Тиковете – как да се справим с тях?

0 коментара0/5

Тиковете - защо се появяват и как да се справим с тях? Напоследък ви се струпват все нови и нови задачи – в работата, вкъщи... Приятелката ви предупреждава, че често примигвате. Дали пък не е тик?

Тиковете – как да се справим с тях?

Какво представляват тиковете?

Тиковете са повтарящи се неволеви движения (както и на определени звуци), които се проявяват само в будно състояние. Обикновено виновникът за появата на тикове е нервното напрежение. Неслучайно те ни тормозят главно в стресови ситуации. Тиковете най-често са временни, и въпреки че се наблюдават предимно в училищна възраст, мъчат и много възрастни.

Видове тикове

Тиковете са обикновени, сложни и генерализирани.

 • Обикновен тик например е замижаването.
 • Сложният се отличава с това, че  неволните движения се сменят, прекъсват и се възобновяват отново. Неочаквано на лицето се изписва страх или радост.
 • Генерализираният тик (болест на Жил дьо ла Туре) се разпространява на практика по всички мускули на лицето и горната половина на тялото. При него тиковете са съпътствани от сумтене или неволева реч, понякога под формата на неприлични изрази.

Симптоми. За тикове може да се говори, когато детето или възрастният:

 • Мига често
 • Мръщи чело
 • Прави различни гримаси
 • Често се облизва
 • Повдига рамо или ръка
 • Сумти или покашля
 • Прикляква
 • Ръмжи

Причини. Според учените тиковете при децата са външен израз на вътрешен конфликт, който хлапето изживява заради недоразумения с родителите.
Тиковете при възрастните могат да бъдат провокирани от нервен стрес, депресия, конфликтна обстановка вкъщи, в работата, преумора и силна уплаха. Според учените повечето генерализирани тикове се предават по наследство.

Лечение.

 • Класическа медицина

Добре е първо да се отиде на очен лекар. Ако той не открие нищо смущаващо, това означава, че става дума за тик, който не е заболяване на окото. Ако детето или възрастният се оплаква от главоболие, това също е характерен признак, че са се струпали повече задачи и отговорности, отколкото могат да понесат. Главоболието и тиковете може да са причинени и от друго, не задължително от психическо натоварване. Затова е добре да се посети и невролог, за да се отхвърлят по-сериозни диагнози в резултат на процеси, засягащи мозъка.

 • Алтернативни методи

Ако и неврологът не открие нищо притеснително, най-вероятно става дума за претоварване. В този случай можете да изберете и метод от алтернативната медицина.

Фитотерапията (лечението с билки), хомеопатията и множеството масажни техники имат изключително ефективни програми срещу стреса и хроничната умора. Ако детето ви има тик, погрижете се то ежедневно да спортува или да играе с приятелите си навън.

Тиковете при възрастните могат да се преодолеят с лечебни масажи, ароматерапия, релаксираща техника Боуен.

 • Други методи

Включването в групи за медитация, както и заниманията с йога помагат да се преодолее стресът, довел до тази реакция на тялото.

Ако човек си вземе домашен любимец, с него не само ще се обогати емоционално, но и ще започне да ходи повече пеша.

Най-евтиното и лесно средство за успокояване на нервите е разходката в парка и излизането в планината през почивните дни.

Не бива да се забравя и силата на водолечението с минералните води.

Движенията, които не изчезват, въпреки че стресовата ситуация е отминала, могат да се оправят с продължително психотерапевтично лечение. Най-често се препоръчват и успокоителни средства.

Още за: тикове

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тиковете – как да се справим с тях?".

Още от "Заболявания"

Онихопатии - болести по ноктите

Онихопатии - болести по ноктите

Стремежът към поддържане на красиви нокти е всъщност стремеж към поддържане на добро общо здраве, тъй като ноктите са отражение на вътрешното ви здравословно състояние.

Синдром на Даун

Синдром на Даун

Синдром на Даун е едно от най-често срещаните генетични заболявания. Противно на всички твърдения, родените със Синдром на Даун могат водят дълъг и нормален, почти самостоятелен, начин на живот.

Множествена склероза

Множествена склероза

Дегенеративно заболяване на нервната система, при което се уврежда миелиновата обвивка (външната изолираща обвивка) на нервите, в резултат на което се нарушава провеждането на нервните импулси.