7 причини за напуканите пети

0 коментара0/5

Напуканите пети са характерен за лятото здравословен проблем. Замисляли ли сте се защо? Ето какви са най-честите причини, които водят до напукване на петите и какво е решението, за да имате красиви и здрави стъпала.

7 причини за напуканите пети
 © istockphoto.com

Гъбична инфекция

Това е една от най-честите причини за напуканите пети, като един от първите симптоми е беленето на кожата на люспи. Мнозина, обаче, не обръщат внимание на този проблем, тъй като не изпитват дискомфорт като сърбеж и прочие. Но, ако не се вземат мерни навреме, гъбичната инфекция може не само да причини болезнено напукани пети, но и да зарази ноктите на краката ви, където трудно се лекуват.

Какво причинява гъбичната инфекция? 

Причините могат да бъдат много - носенето на чорапи и обувки от изкуствена материя, които ви спарват и крата ви се изпотяват, носенето на чужди обувки, ходенето боси по замърсени повърхности, посещаването на обществени басейни и сауни, лоша хигиена и т.н. Активните спортисти често страдат от напукани пети. Причината е в продължителното носене на изкуствени обувки, прекомерното изпотяване и голямото физическо натоварване върху стъпалата.

Дехидратация

Замисляли ли сте се защо зимата петите ви са гладки и меки, а щом сложите сандалите, петите ви веднага се напукват. Причината е, че когато сте боси, кожата ви е изложена на метеорологичните условия и това води до дехидратирането й, а оттам и до напукването на петите. С напредването на възрастта деходратацията на кожата е естествен процес, ето защо е много важно да използвате подходяща козметика за пети, за да предотвратите болезнено напукване на петите. 

Вижте още:  Как да се справим с напуканите пети? >>>

Добави описание

Високи токчета и тесни обувки

Любимите на жени токчета всъщност са причина за редица здравословни проблеми, включително и напуканите пети. Същяит ефект имат и твърде тесните обувки. Причината е, че стъпалата ви са подложени на голямо напрежение и триене, които водят до поява на мазоли и загрубяване на кожата, които могат рано или късно да доведат до напукване на петите. 

Вижте още:  
Бунион - резултатът от носенето на тесни обувки >>>

Слънчево изгаряне

Не разчитайте, че полепналият пясък по стъпалата ви е достатъчна защита от слънчево изгаряне, когато хващате тен по корем. Когато нанасяте слънцезащитна козметика върху лицето и тялото си, не забравяйте и стъпалата. Слънчевото изгаряне може да причини не само дехидратация на кожата, но и напукване на петите. 

Вижте още:  Подгответе стъпалата за лятото >>>

Лоша грижа за стъпалата

Кожата има естествената функция да се обновява, като периодично се отървава от мъртвите кожни клетки. Същото важи и за петите. И както почиствате кожата на лицето си с ексфолиант и нанасяте крем, така е добре и редовно да полагате грижа за стъпалата си. Използвайте пемза за премахването на сухата кожа и подходяща хидратираща козметика за стъпалата, за да предотвратите напукването на петите.

Добави описание

Липса на витамини

Авитаминозата е причина за редица здравословни проблеми, включително и за напуканите пети. Липсата на витамини води до лош вид на кожата и нарушава структурата й.

Надномерно тегло

При хората с наднормено тегло напуканите пети са често срещан проблем. Проблемът е, че натоварването върху стъпалата е много голямо и кожата лесно се цепи, оосбено ако е по-суха.

10.04.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 причини за напуканите пети".

Още от "Съвети"

Бърза помощ за дребни болежки

Бърза помощ за дребни болежки

Ние всички сме деликатни хора – по-спортуваме малко и вече сме схванати. Ядосаме ли се, веднага ни свива стомах. От време на време, организмът ни блокира и ни показва, че му е писнало и не може повече така.

Вредна ли е татуировката за здравето?

Вредна ли е татуировката за здравето?

Колкото красива, татуировката е и толкова опасна за здравето. Въпреки това, татуировката си печели все нови и нови почитатели, които, запленени от изкуството, забравят за рисковете за здравето.

7-те правила на добрия сън

7-те правила на добрия сън

Ако тайната на добрия сън все още не ви е известна, ето 7 правила, които ще ви помогнат най-накрая да се наспите.