10 типа хора, застрашени от недостиг на витамин D

0 коментара0/5

Няма много храни и естествени начини, за да си набавяте така важния витамин D. A недостигът му може да е причина за редица здравословни проблеми. Ето защо трябва периодично да следите нивата на витамин D в тялото ви. Някои хора са по-предразположени от други към такъв недостиг.

10 типа хора, застрашени от недостиг на витамин D

Хората над 55 години

С възрастта хората стават по-трудно подвижни, а и пенсионерския живот понякога е причина да не излизате всеки ден навън. А така получавате по-малко витамин D от слънчевите лъчи. Също с възрастта абсорбирането му става по-трудно от организма, което е причина повечето кръвни излседвания на хора над 55 години да показват ниски нива на витамин D.

Работещи в офис

Ако сте затворени 8 и повече часа в офис всеки ден, то навярно само през уикенда имате възможност да се радвате на слънчеви разходки. И тъй като слънцето е най-добрият източник на витамин D, твърде вероятно е нивата му в кръвта ви да са ниски поради натовареното ви ежедневие.

Хората с по-тъмна кожа

Чернокожите се оказва, че имаt доста по-ниски нива на витамин D в организма си, отколкото светлокожите хора. Причината е, че в епидермиса на кожата им има много повече меланин, което прави по-трудно поглъщането на слънчевите лъчи и произвеждането на витамин D от организма. 

Добави описание

Хора със заболяване на червата

Витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че абсорбацията му зависи от способността на червата да се справят с мазнините. Така че хората, страдащи от възпалително или друго заболяване на червата, е твърде вероятно да имат и недостиг на витамин D.

Вегани и вегетарианци

Най-богатите на витамин D продукти са тези, които не присъстват в менюто на веганите и вегетарианците - яйца, сьомга и т.н. Така че ако сте вегани или вегетарианци следете нивата си на витамин D, консумирайте повече овес, гъби шийтаке и други алтернативни източници на така важния витамин или си го набавяйте под формата на хранителни добавки.

Хората с наднормено тегло

Излишните телесни мазнини могат да попречат на абсорбацията на витамин D и да нарушат циркулацията му в тялото ви.

5 признака, че имате недостиг на витамин D >>>

Хора, взимащи лекарства

Лекарствата помагат за едни заболявания, но могат да причинят и някои порблеми. Сред страничните ефекти на някои лекарства е дефицитът на витамин D и по-точно затруднената му абсорбация.

Хора със заболявания на ставите и мускулите

Те често вървят ръка за ръка с дефицита на витамин D. Допълнителният му прием дори може да намали болката и дискомфорта при артрит, фибромиалгия, мускулни крампи и т.н.

Хора, страдащи от депресия

Според една хипотеза витамин D може да окаже влияние върху хормоните, касаещи настроението ви. Ето защо при много хора, стрдаащи от депресия, са диагностицирани много занижени нива на витамин D.

Хора с хронично главоболие

Според проведени изследвания хората с хронично главоболие имат доста по-ниски нива на витамин D. Връзката е все още неясна, но се смята, че консумирането на повече храни, богати на витамин D, може да реши проблема с хроничното главоболие.

Храни, източници на витамин D >>>

11.09.2017/Ели Йорданова

Още от "Витамини"

Азбука на витамините

Азбука на витамините

За витамините накратко.

Превърнете зеленчуците в задължителна част от дневното менюто

Топ 10 зеленчука за всяко меню

Разберете кои зеленчуци за какво помагат. Подбрахме за вас топ 10 на зеленчуците, които е полезно често да присъстват в дневното ви меню.

Не прекалявайте с витамините

Не прекалявайте с витамините

От малки сме свикнали да знаем, че колкото повече витамини приемаме, толкова по-здрави ще сме.