпаление

Обикновено човек лесно може да познае, когато в организма му вилнее остро възпаление. Например при настинка – хремата и високата температура веднага ви показват, че във вашето тяло не е здраво. Всъщност острото възпаление е естествен и здравословен процес, който помага на организма да се излекува.

Свински грип

Свински грип

Свинският грип предизвика паника в цял свят. Вирусът се появи в Мексико и  мълниеносно достигна до всички краища на света. Какво трябва да знаем за свинския грип – грип тип A/H1N1?

Целиакия – глутенова непоносимост

Целиакия – глутенова непоносимост

Целиакия е вид хранителна алергия, причинена от съдържащия се в житните храни глутен. Първите симптоми на целиакия възникват още през първата годинка на детето. А най-ефикасното лечение на целиакия е безглутеновата диета.<