Биотин - какво трябва да знаете за него?

0 коментара0/5

Чували ли сте за витамин Н? А може би сте го срещали с другото му име - биотин? Защо е полезен биотинът и какво трябва да знаете за него?

Биотин - какво трябва да знаете за него?

Каква е ролята на биотина?

Биотинът всъщност е другото име на витамин В7, наричан е още витамин Н или коензим R. Свързан е основно с физиологичните процеси в тялото, служи като показател за правилното функциониране на черния дроб. Биотинът играе ролята на катализатор на жизненоважни за метаболизма химични реакции, участва като коензим в синтеза на някои мастни киселини и при преобразуването на фолиевата киселина. Свързан е с процеса глюкогинеза, тъй като си взаимодейства с инсулина и отговаря за обмяната на глюкозата.

Витаминът регулира също мастния обмен, допринася за играждане на мускулната тъкан, за понижаване на лошия холестерол, за засилване на метаболизма и за тонизиране на организма. Видимо се отразява на кожата, като я подхранва и регулира омазняването, на косата - прави я по-здрава и придава блясък, и на ноктите - заздравява ги и предотвратява пожълтяването им.

Препоръчителната дневна доза биотин за мъже и жени е около 30 микрограма, за бебета - до 5 микрограма, а за деца между 3 и 14 години - до 20 микрограма.

Добави описание

Как може да си набавите биотин?

Тялото се снабдява с биотин от чревната флора, затова при правилна функция на черния дроб, човешкият организъм няма затруднения сам да си произвежда полезния витамин. Разбира се, консумацията на някои храни  също ни помага да си го набавим по естествен път.

Най-много биотин има в месни ястия с говеждо или телешко месо, както и такива с черен дроб. С витамин B7 може се снабдите и като хапвате авокадо, банани, бадеми, грах, гъби, домати, жълтък, картофи, соя, сирене и ябълки.

Добави описание

Какви са симптомите при недостиг на биотин?

Първите признаци за недостик на биотин обикновено се изразявад в косопад, анемия, бледа кожа, чупливи нокти, промяна в нивата на кръвната захар, загуба на апетит, мускулни болки, умора, сънливост.

14.03.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Биотин - какво трябва да знаете за него?".

Още от "Витамини"

Аминокиселини - градивните елементи на здравето

Аминокиселини - градивните елементи на здравето

Какво са аминокиселините? Кои аминокиселини тялото ни произвежда само, кои трябва да си набавим чрез храната. Научете всичко за аминокиселините.

10 витамини и минерали, от които имаме нужда

10 витамини и минерали, от които имаме нужда

Витамините и минералите са ключови за нашето здравословно състояние. Знаем ли обаче за какво са полезни отделните витамини и минерали и как да си ги набавим по естествен начин. Събрахме за вас 10 от най-важните витамини и минерали и най-важното, което трябва да знаете за тях.

Защо цинкът е важен за здравето?

Защо цинкът е важен за здравето?

Защо цинкът е важен, как да разберем дали страдаме от недостиг на този така необходим минерал и какви са ползите за здравето, които носи. Научете всичко необходимо за цинка