Съвети от д-р Братанова за повишаване на имунитета

2 коментара0/5

Как да подсилим имунитета през есента? Помагат ли алетернативните методи за засилване на имунната система? Вижте какво съветва д-р Теменуга Братанова.

Съвети от д-р Теменуга Братанова за повишаване на имунитет
Съвети от д-р Теменуга Братанова за повишаване на имунитет

Добави описаниеД-р Теменуга Братанова е специалист по социална и трудова медицина. Завършила е първия, организиран от „Боарон”/Франция/ в България курс по хомеопатия. В своята практика не забравя и билките, и източната медицина, и режима, и здравословното хранене, и водещата роля на психиката във всяко болестно състояние.
Потърсихме д-р Братанова в сезона на простудните и грипни заболявания, за да поговорим за алтернативните методи за лечение.


Д-р Братанова, навлизаме в сезона на настинките и грипа. Късно ли е да подсилим имунитета?

Никога не е късно за това. Разбира се, по-добре би било да се подготвим за есенно-зимния сезон още през лятото – повече слънце, движение, спорт, море, планина...

Какво бихте препоръчали да се прави за подсилване на имунната система в този сезон?

Най-лесното, което препоръчвам, са капките клеева тинктура – 2-3 пъти дневно по 20-30 капки в малко вода. Те не само повишават имунитета, но и действат добре на раздразнената понякога от вирусите стомашна лигавица. Имуностимулиращи са и водораслите, пчелното млечице, касисът, аронията, шипката. Гимнастиката, масажът, обтриването на тялото  - също. За обтриване може да се използва разтвор от 1л. вода, 2 с.л. сол и 1 с.л. оцет – обтрива се цялото тяло с намокрена в разтвора кесия за баня, след което се разтрива интензивно със суха. След процедурата не се взема душ!

Разтворът действа и като дезодорант/поне така правят красивите полски жени, според Зофия Вендровска/. Впрочем тази процедура успокоява и нервната система.

Какви мерки да вземем при първите симптоми на настинка и грип?

Хомепатията предлага Осцилококцинум – по една туба на 6 часа още при първите симптоми на грип. Добре действат също и Ехинацея, Инфлуенцинум, Бриония, Беладонна. Какво ще препоръча хомеопата, зависи от симптоматиката и особеностите на организма на пациента.

Какви предимства имат алтернативните методи пред конвенционалната медицина?

Алтернативните методи имат много по-малко странични действия от тези на конвенционалната медицина. Но трябва да се има предвид, че ако нямат ефект до 2-3 дни, е необходимо да се обърнем към личния лекар. За съжаление, той обикновено предписва антибиотици, а те са нож с две остриета – убива „лошите”, но убива и „добрите” бактерии. А антибиотик при вирус? – недоумявам защо колегите правят това...Та той не действа на вирусите!!! Освен това може да предизвика алергия – твърде често напоследък! – и тогава да се наложи следващо лечение, тази път на алергията.

Бих казала и още нещо... Алтернативните методи държат пациентите по-далеч от болниците. А какво по-хубаво от това?

Добави описание

И какви са техните недостатъци?

Може би изискват повече време? За разлика от хапчето-чудо, което много бързо премахва симптома. За съжаление – премахва симптома, но не и причината. Вълшебни хапчета няма! Няма панацея! За здравето човек трябва да полага усилия, да отделя време, да не го приема като даденост...

Какво бихте препоръчали за висока температура?

Температурата означава, че организмът има сили да се бори. Не трябва да се страхуваме от нея, когато е в рамките на 38-38,5 градуса. По-високата температура може да предизвика гърч най-вече при децата, затова се препоръчват температуропонижаващи препарати. От хомеопатичните това са Арника, Беладонна, Енгистол. С тази цел се прилагат и влажните обвивания /цялото тяло се обвива с намокрен със студена вода и изцеден чаршаф, докато той се затопли от тялото/. Процедурата може да се повтаря до спадане на температурата на 38 градуса, повече не е нужно.

А при болки в гърлото?

Зависи от това на какво се дължи болката... Но в общия случай това е отново от простуда или вирус, а може и от двете. Навсякъде в аптеките може да се намери Хомеожен, Хомеовокс (един добър препарат при спадане на гласа). Задължително да се пие топъл, не горещ, чай. Да се правят инхалации вечер дори само с вода, но може в нея да се сложи сода, лайка. Добро нещо е и гаргарата със солена вода. Петър Димков препоръчва при болки в гърлото преди лягане да се изпие чаша топло мляко с лъжичка мед и малко сода за хляб.

Кога не трябва да рискуваме с природните рецепти, а да се обърнем директно към лекар?

При много висока температура, гърч, сънливост, неадекватно състояние.

Какви билки трябва задължително да имаме в домашната природна аптечка за есенно-зимния сезон?

Цвят от бъз, липа, маточина, къпинови листа, салвия, подбел, живовляк и др.

Вижте също:Живовляк - бурен или билка

Съществуват ли рискове при използването на природни рецепти у дома? Как да намерим баланса?

За да знае как да използва природните дарове, всеки човек трябва да е чел достатъчно литература по този въпрос или да се е консултирал с лечител, не просто на своя глава да ги прилага. Защото има, например, отровни билки. Освен това някои хора са прекалено чувствителни или дори алергични не само към химически препарати, но и към някои природни продукти. Колкото до хомеопатичните препарати – те могат да се дават и на бебета, и на бременни, и на възрастни. Риск при използването им няма, само може да не помогнат, когато не са подходящи за пациента и неговото състояние.

Единствено диабетиците трябва да се съобразяват, когато приемат хомеопатични захарни гранули.

Как да намерим баланса? Като използваме всичко, което помага, без да отричаме онова, което не познаваме. И като прилагаме в ежедневието принципа на Хипократ: "Primum non nocere" ("Преди всичко не вреди").

25.11.2013/ интервю на Радослава Михайлова

Още от "Съвети"

За да не се уморяват очите ви

За да не се уморяват очите ви

Вашата работа е свързана с компютъра, по цял ден сте пред него.В последно време сте забелязали, че някъде към обяд, очите ви започват да сълзят, да ви дразнят, все едно че имате прашинки в тях.

Първа помощ при цистит

Първа помощ при цистит

Почти всяка жена познава дискомфорта и болката на цистита. Има ли обаче какво да се направи, преди да посегнете към антибиотиците? Вижте няколко изпитани съвета за първа помощ при цистит.

7 полезни съвета от вашия мамолог

7 полезни съвета от вашия мамолог

Прегледите при мамолог често биват пренебрегвани, а редовното посещение на мамолог може да ви спаси от една коварна за жените болест - рака на гърдата. Така че, ако отдавна не сте посещавали мамолог, побързайте да си запишете час, а дотогава ето няколко полезни съвета.