Може ли да забременеете от преякулат?

0 коментара0/5

Какво е преякулат или още прекум? И може ли да се забременее от него, ако не се пазите?

Може ли да забременеете от преякулат?

Преякулат или още прекум е секретът, който се отделя от пениса по време на сексуална възбуда преди момента на еякулация. И тъй като много двойки не използват презерватив, противозачатъчни хапчета или други предпазни мерки, а просто практикуват метода на задържана еякулация и свършване извън вагината, винаги съществува въпроса какъв е риска от нежелана бременност.

Отговорът се крие в състава на прекума. За разлика от еякулата, който е гъст с бял, сивкав или жълтеникав цвят, преякулатът е бистър, прозрачен и по-течен. Той е сред първите признаци на сексуална възбуда при мъжа. Физиологичната му функция е да прочисти пениса от остатъчна урина, като има и функцията на лубрикант по време на секс. 

Нежелана бременност - методи за контрацепця >>>

Добави описание

Лубриканти за горещ секс >>>

Особено важно за риска от нежелана бременност е фактът, че при всеки мъж съставът на прекума е различен. А при някои мъже той липсва или количеството му е много малко и незабележимо. 

В едно проучване на човешка плодовитост сред 27 мъже, 11 от тях са имали сперматозоиди в предеякулата. За проучването всички 27 мъже са били помолени да мастурбират пет пъти в чаша. Мъжете са имали сперматозоиди във всички или в нито една от пробите си преди еякулацията. Технически не се предполага, че прекума съдържа сперматозоиди, но не е невъзможно такива да са се появили в състава му при предвижването на течността по каналите. 

Така че сексът без предпазни мерки си е хазартна игра, чъй като не знаете дали партньорът ви е от тези, в чиито прекум има сперматозоиди или не. Пък и реално разделянето на еякулата и преякулата е физически трудно. Тоест при всички положения поемате риска от нежелана бременност.

15.01.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Може ли да забременеете от преякулат?".

Още от "Съвети"

Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Днес, като кажем „вегетарианец", повечето хора си представят някой, който не яде месо. Всъщност има различни видове вегетарианство.

Край, от утре спирам цигарите!

Край, от утре спирам цигарите!

Никога не е късно за едно добро решение. България е била на трето място в Европа по брой пушачи – 36% от населението. Броят им сред жените непрекъснато расте. Ала най-силно засегнати от този вреден навик са младежите – почти 74%.

Първа помощ при изгаряне

Първа помощ при изгаряне

В домашни условия леките изгаряния от котлон или вряла вода например не са нещо особено. Но е важно да знаете каква първа помощ да предприемете, ако се изгорите по-сериозно..