Полезни съвети при слънчево изгаряне

5 коментара0/5

В разгара на летния сезон най-честият здравословен проблем е слънчевото изгаряне. Навярно и при вас се е случвало манията ви за бронзов тен да ви изиграе лоша шега. Ето няколко полезни съвети как да се справите със слънчевото изгаряне.

Полезни съвети при слънчево изгаряне

 

 • Пийте парацетамол, аспирин или ибупрофен при сериозни слънчеви изгаряния.

 

 • Намажете се с кисело мляко, което отнема от топлината на кожата, успокоява и облекчава болката.
 • Обилното мазане с ракия или спирт също има благоприятен ефект след изгаряне.  
 • Има и специални охлаждащи гелове за след плаж, които може да намерите в аптеките. Потърсете и козметика с алое, което има успокояващ ефект върху изгорялата кожа.
 • Използвайте тоалетно мляко, лосион след плаж или бадемово масло, за да овлажните изсушената след плажа кожа и да възвърнете еластичността и мекотата й.
 • Медикаменти от сорта на Пантенол спрей също имат положителен ефект при слънчеви изгаряния.
 • Настърган суров картоф помага както при синини и натъртвания, така и при изгаряния.
 • Вана с оцет или лимонов сок (а може и двете), колкото и неблагоуханна да е, ще отпусне значително болезнената ви кожа.
 • Яйчен белтък, мед и резенчета краставица също имат успокояващо действие при слънчево изгаряне.

Полезни съвети при слънчево изгарянеПри слънчево изгаряне е добре да пиете повече течности, да използвате деликатни душ гелове, които не изсушават кожата ви.

Потърсете лекарска помощ, ако в резултат на слънчевото изгаряне страдате от гадене и повръщане, изпитвате обща отпадналост, втриса ви, образуват се мехури по кожата ви.

Манията за тен може да причини рак на кожата, затова не прекалявайте с излагането на слънце.

 

 • Избягвайте да се показвате на слънце между 12 и 16 ч.

 

 • Стойте под чадъра (дори и там ще се сдобиете с бронзов загар).
 • Използвайте слънцезащитна козметика с висок фактор (не по-малко от 15 SPF) и се мажете след всяко излизане от водата. Не забравяйте да намажете чувствителните и податливи на изгаряне зони – уши, клепачи, нос, гърдите, врата и раменете. Най-добре е да използвате водоустойчива слънцезащитна козметика със защита от UVA и UVB лъчи. И винаги проверявайте срока на годност преди да купите слънцезащитна козметика.

01.08.2012/Ели Йорданова

5 коментарaДобави коментар »

Tru

От Tru02.08.2012, 00:49 ч.

Ами не.. :) Даже съм си много бяла и може би заради желанието си да придобия хубав тен се мажа само с такива продукти за бързо почерняване, но без защита от слънцето .. :)))

Виж всички коментари за "Полезни съвети при слънчево изгаряне".

Още от "Съвети"

Първа помощ при цистит

Първа помощ при цистит

Почти всяка жена познава дискомфорта и болката на цистита. Има ли обаче какво да се направи, преди да посегнете към антибиотиците? Вижте няколко изпитани съвета за първа помощ при цистит.

Задържане на вода – кога и защо?

Задържане на вода – кога и защо?

Задържането на вода е често срещан проблем, особено през лятото. Понякога причините са съвсем безобидни, а в други случаи задържането на вода е симптом на заболяване или може да бъде причина за поява на такова.

Какво трябва да знаете за имунитета?

Какво трябва да знаете за имунитета?

Повече положителни емоции, витаминозна храна и редовна секс терапия са сред нещата, които подсилват имунитета. Какви са симптомите на отслабения имунитет и как да поддържате стабилна имунната си система?