Маточни фиброми

0 коментара0/5

Маточните фиброми са доброкачествени туморни образувания, наричани също миоми, се срещат често - при близо 40% от жените на възраст между 35 и 55 години. Има различни техники за справяне с проблема и невинаги е нужна операция.

Маточни фиброми
 © Сн.: iStock.com

Продължителна и прекалено обилна менструация, тежест ниско в корема, болки по време на сексуален акт, умора – това са признаците, които говорят за наличие на маточни фиброми.

  • Само 1/3 от фибромите пречат на нормалния живот и изискват лечение.

Съществуват различни методи за лечение – от третиране на симптомите, през намаляване на размера им до окончателното им премахване. Изборът зависи от възрастта на жената, от типа и броя на фибромите, от разположението им. Желанието да се запази възможността за забременяване също се взима предвид.

Миомектония

При тази интервенция хирургът премахва миомата /фиброма/, като запазва напълно матката. Това е възможно при определени условия: миомата да не е много голяма, да няма много на брой миоми и да не са разположени на някои трудни места. Операцията може да бъде изпълнена по различни начини, с пълна или местна упойка:  чрез колпоскоп /без разрез в долната част на корема, през три дупчици/ или чрез хистероскопия /по естествените анатомични пътища/.

Следоперационният период е много по-лек отколкото при хистеректомия /премахване на матката/ и забременяването остава възможно.  Понякога обаче се формират сраствания във вътрешността на матката, които затрудняват зачеването. Миомектонията не може да възпрепятства образуването на други фиброми в последствие.

Емболизация на маточните артерии

Методът се състои в инжектиране на съвсем малки специални частички за запушване на кръвоносни съдове с големина около 700 микрона едната. Така се спира кръвоснабдяването на фиброма, размерът му намалява и той престава да предизвиква смущаващи симптоми. За да се достигне до миомата, се прави инжекция в голямата бедрена артерия в сгъвката на слабините. В нея се вкарва катетър с диаметър 1,5 мм. Цялата интервенция трае около 30 минути при местна упойка. Предвижда се двудневна хоспитализация. Тази техника е възможна в много случаи, като няма ограничения в зависимост от броя и размера на фибромите. Следоперационният период и тук е много по-кратък и лек отколкото при хистеректомия. Лекарят има задачата да избере между емболизацията и миомектонията, ако пациентката желае да има деца.

Хормонално лечение

Различни хормонални лекарства помагат да бъде овладяно силното кръвотечение, което може да доведе до анемия. Някои от тях предизвикват спиране на менструацията и временна менопауза. За съжаление, това води и до симптомите на менопаузата – топли вълни, безсъние, безпокойство... Затова тези хормони се използват за кратък период от време. Съществуват нови хормонални терапии, при които лекарствата се взимат в продължение на три месеца и се спират за два месеца, след това цикълът се повтаря. Ефектът от лечението, който се дължи на блокиране на рецепторите на прогестерона, е намаляване на размера на фибромите и на симптомите като кръвоизлив и болки.

Ултразвук

С насочен високоинтензивен ултразвук се постига загряване на фиброма до 60-80°C и стопяването му. Интервенцията се извършва чрез ядрено-магнитен резонанс, като главата на пациентката остава извън апарата. Може да трае повече от три часа и изисква специален инструментариум. Процедурата е приложима само за единични фиброми със среден размер 5-10 см и е все още на експериментално ниво.

Премахване на матката

Хистеректомията е единственият метод за окончателно премахване на маточните фиброми и на риска от рецидив. Операцията е подходяща за жени над 40-годишна възраст с едра матка и многобройни миоми /фиброми/ по нея. Предлага се и на пациентки, при които миомите рецидивират. Възможни са различни операционни техники – колпоскопия /интервенцията се извършва без разрез, през три малки дупчици/, хистероскопия /по естествените анатомични пътища/ или чрез лапаротомия /с цезарово сечение/. След операцията менструалният цикъл спира, но дейността на яйчниците е запазена, така че не се стига до преждевременна менопауза. Обикновено през първите 3-4 седмици след интервенцията има кървене.

Сексуалният живот не е нарушен, напротив, може да стане по-добър, след като се премахнат неприятните симптоми, причинени от миомите. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Маточни фиброми".

Още от "Заболявания"

Ендометриоза – често срещана, но все още непозната

Ендометриоза – често срещана, но все още непозната

Ако погледнем последните медицински статистики, ендометриозата е едно от най-разпространените гинекологични заболявания.

Пулпит – симптоми и лечение

Пулпит – симптоми и лечение

Силната, понякога непоносима болка в зъба може да се дължи на пулпит. Той представлява възпаление на пулпата, което често е резултата от нелекуван кариес. Ето какви са симптомите и лечението на пулпит.

Перименопауза - периодът преди менопаузата

Перименопауза - периодът преди менопаузата

Чували ли сте за перименопауза? Това е периодът преди настъпването на менопауза. Научете повече за този период, какви са неговите симптоми, колко продължава и има ли как да облекчите дискомфорта. Перименопауза - периодът преди менопаузата