Какви опасности крият плажовете и басейните

14 коментара1/5

Лятото дойде, а с него и желанието да се скрием от жегите. Колкото и да се грижим за здравето си обаче, трудно може да устоим да не се топнем в прохладните басейни или безбрежното море.

За да се презастраховаме от опасностите, които ни дебнат по плажа и по басейните, трябва да сме наясно какви са те.
8010_0.jpg
Сред най-честите зарази, които се пренасят по този начин през лятото са летният грип, гъбичките, болести предавани по полов път, стомашно-чревните инфекции. Реално няма как да се опазим от тях на 100%, но има някои прости правила, които трябва да спазваме, за да сведем до минимум опасността от зараза.

Избягвайте занемарените басейни, където не се слагат достатъчно пречистващи химикали. Макар химическите препарати да не са никак полезни, са за предпочитане пред бактериите, които виреят във водата. Когато лягате върху шезлонгите или направо върху земята, задължително си постилайте лична хавлиена кърпа отгоре, за да не пипнете някоя зараза. Ако се колебаете дали да сте с монокини или обикновена долница на банския костюм, изберете второто. Така ще осигурите малко по-голяма защита за интимните си части.

Когато излизате от водата, по-добре подсушавайте краката си веднага, за да намалите риска от зараза с гъбички . Освен в басейните, гъбичките се чувстват перфектно и в сауната, по настилката покрай басейна, в8010_1.jpg принадлежностите и чехлите на друг човек. Затова избягвайте да ходите боси, да ползвате чужди вещи за лична хигиена, както и джапанките на хората от вашата компания. Гъбичките се характеризират със силен сърбеж, лющене и цепене на кожата. За лечението им се използват специални антибиотични пасти.

Басейните са благоприятна среда и за зараза с полово преносими болести като кондиломи , хламидия и други. По принцип в поддържаните басейни микроорганизмите веднага умират, но не винаги може да сме сигурни, че сме попаднали в изряден басейн. От този род зарази може да се предпазим само като подбираме на какви места ходим.

В естествените водоеми, като язовирите, езерата, реките, където много хора прекарват свободното си време, също има опасност от зарази. На тези места се разпространяват най-вече летният грип и стомашно-чревните инфекции. Най-добре е да отбягвате изобщо да влизате в случайни водоеми и при всички случаи да внимавате да не погълнете вода, защото ви грози сериозна опасност от чревни инфекции.

Непакетираната храна по откритите щандове крие не по-малко опасности през летните месеци. В никакъв случай не консумирайте месо и млечни продукти от подобни места. Това е рай за развитие на редица зарази и бактерии. Плодовете и зеленчуците трябва да се мият много старателно, а ръцете си измивайте няколко пъти на ден със сапун, дори и само профилактично. От топлината ръцете се затоплят, изпотяват и стават благоприятна сред за развитие на микроби, които лесно може да погълнем.

Пълна сигурност от инфекции и зарази не може да имаме, особено през летните месеци. Затова пък може да вземаме необходимите мерки, за да сведем до минимум неприятните изненади по време на почивката.

9.07.2008/Деси Великова

14 коментарaДобави коментар »

Мария

От Мария16.07.2008, 13:50 ч.

Здравейте жените да отидат на гинеколог а мъжете на уролог не е за кожен лекар на мен ми изписаха лекарство Конделин през 2003 г и ми мина незная дали още го има по аптеките но е много ефикасно на основата на спирта просто...

Виж всички коментари за "Какви опасности крият плажовете и басейните".

Още от "Съвети"

Съветите на Ева Кулева за любовта, връзките и как да обичаме себе си

Съветите на Ева Кулева за любовта, връзките и как да обичаме себе си

Чували ли сте за професията лайф коуч? Ева Кулева е един от експертите в тази сфера. Вижте съветите на Ева Кулева как да се научим да обичаме себе си и как това ще се отрази позитивно на откриването на подходящия партньор, изграждането на здрава връзка.

4 начина да излекувате червата след антибиотик

4 начина да излекувате червата след антибиотик

Лечението с антибиотици често засяга здравето на червата. Какви са тези проблеми, как да ги излекуваме и можем ли да ги предотвратим? Вижте 4 начина да излекувате червата след прием антибиотици.

Техники как да спрете да забравяте

Техники как да спрете да забравяте

Забравяте ли ключовете за колата или да спрете котлона? Не можете да запомняте имена или къде сте оставили документите си? Забравяте ли отключено? Ето няколко техники, които ще ви помогнат да спрете да забравяте.