9 сигнала за проблем с щитовидната жлеза

0 коментара0/5

Колко добре познавата ролята на щитовидната жлеза? Дали тя не е виновна за неразположението ви напоследък? Вижте 9 сигнала за проблем с щитовидната жлеза.

9 сигнала за проблем с щитовидната жлеза
 © istockphotos

Щитовидната жлеза, разположена в предната част на шията и над ключицата, е може би най-важният инструмент на еднокринната система, а водещата й функция е да произвежда ключови за организма и процесите в него хормони. Тя отговаря за метаболизма, от нея зависи цикълът на растеж и развитие на тялото, оказва влияние върху нервната система и обмяната на веществата, свързана е и с кръвообращението. 

9 признака, че може да имате проблем с щитовидната жлеза

Непрекъсната умора

Ако постоянно ви се спи и дори когато сте спали повече от 8 часа се чувствате изтощени и без никаква енергия, това може да е резултат от проблеми с щитовидната жлеза, предизвикани от хормонален дисбаланс и нарушения при синтеза на серотонин.

Вижте също: Хормонален дисбаланс

Изнервени сте

Чувството за непрекъснато напрежение, нерност и тревога може да не е резултат само от стрес в работата, а от хиперфункция на щитовидната жлеза, затова си направете изследвания при ендокринолог.

Промени в апетита

Лекарите твърдят, че хората най-често се обръщат за проверка на щитовидната жлеза, когато забележат значителни промени в теглото си. Едни качват килограми, а други отслабват. Причината е, че при хипертиреоидизъм се наблюдава постоянно чувство на глад, а при отслабени функции на щитовидната жлеза - загуба на апетит.

Добави описание

Проблеми, когато ходите до тоалетна

Запек или диария са други симптоми на неправилно функционираща щитовидна жлеза. Първото е резултат от забавено храносмилане, а второто - за ускорен метаболизъм и хиперфункция на жлезата.

Студени и горещи вълни

Обикновено хората, които се оплакват от проблеми с щитовидната жлеза, имат също усещането, че ги обливат ту топли, ту студени вълни. 

Вижте също: Щитовидната жлеза е виновна

Понижено либидо

Заради проблеми с щитовидната жлеза е много вероятно да имате понижено либидо и да избягвате физически контакт с партньора. Това отново е предизвикано от промени на хормонално ниво.

Изтръпвания

Когато щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони, отколкото трябва, се нарушават и някои от функциите на нервната система, затова тялото изпраща импулс под формата на изтръпване, бодежи, "лазене на мравки".

Добави описание

Подпухнали очи

Често хората, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, има подпухнали очи, торбички под очите, тъмни сенки. При някои пък очите са по-изпъкнали и отворени.

Косопад и суха кожа

Неправилни функционираща щитовидна жлеза се отразява на процеси като растеж на косата. Когато той е прекъснат или нарушен, се наблюдава обилек косопад, суха кожа, чупливи нокти.

13.06. 2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "9 сигнала за проблем с щитовидната жлеза".

Още от "Съвети"

Как да прогоним хремата?

Как да прогоним хремата?

Досадна, изнервяща, уморителна – такава е хремата. Вкопчва се в болния като пиявица, затруднява дишането, променя гласа и тормози очите. Кошмарът може да продължи с дни. Как да прогоним хремата в сезона на настинките?

За здрав уринарен тракт при децата и възрастните

За здрав уринарен тракт при децата и възрастните

Възпаленията на уринарния тракт са изключително чест здравословен проблем и създават дискомфорт, особено при жените.

Пълна упойка

Пълна упойка

Пълната упойка е едно от най-успешните постижения в медицината и един от най-големите страхове на пациентите. Под пълна упойка днес човек бива поставен, когато му предстои сериозна операция или болезнена процедура.