Първа помощ при слънчево изгаряне

0 коментара0/5

Колкото и да се пазите, да стоите на сянка и да се мажете със слънцезащитна козметика, все се случва така, че се оказвате с болезнено изгоряла кожа. Ето няколко съвета за облекчаване на слънчевото изгаряне.

Първа помощ при слънчево изгаряне

Отидете на сянка

Съвсем логично е, щом усетите, че вече сте сериозно изгорели, да отидете на сянка. А най-добре и на затворено охладено пространство, където кожата ви да отпочине и да понижите температурата й. 

Вземете си душ

Хладната вода оказва незабавно облекчаване на парещото усещане върху изгорялата ви кожа. Но започнете с по-топла вода и постепенно я охлаждайте, за да не предизвикате шок за тялото си. 

7 храни, които пазят от слънчево изгаряне >>>

Овлажняващ лосион

Слънчевото изгаряне е свързано със сериозно дехидратиране и изсушаване на кожата, така че след вземането на душ, задължително нанесете овлажняваш лосион върху кожата си. Продуктите с алое вера са особено полезни и ефикасни при слънчеви изгаряния. Пресни листа от алое вера, директно положени върху кожата са още по-добро решение за облекчаване на парещото болезнено усещане. 

Добави описание

Обезболяващи

Ако слънчевото изгаряне по-сериозно от обикновено, може да се наложи да приемете медикаменти за болката. Ибупрофенът е добър вариант, тъй като намалява болката и спомага за намаляване на подуването на изгорялата кожа. 

Грижа за кожата след слънчево изгаряне >>>

Охлаждаща напитка или компрес

Чаша ледено студена вода или леден компрес локално върху изгорялата място са добър вариант за потушаване на "пожара". Направете си и компрес от студено кисело мляко, който омекотява кожата и така намалява усещането за болката, сърбеж, парене и опъване.

Лечебни мехлеми

В случай, че изгарянето е съпроводено със силна болка, сърбеж, подуване, мехури и прочие, то ще не чакайте да мине от самосебе си, както обикновено правите. Допитайте се до дерматолог за подходящи мехлеми, които да излекуват кожата ви.

14.05.2018/Ели Йорданова 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Първа помощ при слънчево изгаряне".

Още от "Съвети"

Студен душ за здраве

Студен душ за здраве

През летните жеги може би студеният душ е най-приятното нещо за мнозина. Други пък се придържат към идеята, че хубавият душ е горещият душ. Кой от двата, обаче, е по-полезен?

Рибата – вкус и здраве във всяка порция

Рибата – вкус и здраве във всяка порция

Ядете ли достатъчно често риба? Ако се сещате да сготвите риба само за Никулден, значи не знаете достатъчно за огромната полза, която бихте имали от редовното хранене с риба.

Здрави по време на пътуване - бързи съвети

Здрави по време на пътуване - бързи съвети

Малко по малко навлизаме в сезона на почивките. От какво обаче имаме нужда по време на почивката, за да сме здрави. Вижте нашите полезни съвети