Защо някои хора консумират капсули за пране?

0 коментара0/5

Да, съвсем правлно сте разбрали, че има хора, които консумират капсули за пране. И, да, точно както си мислите, те са безкрайно опасни за здравето ви. Ето как започва всичко и как капсулите за пране се превръщат в "храна" за мнозина.

Защо някои хора консумират капсули за пране?

Капсулите за пране се появяват през 2012 година с идеята прането да стане още по-лесен, бърз и удобен процес. Но никой не е предполагал, че на капсулите за пране ще започне да се гледа като на бонбони за консумация. 

В края на 2017 година сред тийнейджърите тръгва идеята, че капсулите за пране са идеален размер като за една хапка, цветни са, привличат окото, изглеждат някак вкусни, меки са и приличат на желирани бонбони. И така тръгва предизвикателството "Tide pod challenge" (нещо като предизвикателството с изливането на кофа студена вода върху главата, което покори социалните мрежи). 

Добави описание

Мнозина тийнейджъри качват видео клипове в Интернет как консумират капсули за пране. Но за разлика от техните умишлени и безразсъдни действия, се оказва, че има и много случаи на деца, помислили капсулите за пране за бонбони. 

През 2017 г. в САЩ са регистрирани над 10 000 деца под 5 години, които са били натровени с капсули за пране. 

Отравянето с капсули за пране включва симптоми като стомашни болки, гадене, повръщане, летаргия. В по-тежки случаи може да настъпи задух и нужда от изкуствено дишане.

В периода 2012-2017 година са регистрирани 8 смъртни случая след натравяне при поглъщане на капсули за пране. 

16.04.2018/Ели Йорданова

 

Още от "Съвети"

Пълнолунието – изпитание за нервите

Пълнолунието – изпитание за нервите

Ако през някои нощи се почувствате като напълно откачили или просто непоносимо, не се плашете. Със сигурност не полудявате - просто Луната царува на небето!

Рибата – вкус и здраве във всяка порция

Рибата – вкус и здраве във всяка порция

Ядете ли достатъчно често риба? Ако се сещате да сготвите риба само за Никулден, значи не знаете достатъчно за огромната полза, която бихте имали от редовното хранене с риба.

6 техники за бързо намаляване на стреса

6 техники за бързо намаляване на стреса

Стресът може да се появи в живота ни по всяко време и с различни нива на интензивност. Понякога само един разговор може да се окаже стресиращ за нас, докато в други случаи стресът се натрупва с времето. Без значение от причината – вижте 6 техники за бързо намаляване на стреса