7 златни правила на детокса

0 коментара0/5

Пролет е! Време за ново начало и чудесен период да събудите и пречистите тялото си. И ако нямате любим режим за детоксикация, е добре да прочетете златните правила на детокса, които важат за всеки качествен метод за пречистване. Кои са златните правила на детокса?

7 златни правила на детокса
 © istockphoto.com

1. Изберете режим, който можете да спазите

Най-важното правило е да не се надценявате. Режимите за детокс често са предизвикателство. Добре прочетете всичко за детоксикацията, на която сте се спрели – какви храни има, с каква продължителност е. Преценете социалните си ангажименти, натовареността си и храните в пречистващия режим. В противен случай е много вероятно да се провалите в детоксикацията.

2. Отделяйте време за почивка

Режимите за детоксикация обикновено означават по-малко храна. А това е предизвикателство за тялото. Често особено през първите дни на пречистването човек се чувства изтощен и отпаднал. Затова се уверете, че имате възможност за почивка. Сънят е също ключов за доброто пречистване.

3. Подгответе се за страничните ефекти

Режимите за детоксикация обикновено са стрес за организма. Затова бъдете психически подготвени за възможни странични ефекти като главоболие, гадене, отпадналост, ниско кръвно налягане и други. Те са съвсем нормални можете да ги преборите с почивка и сън, чието значение вече споменахме.

4. Пийте вода на стайна температура

Приемът на вода е важен за ежедневието, а не само за детокса. Ако обаче се пречиствате, водата е задължителна. Важно е обаче водата да бъде на стайна температура. Студената вода всъщност забавя лимфния дренаж и пречистването на тялото. Освен това студената вода води до запек и забавя храносмилането. Студената вода всъщност намалява храносмилателните ензими, които тялото произвежда. По-малкото ензими причиняват ферментация в храносмилателната система, което от своя страна води до повече токсини.

5. Бъдете умерени с плодовете

Плодовете са полезни, но по време на детокс (а и не само) трябва да се консумират уверено. Твърде многото фруктоза обаче вреди на черния дроб и всъщност не помага за детоксикация на тялото. Ако си правите пречистване, плодовете не бива да са основно хранене. Консумирайте ги между основните хранения.

Яжте плодове 30 минути преди и поне 2 часа след хранене

 

детоксикация, 5 идеи за детокс

5 варианта за ден за разтоварване на организма

"Празниците отминаха, доста време прекарахме на трапезата, не ни се излизаше в студа, често ни домързяваше. Как бързо да пречистим организма? ..."

 

6. Не съчетавайте плодове и млечни продукти

При детоксикация на тялото никога не комбинирайте плодове с млечни продукти. Това води до завишено производство на токсини и задържането им в тялото. Напомняме ви, че доматът например също е плод. Оставете млечните продукти за едното хранене, а плодовете за междинното.

7. Спазвайте златните правила на течностите

Течностите са ключови за всяка детоксикация. Затова трябва да запомните следните правила

  • Пийте по 1,5 л вода на ден
  • Пийте само прясно изцедени сокове – моркови, цвекло, ябълка, краставица: те са едновременно пречистващи и засищащи
  • Не пийте кафе, алкохол и черен чай. Пийте билкови чайове, защото те помагат за пречистването на черния дроб

16.03.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 златни правила на детокса".

Още от "Съвети"

6 симптома на магнезиев дефицит

6 симптома на магнезиев дефицит

Магнезият има ключово значение за мускулите и нервната система, участва в производството на енергия, помага за нормалния сърдечен ритъм, работи като антиоксидант за организма.

Упражнения за дишане при отказване на цигарите

Упражнения за дишане при отказване на цигарите

Упражненията за дишане в борбата за спиране на тютюнопушенето не са изобретение на съвременната медицина. Тези движения се използват повече от едно хилядолетие в йогата.

Летен обрив – на какво се дължи?

Летен обрив – на какво се дължи?

Заедно с перфектния шоколадов загар лятно време може да се сдобиете и с неприятен кожен обрив. Но не само слънчевите лъчи крият опасност от поява на обриви. Ето най-честите причини за тях и начините да се справите с летните обриви.