Менорагия - силна менструация

0 коментара0/5

Следите ли колко силен е менструалният ви цъкъл? Защото може да сте една от жените, които страдат от менорагия. Вижте причините, симптомите и лечението на менорагия.

Менорагия - силна менструация
 © istockphotos

Причини и симптоми на менорагията

Менорагията представлява много силна менструация. Много жени си мислят, че имат по-силен цикъл, но всъщност при менорагията става дума за наистина значително по-голяма кръвозагуба. Ако при нормален цикъл жената губи около 30-40мл кръв (6-8ч.л.) в рамките на 5 до 8 дни, то при това заболяване говорим за 80мл и повече, а цикълът може да продължи до 10 дни.

При менорагията превръзката се напоява с кръв на 1-2 часа, често се налага жената да използва двойна защита (тампон + превръзка) и да става по няколко пъти на вечер за смяна. По-голямата кръвозагуба води до умора, отпадналост, задъхване и по-силни коремни болки.

Добави описание

Причините за менорагията могат да различни. При някои е резултат от хормонален дисбаланс, когато има промени при нивата на естроген и прогестерон. При други - заради проблеми с яйчниците. Понякога менорагията в страничен ефект на кисти, полипи, миомен възел, предизвикана е от бъбречно заболяване или пък идва след спонтанен аборт или прием на по-силни антибиотици.

Вижте също: 5 мита за месечния цикъл

Рискове, които крие менорагията

Менорагията е изключително неприятно за жената състояние, защото всеки месец нарушава ежедневния й режим и налага повече почивка. Кръвозагубата води до анемия, нисък хемоглобин, промени в кръвната картина, ниско кръвно. Друг път е сигнал за по-сериозно гинекологично заболяване, затова задължително трябва да направите консултация с лекар, ако в продължение на 2-3 месеца забележите, че имате по-силна менструация.

Добави описание

Как се лекува менорагия?

В зависимост от причините, довели до менорагия, лечението е различно. По-леките форми не изискват намеса или пък се лекуват с обезболяващи хапчета и хормонални таблетки. Често се изписват противозачатъчни, за да регулират цикъла. Когато има съмнения за по-сериозен проблем, се правят кръвни изследвания, вагинален преглед и преглед с ултразвук, за да се установи, дали няма някакво образование, което е отключило менорагията. Само в най-сложните случаи има хирургична намеса.

07.06.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Менорагия - силна менструация".

Още от "Заболявания"

Oт апендицита до перитонита

Oт апендицита до перитонита

Как може от апендицит да се стигне до перитонит? Ако апендиксът не е премахнат навреме поради неправилна диагностика или поради това, че болният късно е потърсил лекарска помощ, бактериалната инфекция може да доведе до образуване на абсцес на перитонеума. В случай на перфорация на тази ципа се стига до перитонит.

Кератоза пиларис - пилешка кожа

Кератоза пиларис - пилешка кожа

Научете повече за кератоза пиларис (пилешка кожа), за диагностицирането и промените в еждневието, които можете да направите.

Конюнктивит

Конюнктивит

Конюнктивит е една от най-често срещаните очни болести. Почти всеки човек поне веднъж в живота си е страдал от нея. Какви са симптомите и как се лекува конюнктивит?