Таласемия

От 0 коментара0/5

Чували ли сте за таласемия? Заболяването представлява разновидност на анемията, но е от съществено значение от кой тип точно страда болният. Вижте най-важното, което трябва да знаете за таласемията.

Таласемия
 © Istockphotos

Какво представлява таласемията?

Таласемията е подразновидност на анемията и се изразява в недостиг на червени кръвни клетки в организма. Среща се още като средиземноморска анемия, защото е характерна за жителите на южните части на Европа и района на Средиземно море.  В буквален превод името на заболяването се състои от две думи - море и кръв. Смята се, че таласемията е произлязла като форма на автоимунитет, който хората от този регион са развили преди години, когато е имало епидемия от малария.

Вижте също: Анемия - причини, диагноза, лечение

При таласемията костният мозък произвежда непълноценни червени кръвни клетки, които бързо загиват. Проблемът е, че те са свързани с работата на хемоглобина - богат на желязо протеин , който е натоварен със задачата да пренася кислород от белите дробове до останалите части на тялото. 

Добави описание

Причини за таласемия

Таласемията е генетично заболяване, наследенето от родителите, които могат да са преносители на такъв ген. Има две разновидности - алфа и бета таласемия. Хемоглобинът се състои от две двойки белтъчни молекули - също алфа и бета. При предаването трябва да се установи дали са наследени увредени гени само от единия или от двамата родители и съответно откъде идват липсите - от алфа или бета молекулите.

Важно: Родителите може да не са били болни от анемия или таласемия, а просто да са преносители на увредени гени.

Добави описание

Симптоми и диагностициране

Обикновено таласемията е по-трудна за диагностициране, защото най-честите симптоми се изразяват в умора, липса на апетит и бледа кожа. При пълна кръвна картина се наблюдават ниски нива на хемоглобин и еритроцити, но и това не е достатъчно, за да се потвърди диагнозата.

Вижте също: Най-честите кръвни изследвания

Необходимо е да се установи какви са нивата на желязото в кръвта и да се направи електрофореза - изследване, което проследява веригите на молекулата на хемоглобина. След това лекарите могат да кажат дали наистина става дума за таласемия и най-вече от кой тип е тя, защото в зависимост от това се предприема различно лечение.

Вижте също: Диета при анемия

Добави описание

Лечение на таласемия

Таласемията не е толкова безобидна, колкото изглежда. Ако не се лекува, заболяването може да навреди на сърцето, костите, далака, предразполага към инфекции и води до натрупване на желязо в кръвта. Обикновено лечението протича под формата на терапия, която цели да стабилизира нивата на хемоглобина. В някои случаи е достатъчно да се приема известно време фолиева киселина, а в други може да се наложи кръвопреливане.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Таласемия".

Още от "Заболявания"

Колоноскопия - преглед на дебелото черво

Колоноскопия - преглед на дебелото черво

Лекарят може да би препоръча колоноскопия не само в търсене на предракови образувания, но и при повтарящи се хемороидални кризи. Подложете се на този важен преглед без излишна паника. Въпросите, които си задавате при прегледа на дебелото черво, са основателни.

Алергия към домашен прах - какво да правим

Алергия към домашен прах - какво да правим

Защо развиваме алергия към домашен прах, на какви тестове да се подложим и какво е лечението. Научете повече за алергията към домашен прах и малките хиринки да направите дома си по-здравословен, ако имате подобно състояние.

6 признака на поликистозните яйчници

6 признака на поликистозните яйчници

Синдром на поликистозните яйчници е заболяване, което засяга до 15% от жените в репродуктивна възраст. То може да се окаже пречка при желание за зачеване, ето защо всяка жена трябва да бъде наясно, ако има поликистозни яйчници. Вижте 6 признака, които подсказват, че може би имате поликистозни яйчници.