Полезни съвети при слънчево изгаряне

5 коментара0/5

В разгара на летния сезон най-честият здравословен проблем е слънчевото изгаряне. Навярно и при вас се е случвало манията ви за бронзов тен да ви изиграе лоша шега. Ето няколко полезни съвети как да се справите със слънчевото изгаряне.

Полезни съвети при слънчево изгаряне

 

 • Пийте парацетамол, аспирин или ибупрофен при сериозни слънчеви изгаряния.

 

 • Намажете се с кисело мляко, което отнема от топлината на кожата, успокоява и облекчава болката.
 • Обилното мазане с ракия или спирт също има благоприятен ефект след изгаряне.  
 • Има и специални охлаждащи гелове за след плаж, които може да намерите в аптеките. Потърсете и козметика с алое, което има успокояващ ефект върху изгорялата кожа.
 • Използвайте тоалетно мляко, лосион след плаж или бадемово масло, за да овлажните изсушената след плажа кожа и да възвърнете еластичността и мекотата й.
 • Медикаменти от сорта на Пантенол спрей също имат положителен ефект при слънчеви изгаряния.
 • Настърган суров картоф помага както при синини и натъртвания, така и при изгаряния.
 • Вана с оцет или лимонов сок (а може и двете), колкото и неблагоуханна да е, ще отпусне значително болезнената ви кожа.
 • Яйчен белтък, мед и резенчета краставица също имат успокояващо действие при слънчево изгаряне.

Полезни съвети при слънчево изгарянеПри слънчево изгаряне е добре да пиете повече течности, да използвате деликатни душ гелове, които не изсушават кожата ви.

Потърсете лекарска помощ, ако в резултат на слънчевото изгаряне страдате от гадене и повръщане, изпитвате обща отпадналост, втриса ви, образуват се мехури по кожата ви.

Манията за тен може да причини рак на кожата, затова не прекалявайте с излагането на слънце.

 

 • Избягвайте да се показвате на слънце между 12 и 16 ч.

 

 • Стойте под чадъра (дори и там ще се сдобиете с бронзов загар).
 • Използвайте слънцезащитна козметика с висок фактор (не по-малко от 15 SPF) и се мажете след всяко излизане от водата. Не забравяйте да намажете чувствителните и податливи на изгаряне зони – уши, клепачи, нос, гърдите, врата и раменете. Най-добре е да използвате водоустойчива слънцезащитна козметика със защита от UVA и UVB лъчи. И винаги проверявайте срока на годност преди да купите слънцезащитна козметика.

01.08.2012/Ели Йорданова

5 коментарaДобави коментар »

Tru

От Tru02.08.2012, 00:49 ч.

Ами не.. :) Даже съм си много бяла и може би заради желанието си да придобия хубав тен се мажа само с такива продукти за бързо почерняване, но без защита от слънцето .. :)))

Виж всички коментари за "Полезни съвети при слънчево изгаряне".

Още от "Съвети"

Здравни съвети при дълъг полет

Здравни съвети при дълъг полет

При пътуване на дълги разстояния обикновено се преминава през няколко часови пояса и това сериозно нарушава биологичния ви ритъм. Ето няколко здравни съвета как да се справите с този и други проблеми по време на дълъг полет.

Внимателно с хапчетата против забременяване!

Внимателно с хапчетата против забременяване!

Хапчетата против забременяване са най-употребяваното предпазно средство от съвременните жени. Но техните вторични ефекти не са за подценяване.

Какво влияе на месечния цикъл?

Какво влияе на месечния цикъл?

Ако месечният ви цикъл е редовен и идва по едно и също време, то вие сте истинска късметлийка. Но като че ли повечето жени не могат да се похвалят с такъв късмет. Защо? Ето как и какво влияе на месечния ви цикъл.