Киселини в стомаха - защо страдаме от тях?

От 0 коментара0/5

Според статистиките един на всеки пет души в света страда от киселини в стомаха веднъж седмично, а всеки втори – веднъж месечно. Какво е положението у нас? От киселини в стомаха се оплакват 1/3 от българите. Ето и повече за това често срещано неразположение.

Киселини в стомаха -  защо страдаме от тях?
 © Сн.: iStock.com

Стомахът ни е изключително важен орган: той позволява да се смилат храните, като се елиминират микробите, които ги съпътстват. За да смели храната, стомахът я подлага на мощна киселинност. Той произвежда голямо количество хидрохлорна киселина. Противно на схващанията, не киселинността в стомаха провокира неприятното парене. То се появява, когато киселината се разпростре към горната част на стомаха, тоест в долната част на хранопровода, която е особено чувствителна към киселини. Иначе самият стомах е чудесно адаптиран към присъствието на киселини. Ето защо според специалистите терминът „киселини в стомаха” не е съвсем точен. По-правилно е да се говори за киселини в долната част на хранопровода. Тази област, разположена зад стернума (гръдната кост), която е много близко до стомаха, всички я бъркаме със стомаха.
 

►7 съвета как да победите стомашните киселини>>>
 

Киселините – симптом на ГЕРБ (гастроезофагинална рефлуксна болест)?

Факторите, които обясняват усещането за парене в т.нар. стомах са много. Покачването на киселини към хранопровода, проява на гастроезофагинален рефлукс, са основната причина. Храната, която поемаме, преминава по хранопровода. В долната му част се намира сфинктера (мускул), който се отваря (отпуска), за да пропусне храната към стомаха. След това сфинктера трябва да се затвори. Но при някои хора той не функционира добре и се отваря извън процеса на пропускане на храна за около двайсетина секунди средно и така пропуска киселина към хранопровода. Покачването на киселини към хранопровода се благоприятства от силното подуване на стомаха след приемане на обилно количество храна, от голям стрес или от прекаляване с алкохола. При някои хора мускулът, който свързва долната част на хранопровода със стомаха е постоянно разстроен. Не е известна причината за тази „повреда”. За беда такива хора страдат от постоянни киселини, които трябва да лекуват ежедневно.
 

►Хиатална херния – заболяване без симптоми>>>
 

Правилните начин на живот и хранене

Обикновено възрастните над 40 години се оплакват от киселини в стомаха. Но лекарите отбелязват, че тези симптоми могат да се появят след 20-годишна възраст и дори в пубертета. Хигиената на живот и средата играят важна роля за предпазването от този проблем. За да си спестите неприятните усещания, избягвайте да консумирате храни, които благоприятстват появата на киселини (мазнини, силни подправки, газирани напитки, шоколад…) Ограничете също алкохола и цигарите. След хранене е желателно да се движите или да извършвате физически усилия, а не да бързате за полегнете. Не носете тесни дрехи и твърде стегнати колани. Не са препоръчителни и някои пози като например навеждането и притискането на гърдите към стомаха. Колкото до стреса, борете го със спорт или с релакс.
 

►На празен стомах – какво да ядете и какво не>>>

Киселини в стомаха -  защо страдаме от тях?
 

Ефикасното лечение

Киселините в стомаха най-често са доброкачествено заболяване и се повлияват при подходящо лечение. В аптеките се предлагат медикаменти, както и продукти изцяло на билкова основа, които помагат да се овладеят неприятните симптоми. Преди появата на тези средства усложненията не са били рядкост: дългосрочно киселините могат да провокират трайно свиване и стеснение в долната част на хранопровода. В резултат болните не успяват вече да поглъщат големи парчета храна, например хляб, месо… Но ефикасните днес лечебни продукти не допускат да се получат този род усложнения. В аптеките се предлагат добри лечебни средства не само по лекарско предписание, но и такива без рецепта. За целта обаче трябва добре да познавате симптомите и да се консултирате с фармацевта.

Консултацията с лекар е наложителна обаче, ако киселините в стомаха са съпроводени от други симптоми, които влошават качеството ви на живот: отслабване, силна умора, невъзможност да поглъщате храна на по-големи парчета. Тези симптоми изискват допълнителни изследвания, например ендоскопия на стомаха, която позволява да се открият тежките понякога патологии като рак на хранопровода или на стомаха.                     

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Киселини в стомаха - защо страдаме от тях?".

Още от "Заболявания"

Хъркането – досадно и опасно?

Хъркането – досадно и опасно?

Според поостаряло обяснение хъркането е имало защитна функция по времето на пещерните хора. С тези страшни звуци мъжът държал дивите зверове далече от пещерата и така предпазвал партньорката и децата си.

Болест ли е зависимостта?

Болест ли е зависимостта?

Дори и най-безобидните дейности могат да се превърнат в сериозна зависимост, граничеща с болестно състояние. Хората, страдащи от маниакални зависимости, често са емоционално потиснати и страдат от липса на приятелски кръг.

Подагра – болест на чревоугодниците

Подагра – болест на чревоугодниците

Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра. И съответно от болестта подагра страдат най-често чревоугодниците и затлъстелите хора. А лечението, макар и необичайно, е строга диета.