Колпит – това упорито бяло течение

24 коментара0/5

Всяка жена е имала бяло течение. Медицината нарича този проблем колпит. Познавате неприятното чувство да не може да се отървете от бяло течение месеци наред. Какво трябва да знаете за заболяването колпит?


Колпит – това упорито бяло течение

                      
Какво е бяло течение?
                          
Бяло течение е течение от влагалището на жената, което излиза извън нормите на нормалната влагалищна секреция (нормата е една чаена лъжичка на ден). Причинителят на неприятното и упорито течение от влагалището може да е най-различен, но масово се използва наименованието бяло течение за всички видове проблеми с увеличена влагалищна секреция. Бялото течение може да е слузесто, течно или лепкаво, бяло, жълтеникаво, зеленикаво, кафеникаво и дори с леко кървав цвят. Много често има остра, задушлива миризма и предизвиква големи неудобства, особено ако е по-обилно.
                      
Винаги, когато имате нетипично течение от влагалището, се обърнете към гинеколог, за да ви бъде взета проба за изследване. Не започвайте лечение на бяло течение, без да е установена причината! Бялото течение е симптом, не е диагноза. Болестите, които го предизвикват може да са най-разнообразни – от най-безобидна инфекция до рак на шийката на матката .
                         
Периодът на овулация се характеризира също с по-обилно влагалищно течение, но то е без специфична миризма и преминава за няколко дни.
                           
Какво е колпит?

Колпит е бяло течение, което е диагностицирано след направена бактериална проба на влагалищния секрет. Има основно два вида колпит - кандидомикотичен колпит и трихомонален колпит.             
  • Колпит – това упорито бяло течениеКандидомикотичният колпит се характеризира със заразяване с гъбички тип „кандида“, които предизвикват упорито бяло течение. Заболяването се проявява в обща и хронична форма.  Симптомите се характеризират със силен сърбеж, болка при уриниране, особено по време на менструация, неприятен влагалищен секрет, който често има остра миризма. Течението понякога става изключително гъсто и няма как да остане незабелязано от заразената жена.
Лечението на кандидомикотичния колпит се изразява в прием на таблетки и локално третиране на влагалището. При всички случаи се лекува и партньора на заразената жена, ако е постоянен. При полов контакт задължително се ползва презерватив.
                      
  • Трихомонален колпит се предизвиква от бактерията трихомонас вагиналис. Симптомите се различават от тези на кандидомикотичния с гъстотата на секрета, който при трихомоналния колпит е по-рядък с жълтеникаво-зеленикав цвят и остра миризма. Първите симптоми са остра болка по време на уриниране и непосредствено след това. Трихомоналният колпит е силно  заразен и може да се пренесе дори от къпане в басейн.
Лечението на трихомонален колпит се провежда перорално с таблетки и локално, като задължително трябва да се лекуват двамата сексуални партньори.
                                                                 
При първи признаци на нетипично и остро бяло течение потърсете вашия гинеколог, за да се установи първопричината.

4.11.2009/Деси Великова

24 коментарaДобави коментар »

иванова

От иванова15.11.2010, 13:15 ч.

Изпрати ми координати на хомеопатична лекарка Благодаря предварителна

Виж всички коментари за "Колпит – това упорито бяло течение".

Още от "Заболявания"

Миома – има ли повод да се страхуваме?

Миома – има ли повод да се страхуваме?

Миомата е доброкачествен и най-често срещаният тумор на матката. Миомата се появява в мускулната тъкан на матката и може да се развива от външната или вътрешната страна на маточната кухина.

Болест на Хашимото

Болест на Хашимото

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Към днешна дата медицината не е открила пълно лечение на Хашимото и затова лечението е доживотно, като има за цел да поддържа функцията на щитовидната жлеза.

Грип или настинка?

Грип или настинка?

При смяна на сезоните или пък в по-студените месеци гриповете и настинките са често срещано явление. Как обаче да разлечите двете състояния, след като толкова много си приличат? Вижте разликите между грип и настинка.