8 природни средства, с които да преборите запека

0 коментара0/5

Страдате от запек? Забравете за аптеката, а посетете близкия пазар или супермаркет. Ето няколко природни средтсва, с които лесно ще преборите запека.

8 природни средства, с които да преборите запека

Вода

Понякога причината за запека е съвсем проста - обезводняване. Ако нямате навика да приемате достатъчно течности, това може да се отрази на отделителната ви система. А водата е крайно необходима, тъй като стимулира работата на червата, като в същото време спомага за нормалната консистенция на изпражненията ви.

Йогурт

Този млечен продукт е идеален пробиотик, който спомага за поддържането на добра чревна флора. Ако страдате от хроничен запек, въведете йогурта в ежедневното си меню и резултатите ще бъдат налице след няколко дни, а може и часове.

Зеленолистни зеленчуци

Марулите, зелето и спанака са едни от най-подходящите зеленолистни зеленчуци за борба със запека. От една страна, след консумацията им се чувствате подути и преяли, а мнозина страдат и от газове. От друга страна пък това усещане дава сигнал на отделителната система да заработи с пълна пара. Зеленолистните зеленчуци за богати на магнезий, което пък регулира консистенцията на изпражненията.

5 ефективни сока срещу запек >>>

Добави описание

Алое вера

Това е едно мултифункционално природно средство, което се използва както в козметиката, така и в медицината. Що се отнася до запека, алое вера действа като лубрикант, който спомага придвижването на изпражненията по червата.

Чиа

Те я природно разхлабително средство. Когато семената от чиа се накиснат във вода или мляко, придобиват гелообразна структура, която раздвижва перисталтиката и спомага лесното отделяне.

Констипация (запек) - причини и лечение >>>

Ленено семе

Една супена лъжица ленено семе съдържа около три грама фибри, които действат изключително благоприятно на отделителната система. 

Добави описание

Плодове

Всички пресни стимулират работата на храносмилателната и отделителната система, но най-вече сливите и крушите. Сушените плодове също имат благоприятно действие.

Рецепти за сладкиши със сушени плодове >>>

Зехтин

Консумацията на повече салатаи със зехтин, както и приемането на всякакъв друг вид масла омекотява и смазва тъканите. Така че, ако страдате от запек, вмъкнете в менюто си повече полезни мазнини. 

22.01.2018/Ели Йорданова

Още от "Съвети"

Синини – как да ги предотвратите?

Синини – как да ги предотвратите?

Тъкмо е изчезнала последната синина и се появява следваща... Познато ли ви е? На какво се дължи появата на синините и как да ги предотвратите?

Надвийте махмурлука

Надвийте махмурлука

„За да нямате махмурлук, не изтрезнявайте!“, гласи facebook група. Но тази тактика е прекалено мазохистична. Ето защо ви предлагаме няколко изпитани бабини рецепти как да надвиете махмурлука.

Откриват първия магазин за стоки с изтекъл срок на годност

Всичко за домашната аптечка

Всяко домакинство се нуждае от домашна аптечка за оказване на първа помощ при наранявания, главоболие, простуда. В домашната аптечка трябва да има само най-необходимите лекарства и превързочни материали.