Маточни фиброми

0 коментара0/5

Маточните фиброми са доброкачествени туморни образувания, наричани също миоми, се срещат често - при близо 40% от жените на възраст между 35 и 55 години. Има различни техники за справяне с проблема и невинаги е нужна операция.

Маточни фиброми
 © Сн.: iStock.com

Продължителна и прекалено обилна менструация, тежест ниско в корема, болки по време на сексуален акт, умора – това са признаците, които говорят за наличие на маточни фиброми.

  • Само 1/3 от фибромите пречат на нормалния живот и изискват лечение.

Съществуват различни методи за лечение – от третиране на симптомите, през намаляване на размера им до окончателното им премахване. Изборът зависи от възрастта на жената, от типа и броя на фибромите, от разположението им. Желанието да се запази възможността за забременяване също се взима предвид.

Миомектония

При тази интервенция хирургът премахва миомата /фиброма/, като запазва напълно матката. Това е възможно при определени условия: миомата да не е много голяма, да няма много на брой миоми и да не са разположени на някои трудни места. Операцията може да бъде изпълнена по различни начини, с пълна или местна упойка:  чрез колпоскоп /без разрез в долната част на корема, през три дупчици/ или чрез хистероскопия /по естествените анатомични пътища/.

Следоперационният период е много по-лек отколкото при хистеректомия /премахване на матката/ и забременяването остава възможно.  Понякога обаче се формират сраствания във вътрешността на матката, които затрудняват зачеването. Миомектонията не може да възпрепятства образуването на други фиброми в последствие.

Емболизация на маточните артерии

Методът се състои в инжектиране на съвсем малки специални частички за запушване на кръвоносни съдове с големина около 700 микрона едната. Така се спира кръвоснабдяването на фиброма, размерът му намалява и той престава да предизвиква смущаващи симптоми. За да се достигне до миомата, се прави инжекция в голямата бедрена артерия в сгъвката на слабините. В нея се вкарва катетър с диаметър 1,5 мм. Цялата интервенция трае около 30 минути при местна упойка. Предвижда се двудневна хоспитализация. Тази техника е възможна в много случаи, като няма ограничения в зависимост от броя и размера на фибромите. Следоперационният период и тук е много по-кратък и лек отколкото при хистеректомия. Лекарят има задачата да избере между емболизацията и миомектонията, ако пациентката желае да има деца.

Хормонално лечение

Различни хормонални лекарства помагат да бъде овладяно силното кръвотечение, което може да доведе до анемия. Някои от тях предизвикват спиране на менструацията и временна менопауза. За съжаление, това води и до симптомите на менопаузата – топли вълни, безсъние, безпокойство... Затова тези хормони се използват за кратък период от време. Съществуват нови хормонални терапии, при които лекарствата се взимат в продължение на три месеца и се спират за два месеца, след това цикълът се повтаря. Ефектът от лечението, който се дължи на блокиране на рецепторите на прогестерона, е намаляване на размера на фибромите и на симптомите като кръвоизлив и болки.

Ултразвук

С насочен високоинтензивен ултразвук се постига загряване на фиброма до 60-80°C и стопяването му. Интервенцията се извършва чрез ядрено-магнитен резонанс, като главата на пациентката остава извън апарата. Може да трае повече от три часа и изисква специален инструментариум. Процедурата е приложима само за единични фиброми със среден размер 5-10 см и е все още на експериментално ниво.

Премахване на матката

Хистеректомията е единственият метод за окончателно премахване на маточните фиброми и на риска от рецидив. Операцията е подходяща за жени над 40-годишна възраст с едра матка и многобройни миоми /фиброми/ по нея. Предлага се и на пациентки, при които миомите рецидивират. Възможни са различни операционни техники – колпоскопия /интервенцията се извършва без разрез, през три малки дупчици/, хистероскопия /по естествените анатомични пътища/ или чрез лапаротомия /с цезарово сечение/. След операцията менструалният цикъл спира, но дейността на яйчниците е запазена, така че не се стига до преждевременна менопауза. Обикновено през първите 3-4 седмици след интервенцията има кървене.

Сексуалният живот не е нарушен, напротив, може да стане по-добър, след като се премахнат неприятните симптоми, причинени от миомите. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Маточни фиброми".

Още от "Заболявания"

Плантарен фасциит - необяснимата болка в петата

Плантарен фасциит - необяснимата болка в петата

Плантарният фасциит е една от най-често срещаните причини за болка в петата. Какви са симптомите на плантарен фасциит, каква е диагностиката и как да се лекува проблемът? Научете повече за плантарен фасциит - необяснимата болка в петата.

Морбили (брусница) - защо е толкова опасно?

Морбили (брусница) - защо е толкова опасно?

Защо заболявнаето морбили е толкова опасно и кой е най-застрашен? Как става заразяването с морбили и как да го лекуваме? Научете всичко за морбили (брусница).

Хранителни алергии

Хранителни алергии

Хранителните алергии са често срещан проблем още от ранна детска възраст. Има ли начин да предотвратите появата им и какво е лечението на хранителните алергии?