Помощ, глисти!

23 коментара3/5

Глисти, острици, аскариси – каквото и да е наименованието, под което ги познавате, става дума за едно и също нещо. Да, това са паразитите, които живеят в тънките черва на човека и предизвикват нарушения в целия му организъм.

Помощ, глисти! Диагнозата „глисти” звучи страшно, звучи срамно, звучи нехигиенично. Но в действителност е доста разпространена, особено при децата и се оказва, че при навременно лечение, проблемът бързо може да бъде забравен. Всъщност стряскаща е мисълта, че вътре в теб живеят паразити, наподобяващи червеи, които постоянно се размножават и се хранят от твоя организъм. Че постоянното понижаване на теглото се дължи не на бърз метаболизъм, а на заболяване, звучащо така страховито. Но да не мислим, а да се захващаме на работа – да проследим „личната история” на глистите и да прогоним от живота си.

Какво всъщност са глистите?

Глистите са широкоразпространен паразит, който живее в тънките черва на човека, но може да се разпространи и по други жизненоважни органи като белите дробове и черния дроб. Глистите са със значителна дължина, с вретоновидна и удължена форма и със заострени краища. Те попадат в организма под формата на ларви, които намират в него благоприятни условия за развитие. Мъжките глисти имат дължина 15 - 20 см., а женските – около 20 – 40 см. При това женските глисти са много плодовити – за едно денонощие те могат да снесат около 200 000 яйца.
Помощ, глисти!
Как се заразяваме с глисти?

От глисти могат да се разболеят хора на всякаква възраст, но са най-характерни за децата. Детските големи глисти се наричат още аскариси. Те попадат в организма под формата на яйца и се пренасят при лоша хигиена, мръсни ръце или мръсни плодове и зеленчуци.  Тези яйца освобождават личинки, които пробиват лигавицата на червата, навлизат в лимфния поток и оттам попадат в кръвообръщението. Заради латинското им наименование, общото заболяване от глисти се нарича „аскаридоза”.

Пътят на глистите

Преди да достигнат полова зрялост, глистите виреят под формата на яйца. Тeзи яйца, отделят личинки, които се нуждаят от кислород, за да оцеляват и затова се развиват в белите дробове. По венозен път достигат до черния дроб, където могат да предизвикат увреждане. След това навлизат в долната празна вена, дясната сърдечна половина и белодробната артерия, по която достигат и до крайната си цел – белите дробове. Там личинките започват да се хранят с червени кръвни клетки и размерите им се увеличават. Попадат в алвеолите и бронхиолите и предизвикват образуване на клетъчни инфилтрати.

През бронхите, трахеята и гръкляна те попадат в гълтача, а от там отново в тънките черва, където в продължение на 50 – 60 дни стават полово зрели и започват да отделят оплодени яйца. Възрастните глисти нямат нужда от кислород, затова тяхното основно местообитание в човешкото тяло са тънките черва, където се хранят със съдържанието и слузта им.  Една част от тях се изхвърлят навън чрез човешките изпражнения, а другата продължава цикъла.
Помощ, глисти!
Симптоми при глисти  

В зависимост от фазата на заболяване от глисти, симптомите също са различни. Естествено на първо място започват да се „обаждат” засегнатите органи. Докато трае миграционната фаза, т.е докато личинките имизнават пътя си до половото съзряване, заразилият се вече с глисти започва да се оплаква от колебаеща се температура, уголемяване на лимфните възли, далака и черния дроб, лека анемия, значително увеличаване броя на еозофилните (вид левкоцити) клетки в кръвта, болки в областта на пъпа и кожни обриви. При много тежък стадий могат да се появят на епилептиформени припадъци, силно главоболие и загуба на гласа.

Най-вече промените в хранителния режим и рязката загуба на тегло при обилно ядене са аларма за наличие на глисти.

При глисти в стомаха и червата, заразеният има намален апетит, изпитва тежест и болки в корема, гадене, повръщане, блудкав вкус в устата, повишено слюноотделяне, отпадналост, световъртеж, главоболие, лош сън, изменчив апетит, булимия. При по-напреднала фаза може да се стигне до къркорене, колит, запушване на червата, разкъсване на чревната стена и развитието на тежък перитонит.  

При глисти в белите дробове се наблюдава суха и влажна кашлица, понякога с астматичен характер, задух, болки в гърдите, повишаване на температурата и други симптоми, характерни за пневмонията. По-късно се стига до възпаление и кръвоизливи.
Помощ, глисти!
Лечение на глисти  

Препоръчително е, когато един член на семейството е болен от глисти, и всички останали да се подложат профилактично. За целта е хубаво да се придържат към определен набор от правила, за да се избегне повторна зараза.

  • Преди лягане си слагайте памучни ръкавици. През нощта женските глисти изпълзяват и снасят яйцата си в областта на ануса, което предизвиква силен сърбеж. При чешане те се загнездват под ноктите, от там попадат от устата в червата и цикълът се задвижва. Ръкавиците ще ви предпазят точно от това.
  • За по-добра хигиена поддържайте ноктите си чисти.
  • Измивайте ръцете и ноктите си след използването на тоалетната, както и преди хранене.
  • Всекидневно перете дрехите, с които спите, ръкавиците и спалното бельо при възможно най-топла вода.
  • Преди сън намажете ануса с успокоителен мехлем.
  • Спазвайте строг хранителен режим и билкови отвари за вътрешно прочистване на организма.

Бърз тест за глисти   

 
За да разберете страдате ли от глисти, не е необходимо на всяка цена да ходите на лекар. Можете да направите това и сами вкъщи, с помощта на парче... прозрачно тиксо. Преди лягане го залепете върху ануса и ако на сутринта върху него забележите малки бели червейчета, значи оргазнизмът ви е станал дом за тези неприятни обитатели.
 
05. 10. 2009 / Цвети Тошева

23 коментарaДобави коментар »

sisimi1701

От sisimi170114.02.2014, 12:01 ч.

Само да споделя, че тази сутрин моята дъщеря(12г) изхвърли почти 20см глист. Случва ни се за първи път много се изплаших когато го видях , мъжът ми каза че това е глист и тръгнахме към спешното за да го извадят, но уви наложи...

Виж всички коментари за "Помощ, глисти!".

Още от "Заболявания"

Аменорея (липса на менструация)

Аменорея (липса на менструация)

Аменореята, или липсата на менструация, може да е резултат от стрес, начин на хранене, бременност, гинекологично заболяване.Не може да се каже, че аменореята е болест, тя е по-скоро симптом на определено заболяване.

Здрави ли са ушите ви?

Здрави ли са ушите ви?

Човешкото ухо е сложно устроена система, която е пряко свързана с цялостното здравословно състояние на организма ни. Ухото се състои от външно, средно и вътрешно ухо. Защо е важно да се грижим за здравето на ушите?

Запушени маточни тръби

Запушени маточни тръби

Запушените маточни тръби са една от най-честите причини за безплодие. А непроходимостта на фалопиевите тръби обикновено е резултат от инфекция, аборт и редица заболявания на половите органи.