От какво пожълтяват зъбите?

0 коментара0/5

Белотата на зъбите донякъде се определя на генетично ниво, но в по-голяма степен зависи от начина на живот и храната, която консумирате. Ето от какво пожълтяват зъбите.

От какво пожълтяват зъбите?

Пушене

Тютюнът е добре познат виновник за пожълтелите зъби. Пушенето на твърде много цигари води до отлагане на никотин върху емайла на зъбите, което им придава неприятен жълт цвят.

Възраст

С възрастта емайла върху зъбите изтънява, напуква се и това води до появата на петна или цялостно пожълтяване или посивяване на зъбите.

Кафе и чай

Това сред напитките, които са най-агресивни към зъбите, тъй като проникват през емайла и придават жълтеникав цвят на зъбите. Но не е необходимо напълно да се откажете от кафето и чая, а просто да се ограничите до една напитка на ден, което не би трябвало да доведе до пожълтяване на зъбите.

Е-тата в храните

Осветителите в храните са също агресивни към зъбите и водят до оцветяването им в жълто, така че не прекалявайте с храните, богати на Е-та. 

Добави описание

Червено вино

Забелязали ли ли сте, че след консумацията на червено вино усещате зъбите си сякаш замърсени и покрити с фин слой от напитката. Именно задържането му по зъбите води до пожълтяването им, така че е добре след консумацията на вино да измивате зъбите си, за да бъдат идеално бели. 

Кисели и тъмни храни

Киселите и тъмни храни като балсамовия оцет, соевия сос, а също и кисело-сладките и тъмни плодове като боровинки, къпини, червено грозде нарушават емайла и водят до пожълтяването на зъбите, ако прекалявате с консумацията на подобни продукти. 

Лоша хигиена

Хубаво е да миете зъбите си след всяко хранене и е особено важно да не забравяте да измиете зъбите си вечер, тъй като така остатъчната храна между зъбите ви може да доведе до развиване на бактерии, които от своя страна не само да пожълтят зъбите ви, но и да ги развалят.

Избелване на зъбите >>>

11.06.2018/Ели Йорданова

Още за: зъби

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "От какво пожълтяват зъбите?".

Още от "Съвети"

Дамските превръзки – могат ли да са опасни за здравето?

Дамските превръзки – могат ли да са опасни за здравето?

Дамските превръзки са незаменим помощник на жените, но могат да бъдат и опасни за здравето. Дамските превръзки са причинители на възпаления, сърбежи, гъбички и други проблеми, свързани със здравето.

Има ли ефект противогрипната ваксина?

Има ли ефект противогрипната ваксина?

Всяка година от 15 до 42% от хората в България се разболяват от грип, въпреки че съществува ефикасен начин за предпазване - противогрипната ваксина.

Почистване на зъбен камък - какво трябва да знаем?

Почистване на зъбен камък - какво трябва да знаем?

Защо се образува плака по зъбите и как да предотвратим това, както и полезна информация и съвети за почистването на зъбния камък.