Защо е полезно да се разхождаме в студа?

0 коментара0/5

Студеното време обикновено ни кара д асе сгушим на топло вкъщи. Одеало, любим филм и чаша горещ шоколад. Често дори не искаме да си „покажем носа навън“. Истината обаче е, че разходките в студено време имат своите ползи за здравето. Вижте ползите от студеното време за здравето и някои съвети за разходка в студа.

Защо е полезно да се разхождаме в студа?
 © istockphoto.com

Съвети за разходка в студа

  • Разхождайте се в първата половина на деня

Кратка разходка сутрин е идеален начин да започнете деня, да подобрите настроението и стартирате метаболизма си. 15 до 30 минути сутрин ще ви заредят с енергия. Проучване показва, че разходките на дневна светлина повишават нивата на серотонин, хормон, който контролира апетита.

  • Облечете се правилно

От 20 до 60% от топлината на тялото излиза през главата. Затова задължително носете шапка. Ръкавиците и шалът също са задължителни. Облечете няколко слоя дрехи. Бельо, основен слой дрехи и добра връхна дреха. Ако разходките са дълги, заслужава си да инвестирате в новите модерни материи, които са термоизолиращи.

 

10 въпроса и отговора за децата през зимата

10 въпроса и отговора за децата през зимата

"Студеното време през зимата носи със себе си дълъг списък от въпроси, които много родители си задават по отношение на децата си. Ето някои от тях..."

 

  • Пазете краката

Обувките са сред най-важните части на облеклото. Задължително трябва да не пропускат вода. 2 чифта чорапи ще свършат чудесна работа, за да запазят краката ви топли в студената разходка.

  • Не забравяйте хидратирането

Водата е точно толкова важна през зимата, колкото  и през лятото. Затова носете си термос чай, от който да отпивате по време на разходката.

зима, ползи от студа,

Защо е полезно да се разхождаме в студа?

Слънчевата светлина заздравява костите: 15 минути дневно 2-3 пъти седмично са чудесен начин да повишите производството на витамин D, който е ключов за здрави кости. Затова не пропускайте малкото слънчеви дни през зимата.

 

5 признака, че имате недостиг на витамин D

5 признака, че имате недостиг на витамин D

"Защо е важен витамин D за организма? До какво може да доведе неговата липса и какви са симптомите на недостига му?..."


Студ и добро настроение: Студеното време обикновено действа потискащо и летаргично. Разходките и всяка физическа активност подобряват настроението, повишава се отделянето на ендорфини. Затова, ако понякога ви се иска да се депресирате и да стоите у дома в студените дни, преборете желанието и излезте за кратка разходка.

Горене на калории: Понякога в студените месеци губим форма заради липсата на движение. „Страхът“ от студа и удобствата ни карат да се разделим с всяко движение до пролетта. Освен че така спада имунната защита на организма, тялото се отпуска и се налага през пролетта да се влизаме ударно във форма. Всъщност малките разходки всеки ден ще ни държат тонизирани през цялата година. Затова следващия път идете пеша до магазина въпреки снега, отделете време през уикенда да се разходите из парка или пък идете пеша до работа няколко пъти седмично. Здравето е нещо, което изисква ежедневни грижи.

01.12.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо е полезно да се разхождаме в студа?".

Още от "Съвети"

Цигарите – всичко е въпрос на воля

Цигарите – всичко е въпрос на воля

„От утре спирам цигарите“ е реплика на много пушачи. Дори и да не го спазят, все пак това е по-добрият вариант от тези, които казват, че нямат никакво намерение да ги откажат.

Високият пулс – за какво да внимавате?

Високият пулс – за какво да внимавате?

Високият пулс е сигнал, който организмът изпраща, за промени във физическото, емоционалното или здравословното състояние на човека. Кога обаче високият пулс е опасен за здравето и за какво да внимавате?

Как да преборите зимните заболявания?

Как да преборите зимните заболявания?

Зимата е сезонът на носните кърпички, капките за нос и сиропите за кашлица. Зимният климат предразполага към редица вирусни и простудни заболявания, така че подсилете имунната си система и се обличайте топло.