Грип или настинка?

0 коментара0/5

При смяна на сезоните или пък в по-студените месеци гриповете и настинките са често срещано явление. Как обаче да разлечите двете състояния, след като толкова много си приличат? Вижте разликите между грип и настинка.

Грип или настинка?
 © istockphotos.com

Симптоми на настинката

Настинката се хваща по-лесно от грипа и другите вирусни заболявания. Обикновено симптомите идват на етапи. Първо започват леки болки и дразнене в гърлото, след това идва хремата или запушеният нос и около петия ден може да се появи кашлица. Възможно е чувство на умора, много рядко се вдига температура, като тя не надвишава 37,5 градуса. При настинката няма оплаквания като гадене, повръщане или разстройство, които всъщност са признаци на сезонните вируси. В рамките на седмица симптомите на настинката отшумяват и не се налага по-продължително лечение.

Вижте също: 9 природни лекарства срещу грип и простуда

Добави описание

Симптоми на грипа

Симптомите на грипа идват изведнъж и накуп. Включват температура, болки в мускулите, отпадналост и тръпки по цялото тяло. Заради гадене е възможна загуба на апетита, стомашните неразположения също са чест признак. Рядко има оплаквания от главоболие, няма хрема или дразнене на гърлото, но е възможна по-дълбока кашлица. Грипът отминава по-бавно - дори при навременно взети мерки може да са ви необходими 2 седмици, докато се почувствате напълно здрави. 

Добави описание

Лечение на грип

Грипът задължително изисква посещение при личния лекар, а за по-тежките форми може да се наложи изписване на антибиотик и някакъв имуностимулатор, който да стабилизира имунната система по време и след края на заболяването. Грипът изисква почивка, сън и приемане на повече течности, за да се предоврати опасността от дехидратация.

Вижте също: 10 храни, които ни пазят от грип

Лечение на настинка

Много пъти настинката може да се излекува в домашни условия и не изисква да си оставате вкъщи, макар че почивката помага за по-бързото справяне с нея. Важно е да вземете навременно мерки, защото една настинка може да доведе до инфекция на синусите, на дихателните пътища или като цяло да прерасне в бактериална инфекция. Пийте много течности - сокове, за да заредите организма с витамини, и чайове, за да облекчите симптомите на настинката. Може да си правите гаргара с отвара от лайка, инхалациите също ще ви се отразят добре. За кашлицата помагат билковите сиропи, а запушения нос може да третирате със спрей с физиологичен разтвор.

28.02.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Грип или настинка?".

Още от "Заболявания"

Ерозия и ектопия на шийката на матката

Ерозия и ектопия на шийката на матката

Ерозията и ектопията са фонови състояния на шийката на матката. Това е диагноза, която може да получите неочаквано при рутинен профилактичен преглед, тъй като в редки случаи ерозията и ектопията са придружена от конкретни симптоми.

Хранителни алергии

Хранителни алергии

Хранителните алергии са често срещан проблем още от ранна детска възраст. Има ли начин да предотвратите появата им и какво е лечението на хранителните алергии?

За хипотермията и измръзването

За хипотермията и измръзването

За хипотермия говорим, когато телесната температура падне под 35 градуса, а за измръзване - когато големият студ затруднява оросяването с кръв на крайните части на човешкото тяло – нос, уши, пръсти на краката и ръцете.