Кандидоза – вагинална гъбична инфекция

66 коментара0/5

Кандидоза, или наричана още млечница, е вагинална гъбична инфекция. Почти всяка жена поне веднъж в живота си е страдала от кандидоза. Както възрастни, така и деца страдат от кандидоза. Какви са причините, симптомите и лечението на кандидоза?

Кандидоза – вагинална гъбична инфекция
Какво е кандидоза?


Кандидоза е вид вагинална гъбична инфекция, причинена от гъбичките candida. Те са най-често срещани и упорити за лечение. Утихването на симптомите на болестта обаче не е сигурно доказателство, че сте се излекували от кандидоза. Понякога лечението трае с години и не трябва да се прекъсва докато болестта не се излекува напълно. В противен случай е възможно  да се развие хронична кандидоза. Заболяването може да се появи не само във влагалището и по външните половите органи, но и по цялото тяло в кожните гънки.  

Научно доказано е, че жените страдащи от хронична кандидоза, са неколкократно по-застрашени и от венерически заболявания.

Кандидоза –  вагинална гъбична инфекцияСпоред изследвания повече от 60% от жените са носители на вагинални гъбички, но само една част от тях са склонни към заболяването кандидоза. Микроорганизмите, които се намират във влагалището са необходими за предпазването от външните микроби, причиняващи болести. Нарушаването на баланса и максималния брой на тези мокроорганизми води до заболяването кандидоза. За размножаването на гъбичките е необходимо наличието на няколко фактора.

Какво причинява болестта кандидоза?

Кандидозата често е причинена от замърсяване и лоша хигиена, слаба имунна система, прием на антибиотици, използване на интимни душ-гелове и парфюми. Предразположени към заболяването кандидоза са и хората, страдащи от захарен диабет, бременните и тези, които използват контрацептиви и водят интензивен полов живот. Гъбичната инфекция кандидоза може да бъде предадена и чрез полов контакт. Обикновено при мъжете това заболяване протича безсимптомно, което често е причина да не се взимат предпазни мерки и болестта бързо да се предаде на сексуалния партньор.

Заболяването кандидоза е характерно за летните месеци. Носенето на тесни панталони, синтетично бельо, ходенето на обществени басейни и сауни са все фактори, водещи до заболяването кандидоза.

Какви са симптомите на кандидоза?

Заболяването кандидоза е съпътствано от симптоми като обилно бяло течение, парене при уриниране, сърбеж, зачервяване и оток около входа на влагалището. Симптомите на заболяването кандидоза се засилват преди менструация. Бялото течение е белезникаво, има и бели полепи по страните на влагалището. Симптом на болестта кандидоза е и болката по време на сексуален контакт.

Как се лекува кандидоза?

  • При кандидоза се препКандидоза –  вагинална гъбична инфекцияоръчва перорално и локално лечение (чрез вагинални глобули). Задължително е паралелното лечение на сексуалния ви партньор, ако имате такъв.

 

  • Най-ефективното лечение на кандидоза е с флуконазоли. Какво лечение ще ви се препоръча зависи от вида на гъбичките candida, които са причина за болестта ви. Това се установява чрез лабораторни изследвания.
  • При кандидоза се препоръчва приемането на витамин С и повече кисели храни, така че да се възстанови киселинният баланс в организма (удачна е консумацията на кисело мляко и грейпфрути). Гъбичките candida се развиват предимно в сладка среда, което е причина по време на лечението на кандидоза да не се приемат големи количества захар.
  • Народната медицина съветва да се правят промивки с кисело мляко и смрадлика за облекчаване на симптомите. Препоръчва се и лечение с воден разтвор на прополис.

Не правете грешката да се самолекувате с антибиотици, защото ефектът им може да бъде обратен на желания от вас. Антибиотиците убиват бактериите, но това позволява развитието на гъбичките candida.

10.03.2010/Ели Йорданова

66 коментарaДобави коментар »

Aidriell

От Aidriell16.07.2016, 02:47 ч.

Общ симптом на масирана кандидоза е изцяло побелял език наричан още oropharyngeal candidiasis, Candida в нормално състояние в малък брой живее по мембраните ни но външни фактори като електромагнитно лъчение на Базови станции и...

Виж всички коментари за "Кандидоза – вагинална гъбична инфекция".

Още от "Заболявания"

Високото кръвно налягане води до инсулт

Високото кръвно налягане води до инсулт

Една нерадостна статистика сочи, че в България има около1,5 милиона души с високо кръвно налягане.

5 симптома преди менопауза, сигнализиращи понякога и за здравословен проблем

5 симптома преди менопауза, сигнализиращи понякога и за здравословен проблем

Настъпването на менопаузата се характеризира с някои определени хормонални промени, изразяващи се най-често в появата на топли вълни, намаляване на либидото, нередовна менструация. В някои случаи обаче тези нормални симптоми преди менопаузата могат да сигнализират за наличието на здравословен проблем.

Подагра – болест на чревоугодниците

Подагра – болест на чревоугодниците

Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра. И съответно от болестта подагра страдат най-често чревоугодниците и затлъстелите хора. А лечението, макар и необичайно, е строга диета.