Херпес на устните (лабиален херпес)

26 коментара2/5

Херпесът е инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Съществуват различни видове херпес, които се проявяват на отделни части от тялото. Какво трябва да знаем за един от най-безобидните - херпес на устните?

Херпесът, който се появява на устните, е предизвикван от вируса на обикновения херпес. Вирусът на обикновения херпес има два основни типа -  вирус от тип едно засяга най-често устните и устата, а  вирус от тип две – гениталиите. Обикновеният херпес се проявява с мехури по кожата, които се пукат и образуват ранички. Херпесът на устните се нарича още лабиален херпес или кожен херпес.


9775_1.jpg

Заразяването с вируса на обикновения херпес не е никак трудно и може да се случи още в детска възраст.  Първата среща на херпесния вирус с организма протича като заболяване – висока температура, втрисане, подуване на лимфните възли. Всички симптоми са придружени с типичните кожни ранички, които са повече от обикновено. След тази първа среща на организма с херпесния вирус се изграждат антитела, които значително облекчават симптомите при следващи прояви на херпеса.

Херпесът на устните се предава чрез контакт със заразено лице като не е задължително в този момент носителят да има херпес.
Той може да е носител на вируса и да го предаде чрез целувка или използване на едни и същи прибори. Вирусът на обикновения херпес може се предава чрез слюнка, лигавицата на очите, полови секрети, разранени ранички в следствие на херпес. Въпреки това по-лесно може да се заразим от човек, който в момента има активен херпес. Веднъж попаднал в тялото, вирусът на обикновения херпес не може да бъде излекуван напълно, човек си остава негов носител. По-голямата част от човечеството е носител на вируса на обикновения херпес, тъй като контакт със заразено лице е почти сигурна гаранция, че вирусът ще се предаде.

Вирусът на херпес е в латентно състояние в организма ни през по-голямата част от времето. Появява си в моменти на спадове на имунната система.
Обикновено херпесът на устните са появява на приблизително едни и същи места.


Популярно название на херпеса на устните е стресница. Хората често свързват появата на херпеса с моментите на стрес и преумора, защото точно в такива периоди имунната система рязко спада и се появява лабиален херпес. Всички причинители на понижаване на имунната система е възможно да отключат появата на херпес на устните. През летния сезон продължителното излагане на слънце също може да е причина за появата на херпес.
9775_2.jpg
Какъв е механизмът на появата на херпеса на устните?

Херпесът на устните е най-често срещаното проявление на обикновения херпес. От него боледуват деца и възрастни. След спад на имунната система, носителят на вируса усеща леко дразнене в областта на устната, което до няколко часа се засилва и се появява белезникаво мехурче. Това състояние на херпеса трае няколко дена, като болният усеща специфично дразнене от мехурчето, което е пълно с течност. Много е важно да не се пука или разчесва, защото така се увеличава многократно опасността да се появят нови херпеси около заразеното място и периодът на активност на херпеса ще продължи по-дълго. След няколко дни мехурчето се превръща в кожна язвичка, която постепенно засъхва и зараства, покрива с коричка. Целият период – от появата на мехурчето до пълното зарастване трае най-малко десет дена, а в някои случаи може да продължи дори месец. При хора с по-слаба имунна система херпесът на устните може да се появява системно и да създава неудобства в нормалния начин на живот.

Съвременната фармация е създала редица медикаменти, които помагат за по-бързото оздравяване на раничките на херпеса и предотвратяват появата на нови мехурчета. Ако се появява рядко, херпесът на устните е по-скоро козметичен проблем, с който трябва да се примирим. Появата на херпес на устните сама по себе си не е здравословен проблем, тя индикира отслабени защитни сили на организма. Борбата с честата поява на херпес на устните е идентична със здравословния начин на живот. Трябва да се стремим да поддържаме високо нивото на имунната си система и да избягваме стресовите ситуации. Методи, които се борят не само срещу херпеса, но и срещу редица заболявания.

3.06.2009/Деси Великова

26 коментарaДобави коментар »

krisss

От krisss16.03.2013, 10:22 ч.

На мен ми излизаше поне 1 път месечно, но видях в чуждестранни сайтове, че много хора пият аминокиселината Лизин (L-lysine). Започнах да пия по 2 хапчета на ден (500мг всяко) за 1 месец, след което минах на 1 хапче вечер. От тогава...

Виж всички коментари за "Херпес на устните (лабиален херпес)".

Още от "Заболявания"

Циститът – как да го преборим?

Циститът – как да го преборим?

Циститът е често срещано заболяване през зимата. То представлява възпаление или инфекция на лигавицата на пикочния мехур. От цистит боледуват много по-често жените отколкото мъжете. Има два вида – остър цистит и хроничен цистит.

Дислексия – болестта на гениите

Дислексия – болестта на гениите

Знаете ли, че Айнщайн и Моцарт са страдали от дислексия и, въпреки симптомите на заболяването, са едни от световно признатите гении. Какво не знаете за болестта дислексия и има ли лечение за нея?

Нарколепсия - когато сънят атакува

Нарколепсия - когато сънят атакува

Какво е нарколепсията и какво да правим, ако сънят атакува. Кои са симптомите на нарколепсията и какви промени да направят болните от нарколепсия в ежедневието си, за да живеят нормално.