Съвети за здрави уши

0 коментара0/5

Как е правилно да се грижим за здравето на ушите? Вижте няколко полезни съвета.

Съвети за здрави уши
 © istockphoto.com

Не слушайте силна музика на слушалки

Малцина знаят колко вредни за слуха всъщност са слушалките, особено ако музиката е усилена. Смята се, че това уврежда слуха и с течение на времето може да доведе до намаляване способността за чуване. За да се предпази слуха от увреждане, следвайте т.нар. правило 60/60 - слушайте музика на сила на звука максимум 60 за не повече от 60 минути дневно.

Давайте им почивка

Ако сте в клуб или заведение със силна музика, или пък изложени на силен звук другаде, дайте възможност на слуха ви да се възстанови. От време на време излизайте на тишина за около 5 минути.

Не подценявайте фоновия шум

Перманентното излагане дори на не много силен фонов шум също е вредно за ушите. В тази категория попада дори постоянното слушане на музика на работното място. Говорете с колегите си и стигнете до консенсус всеки да използва слушалки, за да може да се наслаждава на музиката, без да пречи на останалите. Освен всичко друго, постоянният фонов шум може да причини и главоболие.

Спрете да използвате клечки за уши

Странно правило, което вероятно ще изненада мнозина. Оказва се обаче, че използването на клечки за уши нанася повече вреди, отколкото предполагате. От една страна ушната кал има своите ползи за ушите, особено в малки количества.

Вижте също:

Какво не знаете за ушната кал? >>>

клечки за уши

Освен това клечките за уши често избутват ушната кал навътре в ухото, причинявайки натрупване. Вместо клечки за уши, подсушавайте ушната мида с мека хавлия, а на няколко години веднъж посещавайте УНГ специалист, който да прегледа ушите ви и да ги почисти от вредни натрупвания на ушна кал във вътрешността на ухото, които могат да създадат проблеми.

Пазете ушите сухи

Влагата в ушите може да причини възпаления, които временно или трайно да увредят слуха ви. Подсушавайте ушите с кърпа след баня или плуване. Ако имате усещане за попаднала вода във вътрешността, наведете глава настрани, за да може полека да се изтече. 

Почиствайте обеците

Ако носите обеци, независимо дали от време на време или постоянно, поне веднъж на 2 седмици ги сваляйте и почиствайте с алкохол. Така ще избегнете възпаления.

08.09.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Съвети за здрави уши".

Още от "Съвети"

7 сигурни знака, че имате камъни в бъбреците

7 сигурни знака, че имате камъни в бъбреците

Понякога бъбречно-каменната болест се бърка с уроинфекции и лечението е грешно или се отлага във времето. Ето сигурните симптоми, които ще ви кажат, че имате камъни в бъбреците.

ТЕСТ: Какво е нивото на вашите енергийни запаси?

ТЕСТ: Какво е нивото на вашите енергийни запаси?

За съжаление голяма част от хората се чувстват толкова изтощени, че в един момент спират да обръщат внимание на това колко са изхабени. Решете теста, за да разберете какво е нивото на вашите енергийни запаси!

Как да се отървете от лошия дъх?

Как да се отървете от лошия дъх?

Сещате ли се за нещо по-отблъскващо в човек от неговия лош дъх? За съжаление, много хора не осъзнават, че от устата им се разнася твърде неприятна миризма, способна да отврати всички останали около тях. В този случаи честността е от особено значение за комфорта на всички.