Вирусът на херпеса – скритата болест

От 0 коментара0/5

Между 50 и 80% от европейците се заразяват с вируса на херпеса, а при азиатците поражението е върху 100% от населението. Все още не е намерена панацея за това заболяване, но с малко повече усилия можем да се предпазим от него.

Вирусът на херпеса – скритата болест
 © Сн.: iStock.com

Как става заразяването?

Заразяването с херпес се случва почти „анонимно“ - от лица без явни признаци.Проводникът на инфекцията най-често е слюнката - така се заразяват децата до 4-годишна възраст с херпес от I тип (мехурчета на устните, брадичката, бузите). Слюнката може да бъде върху повърхността на играчката, в целувката на роднините. Ако е у самото дете - в такава нежна възраст напълно вероятно е и автозаразяване - нима детето може да спре любопитните си ръце да изследват собственото му тяло? Така херпесът от тип I може да премине в тип II - генитален.

 

Предава ли се по наследство?

Не самият вирус, а неспособността на имунната система да се бори с него. Оттук идва масовостта на заболяването.

 

Ако вирусът проникне в организма, къде и как се съхранява?

Вирусът „минава“ през лигавицата или през микроскопични травми по кожата (порязвания, убождания, драскотини). След това се разнася чрез кръвта и лимфната течност по всички органи и системи. Засяда по разклоненията на нервните клетки и се премества към централната нервна система. А там вече се настанява завинаги. Наличието на един тип на херпесния вирус в организма не изключва възможността от заразяване с друг тип.

 

С какво се характеризира херпесът от тип II?

Заразяването се случва най-често на възраст около 20 години, в началото на половия живот.
Първите симптоми: сърбеж, парене, нарушаване чувствителността на кожата на половите органи, мехурчета и дори открити язвички.

 

Опасен ли е за бременните?

Преди зачеването трябва да се направят пълни изследвания, независимо дали е имало рецидиви. Причините за това са следните: първо, херпесът може да доведе до изхвърляне на плода; второ, ако жената не е инфектирана, първичната инфекция е особено опасна: концентрацията на вируса в организма на бременната е много висока и опасността от неговото предаване на зародиша чрез плацентата нараства до 50%.

 

Вирусът на херпеса – скритата болестКак да изпреварим рецидивите?

С въздействие върху клетъчния имунитет. Колкото и наивно да звучи, трябва да се калявате, да се стараете да пазите душевния си покой, да избягвате преумората. Имуномоулаторите и имунокоректорите са полезни средства, но с тях трябва да се внимава и винаги да се взема под внимание индивидуалното протичане на болестта. Колкото до ваксината, тя стимулира имунитета против херпеса, но се прилага върху вече инфектирани хора, за да се облекчат страданията им при рецидивите. Ваксината все още не може да отстрани вируса. Затова е добре да предпазвате децата от излишни прояви на обич - целувки.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Вирусът на херпеса – скритата болест".

Още от "Заболявания"

Хипотония - ниско кръвно налягане

Хипотония - ниско кръвно налягане

Жените най-много си патят от ниско кръвно. Статистиката сочи, че към лекар се обръщат 1 от 5 жени.

Множествена склероза

Множествена склероза

Дегенеративно заболяване на нервната система, при което се уврежда миелиновата обвивка (външната изолираща обвивка) на нервите, в резултат на което се нарушава провеждането на нервните импулси.

Това е едно от най-често срещаните заболявания на храносмилателния тракт.

Гастрит

Гастрит е заболяване на стомаха, което се изразява във възпаление на стомашната лигавица. На какво се дължи, какви са симптомите и как се лекува гастрит?