10 болести, които убиват за 24 часа

0 коментара0/5

Тези 10 болести имат една обща черта – смъртоносни са. Още при първите симптоми лекарската намеса е наложителна.

10 болести, които убиват за 24 часа
 © Сн.: iStock.com

Менингококов менингит

Менингококите са бактерии, които могат да бъдат открити у всеки десети човек. Те се разполагат в дъното на гърлото и обикновено остават бездейни. Но по все още неизяснени причини те могат да се активират, най-вече при деца и подрастващи. В резултат се стига до инфекция на мозъчната обвивка на главния и гръбначния мозък. Прогнозата е благоприятна в 5 от всеки 6 случая, но само ако се реагира незабавно.

Тревожни сигнали

 • Висока температура, придружена със силно главоболие.
 • Едно или няколко червени петна, които не изчезват при натиск върху кожата.
 • Втвърдяване на тила.
 • Непоносимост към светлина и шум.

Бактерията е крехка и трудно оцелява извън естествената си среда в гърлото. Тя се съдържа в слюнката на болния и се предава от човек на човек чрез много близки контакти., например при целувка.
Съществува ваксина срещу менингококи С, която се препоръчва за деца и младежи до 24 години.

 

Некротизиращ фасциит – „месоядната” болест

Тази смъртоносна инфекция се нарича още бактериален дермо-хиподермит. Среща се рядко, но за сметка на това води до ампутации, а една четвърт от заразените умират. Смъртоносната „месоядна бактерия“ се разпространява в съединителната тъкан, която обгражда мускулите, нервите и кръвоносните съдове.

Тревожни сигнали

Обикновено инфекцията прониква в организма чрез кожно раздразнение, заразено с „коктейл” от бактерии. Болният отначало чувства болка, която е прекалено силна за подобно леко нарушаване на кожната повърхност. После кожата става все по-червена, подута и блестяща. Накрая се появяват мехурчета, последвани от кръвоизлив. Последният стадий се характеризира с пълна безчувственост на мястото – настъпва смърт на тъканите, тоест некроза.

За щастие болестта е много рядко срещана. Когато се появи обаче, тя ужасява с бързото си развитие и фаталния изход.

 

Внезапно спиране на сърцето

Няма по-спешен случай от този, в който сърцето внезапно спира да работи. Ако не се направи нещо в първите 8 минути, шансовете за оцеляване са близки до нулата.

Какво точно става?
Обикновено спирането на сърцето е усложнение от инфаркт на миокарда. Може да се случи и при удавяне, електрически удар или висока доза наркотици. Сърцето започва да бие прекалено силно, докато в един момент напълно спира.

Първа помощ

Ако сте свидетели на подобен случай, нямате и минута за губене. Запазете спокойствие и направете следните три неща:

1.Обадете се на бърза помощ – номер 112 - и дайте ясен адрес.
2.Започнете масаж на сърцето.
3.Използвайте при възможност дефибрилатор - портативен електронен апарат, който може би ще намерите в дома на болния или в близка аптека.

 

Септичен шок

Той е най-честата причина за смъртен изход в отделенията по реанимация. Дължи се на навлизането на инфекциозни бактерии, вируси и гъбички в организма. Въпреки прогреса на медицината септичният шок е фатален в половината от случаите.

Как се стига до него?

Всичко започва с инфекция в белите дробове или храносмилателната система. В 10% от случаите инфекцията е уринарна. Причинителите се размножават бързо и скоро количеството им е такова, че те преизпълват съответния орган и завладяват целия организъм. Получава се цялостна инфекция, чието бурно развитие води до септичен шок.

 

Анафилактичен шок

Това е най-тежката алергична реакция. Както при септичния шок, става дума за силна инфекция, но в случая тя е свързана с някакъв алерген. Може той да произхожда от  храна /орехи, фъстъци, риба, яйца/, от лекарства /аспирин, антибиотик/ или от ужилване от пчела.

Тревожни сигнали

Първите симптоми се появяват няколко минути след контакта с алергена:

 • трудно дишане,
 • уртикария,
 • едем на Квинке, характерен с подуване на лицето, клепачите и устните,
 • храносмилателни смущения – разстройство, болки, повръщане.

Анафилаксията може бързо да доведе до фатален изход. Единственото лечение се състои в незабавно инжектиране на адреналин.

 

Мозъчно-съдов инцидент – реагирайте бързо!

Мозъчно-съдов инцидент – реагирайте бързо!

Слабост в едната половина на тялото, парализа на лицето, ръка или крак, трудности в говора – тези симптоми трябва да ви накарат...

 

Мозъчносъдов инцидент

Съдовият инцидент в мозъка е най-честата причина за смърт при жените и за инвалидиращи последици и при двата пола. Той настъпва, когато циркулирането на кръвта се прекъсва в някой от кръвоносните съдове на мозъка, поради неговото запушване или разкъсване.

Тревожни сигнали

Симптомите на мозъчносъдовия инцидент се появяват внезапно:

 • слабост в едната половина на тялото – в крака или ръката,
 • затруднен говор,
 • деформиране на устата.

Ако станете свидетел на тези признаци, обадете се бързо на 112!

Превенция
Един от основните рискови фактори е високото кръвно налягане. Често то не се проявява с никакви симптоми и остава незабелязано. Продължително нелекуваната хипертония и внезапното повишаване на кръвното налягане поради стрес  увреждат кръвоносните съдове. Затова превенцията на мозъчносъдовите инциденти се състои първо в овладяване на този проблем.

 

Белодробна емболия

Тя може да се появи внезапно при здрави хора на всякаква възраст. Механизмът й е същият като при мозъчносъдовия инцидент, само че в случая проблемът идва от кръвоносен съд в белия дроб. Запушването му най-често се дължи на съсирек в крака /флебит/.

Тревожни сигнали

 • Силна болка в гърдите, която прилича на сърдечна криза.
 • Внезапно задъхване, трудности в дишането или свирещо дишане в покой и при физическо усилие.
 • Кашлица, придружена понякога от кървави храчки.

Фаталният изход настъпва поради спиране на сърцето.

 

Остър панкреатит

При това заболяване панкреасът се „самоизяжда”. В 10% от случаите настъпва смърт. Основният признак е силна болка в стомаха, която кара болния да заема странично легнало положение със свити колене.

Как се стига до болестта?

При нормално функциониране панкреасът произвежда ензими, необходими за смилането на храната. Те отиват в червата по специален канал. Именно неговото блокиране предизвиква връщането на ензимите обратно в панкреаса и неговото „храносмилане”.

Превенция

Необходимо е да се отстранят причините, които могат да предизвикат острия панкреатит, а именно заболяванията на жлъчните пътища, алкохолизма, метаболитните нарушения, медикаментите, токсични за панкреаса.

 

5 основни изследвания важни за вашето здраве

5 основни изследвания важни за вашето здраве

Ето пет основни изследвания, които си струва да правите на определен период, за да запазите здравето си.

 

Извънматочната бременност

При много силни болки в корема и липса на менструация или оскъдно, тъмно кръвотечение, лекарят неизбежно мисли за извънматочна бременност. В повечето случаи зародишът е разположен в една от маточните тръби. Ако не бъде отстранен, той се развива, докато доведе до разкъсване на тръбата и кръвоизлив.

Решението е ранна диагностика и хирургична интервенция.

 

Дисекация /разцепване/ на аортата

Това заболяване завършва със смърт в половината от случаите, ако не бъде диагностицирано навреме. Най-често се дължи на некроза на мускулния слой на стената на аортата. Разцепването на този най-голям кръвоносен съд в организма предизвиква силна болка като от удар с нож.

Рискови фактори са хипертонията, синдромът на Марфан /рядко генетично заболяване/ или наличие на такива случаи сред най-близките роднини.

Основните терапевтични действия са насочени към сърдечно-съдовите усложнения, тъй като те са основна причина за смърт при заболяването.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 болести, които убиват за 24 часа".

Още от "Заболявания"

Поленова алергия

Поленова алергия

Поленовата алергия е сезонен алергичен ринит, познат, също и като сенна хрема. Макар и сеното да не е виновникът и поленовата алергия да не е свързана с настинка, тя предизвиква много инвалидизиращи симптоми.

Болести и възпаления на очите

Болести и възпаления на очите

Хората са казали: „Очите са прозорец към света“, към тях трябва да се подхожда внимателно, за да не се изпусне хубавата гледка.

Тунелен синдром, компютърна ръка

Тунелен синдром, компютърна ръка

Много хора прекарват едва ли не половината си живот пред компютъра с мишка в ръка. Неприятният резултат е налице - появява се тъй нареченият тунелен синдром.