10 вида главоболие и как да се справим с тях

0 коментара0/5

Има над 150 различни вида главоболие. Най-често срещаните са тензионно, клъстерно и мигренозно. Видовете главоболие се отличават едно от друго по типа болка, силата ѝ, както и продължителността. Научете повече за 10-те най-често срещани типа главоболие.

10 вида главоболие и как да се справим с тях
 © istockphoto.com

 

1. Тензионно главоболие

Болката при тензионното главоболие е тъпа, а не остра или пулсираща. Може да имате усещането, че е обхванала цялата ви глава. При тензионното главоболие може да усещате напрежение около врата, скалпа, челото или раменете. Причината: най-често стрес. Тензионното главоболие се лекува или с почивка, или със стандартни лекарства за главоболие от типа на аспирин, или такива, съдържащи ибупрофен или кофеин.

 

2. Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие протича с остра и пронизваща болка. Появява се обикновено около едното око или от едната страна на лицето. Понякога болката е толкова силна, се очите и носът започват да секретират.

При клъстерното главоболие човек получава по няколко "пристъпа" един след друг. Всеки пристъп може да трае от няколко минути до няколко часа. Може да е в рамките на един ден или пък няколко дни подред. 

Клъстерното главоболие се среща по-често при мъжете. Причината за появата на клъстерното главоболие остава неизяснена.

 

3. Мигрена

Болката при мигрена е пулсираща и силна. Понякога може да продължи дни наред. Обикновено болката е от едната страна на главата. Мигрената често е съпътствана с повишена чувствителност към светлини и звуци; възможно е да се появят гадене и повръщане.

Причините за мигрена могат да са наследствени или пък свързани с проблеми с нервната система. Други причини може да са: проблеми със съня, дехидратация, глад, хормонални проблеми. Мигрената е по-често срещана при жените.

видове главоболие

Следващите типове главоболие, за които ще ви разкажем, се наричат вторични. Т.е. те се появяват като следствие от други заболявания или състояния.

 

4. Синусово главоболие

Синусовите главоболия се появяват често в резултат на алергична реакция. Болката, логично, е в областта на синусите. Синусовото главоболие се среща най-често при хората с алергии. Може да се появи обаче и като следствие на възпаление на синусите след грип/ настинка. Облекчава се най-често с капки или спрейове за нос. Може да се облекчи и с помощта на йога практиката джала нети.

 

джала нети

Джала Нети - йога техника за здраве

"Джала Нети е проста техника, която може да правите всеки ден, за да поддържате добрата хигиена на своя нос. С нея може да се облекчат различни състояния като ринит, алергии, синузит, астма, мигрена, главоболие, болки в гърлото и кашлица..."

 

5. Хормонално главоболие

Предимно жените страдат от хормонално главоболие, което като болка много напомня на мигрената. Най-чести причини за него са промени в нивата на хормоните вследствие от месечен цикъл или противозачатъчни. Хормоналното главоболие може да се появи точно преди, по време или точно след месечния цикъл. При някои жени се появява по време на овулация. Хормоналното главоболие се среща по-често при жените, които страдат от мигрена. 

 

6. Кофеиново главоболие

Кофеинът влияе на кръвообращението в мозъка. Затова в твърде големи количества може да ви докара главоболие. Ако обаче тялото ви е свикнало на прием на кафе в определени количества всеки ден по едно определено време, липсата му причинява главоболие в първия ден.

 

7. Главоболие след някакво физическо усилие

Има главоболия, които са резултат от напрежение за тялото. Те се появяват след вдигане на тежести, бягане, секс, тежка физическа работа и др. Този тип главоболие е пулсиращо и от двете страни на главата.

 

масажирайте тези точки при главоболие и стрес

Масажирайте тези точки при главоболие и стрес

"Масажът е начин да се отпуснете, да се отърсите от напрежението и да се отървете от различни видове болки. Не винаги обаче имаме времето и средствата за масаж. Научете малко повече за масажа на тази точка на челото и на ръката и как ще ви помогне..."

 

8. Главоболие вследствие на високо кръвно

Това главоболие се получава, когато кръвното налягане се вдигне до опасно високи стойности. Често е пулсиращо главоболие, придружено понякога с промени в зрението, кръвотечение от носа, болки в гърдите, недостиг на въздух. Този тип главоболие обикновено отминава след като кръвното се върне в норма.

 

9. Главоболие след прием на лекарства

Прекомерната употреба на някои лекарства също може да доведе до главоболие. Винаги четете листовката, за да сте запознати със страничните ефекти на всеки медикамент. 

 

10. Главоболие след травма

Понякога след травма или удар на главата, можете да получавате главоболия. При сериозните травми, те могат да продължат между 6 и 12 месеца. Понякога отминават, понякога обаче стават хронични.

25.05.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 вида главоболие и как да се справим с тях".

Още от "Заболявания"

Щитовидната жлеза е виновна

Щитовидната жлеза е виновна

Косите са увехнали и чупливи, главата е уморена, ръцете са студени и влажни: причината е намалена функция на щитовидната жлеза. Почти една трета от населението има проблеми с щитовидната жлеза, жените са четири пъти по-често засегнати, отколкото мъжете.

Холестеролът - как да го контролираме?

Холестеролът - как да го контролираме?

Известно е, че повишаването на равнището на холестерола в кръвта води до тежко заболяване – атеросклероза. Страдащите от него влизат в групата на застрашените от сърдечно-съдови заболявания, сред които най-често се развиват исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда.

Конюнктивит

Конюнктивит

Конюнктивит е една от най-често срещаните очни болести. Почти всеки човек поне веднъж в живота си е страдал от нея. Какви са симптомите и как се лекува конюнктивит?