Страдате от депресия или безпокойство?

0 коментара0/5

Депресията и безпокойството са две много близки състояние, но в същото време коренно различни. Ето защо е важно да сте наясно дали страдате от депресия или безпокойство, за да предприемете необходимите мерки за лечение и решаване на проблема.

Страдате от депресия или безпокойство?

Безсъние, раздразнителност, лошо настроение, намалена трудоспособност, нежелание за социални контакти са все симптоми характерни както за депресията, така и за безпокойството. И при двете състояние се наблюдава повишаване нивата на серотонин и допамин.

 

Тогава как да ги различите?

 

Симптоми характерни повече при депресия

  • Тъга

Чувствате се ужасно тъжни, дори без ясна причина. Настроението ви е минорно, а сълзите ви са почти постоянно на очите. 

  • Безнадеждност

Усещането, че животът ви е свършил, че няма смисъл и че сте достигнали дъното е нещо особено характерно за депресираните хора. Сякаш сте в лабиринт, от който не виждате как ще намерите изхода.

  • Промяна в апетита

Липсата на какъвто и да е апетит или силно увеличения апетит за два характерни симптома при депресия. 

  • Загуба на интерес към нещата, които обичате да правите

Дейностите, които досега са ви правили щастливи, вече не ви радват и нямате никакво желание да ги вършите. Нямате мотивация, всичко ви се струва скучно и безсмислено.

 

Добави описание

 

Симптоми характерни повече при безпокойство

  • Чувствате се стресирани, притеснени и напрегнати постоянно

Непрекъснато размишлявате за това какво ще се случи в бъдеще, постоянно имате усещането за настъпващ край, сякаш ще изгубите всичко, на което държите. Усещате се в безтегловност и не знаете накъде сте се запътили в живота си. Имате ниско мнение за себе си и очаквате да получите критика, въпреки, че се справяте страхотно, независимо с какво се захванете.

  • Трудно ви е да се концентрирате или отпуснете

Ако страдате от безпокойство, всеки път, когато се опитате да гледате филм, да прочетете книга или да работите, мислите ви блуждаят в съвсем различна посока, която се променя постоянно. 

  • Натрапчиви мисли

В главата ви се прокрадват все едни и същи мисли, касаещи работата или личния ви живот, които ви тормозят постоянно и буквално парализират съзнанието ви. Усещате се безпомощни и безпътни, а натрапчивите мисли ви връхлетяват неканени в най-неподходящи моменти.

21.05.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Страдате от депресия или безпокойство?".

Още от "Съвети"

Защо W–позата е опасна?

Защо W–позата е опасна?

W-поза още жабешко сядане касаят един и същи проблем от гледна точка на ортопедията. Вижте защо w-позата е опасна за здравето.

Лъч надежда в борбата с онкологичните заболявания у нас

Лъч надежда в борбата с онкологичните заболявания у нас

Тази година е от особено значение за борбата с рака в света и Европа. На 10 април 2008 е приета Законодателна резолюция на Европейския парламент относно борбата с рака в разширения Европейски съюз.

9 сигнала за проблем с щитовидната жлеза

9 сигнала за проблем с щитовидната жлеза

Колко добре познавата ролята на щитовидната жлеза? Дали тя не е виновна за неразположението ви напоследък? Вижте 9 сигнала за проблем с щитовидната жлеза.