Розов лишей

88 коментара5/5

Не позволявайте това да ви се случи.

Много хора, предимно млади жени и момичета, купувайки си нова дреха, нямат търпение да я облекат. Било за да се почувстват по-комфортно, или пък да се покажат някому.

Облечете ли новата дреха без да сте я изпрали обаче, рискувате да си навлечете не малка неприятност. Особено ако се касае за интимно облекло, бельо, влизащо в пряк допир с кожата.

Съществува кожно заболяване наречено розов лишей(pityriasis rosea) , основна причина за което се счита алергичната реакция на организма към някои вещества, употребявани при фабричната обработка на дрехите, за стабилизиране на цветовете или за подобряване издръжливостта на материята, от която са произведени.

Други автори приемат розовия лишей за инфекциозно заболяване с вирусна или микробна (стрептококова) етиология, поради честото му възникване след остро възпаление на горните дихателни пътища; едновременното заболяване на няколко души; последващия траен имунитет.

Чрез серологични изследвания, обаче, не се установява връзка между розовия лишей и различни вирусни и бактериални инфекции.

Изхождайки от позицията, че се касае за алергично заболяване, привеждаме подробности за неговото протичане.

Наблюдава се в млада възраст 15-35 год.

Има пролетна и есенна сезонност.

Започва внезапно с появата на едно овално петно 2-3 см в диаметър, с розово-червен цвят, жълтеникав център и леко надигнат, залющваш се, белезникав периферен ръб.

Петното се нарича първична "майчина" плака и оздравява в центъра, а се разпространява периферно.

Локализира се най-често в областта на гърдите, като медальон. Няколко дни по-късно, обикновено след къпане, се появяват множество малки, овални, леко надигнати, розови петна, залющващи се по периферията.

Разполагат се симетрично по тялото, крайниците (до коленете и лактите), а по гърба могат да наподобят "клонки на ела".

При децата, обривите могат да засегнат лицето и окосмената част на главата. Лигавиците по принцип не се засягат.

Субективни оплаквания по правило липсват. В някои случаи се наблюдава слабо неразположение съчетано с леко повишаване на температурата и увеличаване на лимфните възли в шийната област.

По време на обрива, кожата е с повишена чувствителност към всякакъв вид дразнене (от физическо, химическо и медикаментозно естество), затова съветваме да се избягват:
  • изпотяване
  • излагане на слънце
  • носене на грубо (вълнено, ленено и др.) и непорьозно (синтетично) бельо
  • къпане (особено със сапун)

Въпросът с къпането е много интересен.
Това е една от особените болести, които не го понасят. Ако направите грешката да се изкъпете основно има опасност да се появи сърбеж и по тялото Ви да плъпнат нови обриви. Единственото, което можете да си позволите е хладък душ без сапун и изтриване.

Протичането на заболяването е циклично със спонтанно излекуване средно след 6 седмици, в много редки случаи за 2-3 месеца.

На мястото на обрива остават хиперпигментации (засилено оцветяване на кожата), които с течение на времето избледняват.

Рецидивите (повторните обостряния) на заболяването са много редки (обикновено след 7-10 години).

Поради спонтанното излекуване, в повечето случаи въобще не се стига до медикаментозна терапия. Просто трябва да се избягва дразненето на кожата от каквото и да е естество, както беше споменато по-горе.

При силен сърбеж или неприятни усещания от страна на кожата, външно могат да се приложат индиферентни пудри и/или бяла микстура; мека цинкова паста или локални кортикостероиди в охладителен крем.

При по-тежко и затегнато протичане могат да бъдат предписани антихистаминови препарати (Х1-блокери) и евентуално кортикостероиди в ниски дози.

С една дума: за да намалите риска от "евентуална среща" с розовия лишей, и за да не изпитате всичко горепосочено на гърба си, решението е просто: Не бързайте да обличате новата си придобивка, преди да сте я изпрали.
Така ще можете да и се радвате след това без евентуални последици.


23.08.2002/ д-р Радка Тодорова

С любезното съдействие на : www.med.primasoft.bg

88 коментарaДобави коментар »

genogdg

От genogdg22.01.2015, 21:19 ч.

Здравейте, вече трети-четвърти ден от както съм с тези обриви, диагностицирани от дерматолог като "Розов лишей" и все повече се увеличават по тялото ми. Казаха ми, че е от дреха, дълго неносена и извадена от...

Виж всички коментари за "Розов лишей".

Още от "Заболявания"

Мелазма – пигментни петна

Мелазма – пигментни петна

Мелазма се наричат пигментните петна, които са често срещани и представляват здравословен и козметичен проблем за много хора. От мелазма страдат много рядко млади хора. Пигментните петна се появяват след 35 г., при бременност и излагане на UV лъчи.

Какви  са  основните  изводи  за  грипа  A H1N1?

Какви са основните изводи за грипа A H1N1?

Грипната  епидемия  от  вирусът  A H1 N1  вече е  в  своя  апогей  и  през  следващите  дни  ще  започне  да  отшумява. Какви  са  основните  изводи,  коит

СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност)

СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност)

СПИН е болестно състояние, до което човек достига след зараза с вируса ХИВ. СПИН е съкращение от  Синдром на придобита имунна недостатъчност, а ХИВ, на латински HIV означава Human Immunodeficiency Virus (Човешки Имунодефицитен Вирус).