Доколко полезна е коластрата за възрастните?

0 коментара0/5

Коластрата е един от най-силните имуностимулатори, но за новородените. А дали това важи и за възрастните?

Доколко полезна е коластрата за възрастните?

Смята се, че децата, които са кърмени, имат много по-силен имунитет. При тях е намален риска от диабет и проблеми с наднорменото тегло за в бъдеще. Ето защо се смята, че коластрата е средство, което може да реши много здравословни проблеми и при възрастните. Съответно се предлагат все повече медикаменти с коластра от крави и кози. Но дали тя е толкова ефективен имуностимулатор? 

Всъщност коластрата е различна по състав при хората и животните и е специално пригодена за нуждите на бебето на съответната майка. Дори се смята, че кърмата от една майка не е толкова подходяща за чуждо бебе и е на 100% пригодена за нуждите на нейното собствено новородено. Ето защо предлаганите продукти за подсилване на имунната система при възрастни хора, съдържащи коластра на прах, не се смятат за толкова полезни, колкото всъщност е коластрата, която полачава кърмачето с майчиното мляко. 

Коластра - природен антибиотик >>>

Добави описание

Също така трябва да се обърне внимание на нещо много съществено. В първите дни от живота си новородените нямат изграден имунитет и разчитат на такъв само и единствено от кърмата, която получават. Тоест коластрата може би не е достатъчно силен имуностимулатор за възрастните, които вече разполагат с развита имунна система.

Медикаментите с коластра могат да причинят и алергична реакция, а причината е, че коластрата при животните съдържа различни протеини от тези, съдържащи се в човешката коластра. Те са по-трудни за абсорбиране от човешкия организъм и може да причинят алергична реакция (диария, чревна инфекция и т.н.).

И нещо друго - при възрастните, за разлика от новородените, стомашно-чревния тракт е далеч по-добре развит и в червата се отделят ензими, които могат да унищожат полезните свойства на коластрата.

02.04.2018/Ели Йорданова

Още от "Съвети"

Циститът – инфекция при всички възрасти

Циститът – инфекция при всички възрасти

Циститът може да се срещне от детска до много зряла възраст, но най-застрашени са жените – при тях уринарните инфекции са 3 пъти по-чести отколкото при мъжете. Ето какви са причините и как да се предпазим.

За здрав уринарен тракт при децата и възрастните

За здрав уринарен тракт при децата и възрастните

Възпаленията на уринарния тракт са изключително чест здравословен проблем и създават дискомфорт, особено при жените.

Как да останем здрави през есента?

Как да останем здрави през есента?

Есента е сезонът на вирусите и настинките. Ниските температури и хладният въздух са истинско предизвикателство за имунната система. Затова няма как да не се запитаме, как да останем здрави през студените есенни дни.