Алергия към домашен прах - какво да правим

0 коментара0/5

Защо развиваме алергия към домашен прах, на какви тестове да се подложим и какво е лечението. Научете повече за алергията към домашен прах и малките хиринки да направите дома си по-здравословен, ако имате подобно състояние.

Алергия към домашен прах - какво да правим
 © istockphoto.com

За алергията към домашна прах накратко

Акарите са микроорганизми, най-честият причинител на алергията към домашен прах. Акарите живеят и се размножават бързо в топла и влажна среда. Акарите обичат среда с температура над 21 градуса и влажност над 70-80%.

Акарите умират, ако влажността на въздуха падне под 50%

Акарите най-често живеят във възглавниците, матраците, завивките, килимите, завесите и тапицерията. Освен акарите, има и други частици, които могат да причинят алергия, наричана най-общо алергия към домашен прах.

акари, алергия към домашен прах

Хлебарките и техните изпражнения също могат да причинят подобна алергия. Освен това тези частици са любима храна на акарите, т.е. хлебарките са двойна опасност.

Как да се справим с молците и хлебарките у дома >>>

Плесента е гъба, чиито спори се разнасят във въздуха. При вдишване могат да предизвикат алергична реакция. Имайте предвид, че може да имате мухъл, без дори да знаете. Някои видове плесен са видими за окото, други – не.

Вижте също:

Заболявания, причинени от мухъл >>>

Как да се справим с мухъла вкъщи >>>

Космите на домашните любимци, мъртвите кожни клетки както от хората, така и от животните също могат да предивикат алергия или пък да хранят акарите. Особен поблем създават и птиците, тъй като техните фекалии стават на прах след като изсъхнат и могат да попаднат във въздуха и да бъдат вдишани.

Съвети за чист дом с домашни любимци >>>

Прахът в дома ни е неприятна комбинация между акари, мъртви кожни клетки, спори от плесен и т.н. Целият този коктейл от микрочастици вдишваме постоянно. При едни се появява алергична реакция, при други – не. Възможно е някакво заболяване да отключи алергията към домашен прах. Други смятат, че наследствеността повишава риска от подобна алергия. Няма обаче едно категорично и научно обосновано мнение.

Добави описание

Алергия към домашна прах: Симптоми

 • Зачервяване и сърбеж на очите
 • Запушен нос, хрема и дразнене в носа
 • Кихане
 • Каплица, недостиг на въздух, тежест в гърдите

Алергия към домашна прах: Диагностика

Диагностикате започва винаги с обстоен преглед при вашия лекар или при алерголог. Лекарят трябва да ви разпита подробно за ежедневието, да установи симптомите, както и кога се влошават. Прави се преглед на носа, за да се види дали има зачервявания или подувания от вътрешната страна.

След това най-често се преминава към кожен алергологичен тест, след който се определя към какво имате свръхчувствителност.

алергия, алергологичен тест

В много редки случаи, ако пациентът страда от някакво кожно заболяване, се прави кръвен тест, който търси конкретни алергологични антитела към различни алергени, включително акари. Най-сигурен обаче е кожният алергологичен тест, но за съжаление той е и доста скъп

Алергия към домашна прах: Лечение

Алергията към домашен прах най-често се лекува с антихистамини, за да се облекчи дразненето в очите и носа. Ако имате запушен нос, лекарят най-вероятно ще ви препоръча т.нар деконгестанти, иначе казано капки или спрейове за нос. При тях обаче трябва да внимавате. Не е препоръчително да ги използвате повече от 10 дни, защото ще спрат да ви действат. А според някои върли противници на деконгестантите, можете да се пристрастите към тях

Друг вариант с по-дълготрайно действие, но и по-скъп, е имунотерапията.

Алергия към домашна прах: Профилактика

Ако вече имате алергия към домашен прах или просто искате да не ви се отключи такава, следвайте някои прости правила.

 • Ако имате мокет у дома, махнете го. Добре е също така да се откажете от килимите и всеки ден да минавате с моп или мокър парцал подовете у дома. Ще се наложи и по-често да обирате праха. Добре е да нямате килими в спалнята
 • Не дръжте домашни любимци в спалнята
 • Намалете влажността у дома. Ако апартаментът ви е влажен, снабдете се с голям влагоабсорбатор
 • Перете често завивките и калъфките на много висока температура
 • Купете си хипоалергени възглавници и завивки
 • Почиствайте често филтъра на климатика
 • Направете всичко по силите си да се справите с хлебарките

04.03.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Алергия към домашен прах - какво да правим".

Още от "Заболявания"

Метеоризъм – как да премахнете газовете в червата?

Метеоризъм – как да премахнете газовете в червата?

Образуването на газове, или т.нар. метеоризъм, е често срещан проблем, създаващ дискомфорт особено на обществени места. На какво се дължи образуването на газове и как да се отървете от тях?

Най-честите кръвни изследвания

Най-честите кръвни изследвания

За поставянето на диагноза понякога е достатъчен само клиничен преглед при лекар-специалист. Но назначаването на правилно лечение не може да стане без лабораторни изследвания на кръвта.

Мастопатия

Мастопатия

Мастопатия е заболяване, което се среща при жени на възраст между 20 и 50 години. Мастопатията се нарича още фиброкистозна болест на млечните жлези. Поради голямата разпространеност мастопатията се приема по-скоро като състояние, отколкото като болест.