6 възможни причини за постоянна жажда

От 0 коментара0/5

Чувствате се постоянно жадни? Ако приемате препоръчителната доза вода на ден, вероятно не дехидратацията, а някаква друга причина е отговорна за постоянната ви жажда. Вижте 6 възможни причини за постоянна жажда.

6 възможни причини за постоянна жажда
 © Сн.: iStock.com

Всички знаем колко полезно е човек да пие по литър и половина вода на ден, но колко от нас всъщност спазват това правило? Жаждата може да бъде причинена именно от недостатъчния прием на вода през деня. Солена храна (особено в по-голямо количество) също може да подхрани жаждата ни. Не на последно място – и усърдната тренировка във фитнеса може да бъде причина за появата на жажда.

Постоянната жажда обаче вероятно е начин нашето тяло да ни сигнализира за определен здравословен проблем. Ако приемате по литър и половина вода на ден, но въпреки това чувствате устата си като Сахара, най-добре се консултирайте с лекар.

 

Възможно е причината за постоянната ви жажда да се крие сред следващите 6 неща:

 

Диабет

Диабетът може да увеличи риска от дехидратация, особено ако все още не сте наясно с този здравословен проблем. Когато вината на кръвната захар са твърде високи, тялото ви подтиква бъбреците да произвежда повече урина, за да се премахне излишната глюкоза. Честото уриниране от своя страна е друг симптом, който може да бъде отговорен за жаждата. Ако сте постоянно жадни, уринирате често, губите килограми, уморени и раздразнителни сте, най-добре се изследвайте за диабет.

 

Менструация

По време на менструация може да се чувствате постоянно жадни. Не се притеснявайте обаче – това е напълно нормално. Нивата на естроген и прогестерон в организма през този период от месеца могат да повлияят върху обема на течности. Прибавете към това и загубата на кръв (която при някои жени е особено изявена) и резултатът е допълнително увеличаване на жаждата.

6 възможни причини за постоянна жажда

 

Сухота в устата

Сухота в устата или известна още като ксеростомия е състояние, при което устната кухина е по-суха от нормалното. Наблюдава се намалено слюноотделяне и/или промяна в състава на слюнката. Сухотата в устата може да бъде страничен ефект от приема на някои лекарства с рецепта, противоалергични средства и лекарства за световъртеж или гадене при пътуване. Някои заболявания също могат да бъдат причина за сухота в устата, така че при съмнения, най-добре се консултирайте с лекар.

 

Анемия

При анемия тялото губи червените кръвни клетки по-бързо, отколкото те могат да бъдат заменени. Това може да доведе до неутолима жажда.

 

Ниско кръвно налягане

Хроничният стрес влияе неблагоприятно върху надбъбречните жлези, което пък може да доведе до ниско кръвно налягане. Ниското кръвно налягане се характеризира с виене на свят, депресия, тревожност, а също и голяма жажда. Жаждата е начин тялото да добави повече вода към кръвта в опит да повиши кръвното налягане. Единственото дългосрочно решение на този проблем е намаляване на стреса.

 

Диета

Храните, които имат диуретичен ефект (селъри, аспержи, цвекло, лимони, пъпеши,  джинджифил и магданоз) могат да причинят жажда, заради по-честото уриниране. Можете да „балансирате”, като ядете по-често киноа, или ориз, които поглъщат повече вода в процеса на готвене.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 възможни причини за постоянна жажда".

Още от "Съвети"

Задължителни профилактични прегледи

Задължителни профилактични прегледи

Вярно е, че отнемат време и излишни нерви, но профилактичните прегледи са задължителни поне веднъж годишно. Те са вид тест на организма ви. Задължителните профилактични прегледи са и гаранция за доброто ви здравословно състояние.

За какво ни помага подологът?

За какво ни помага подологът?

Да си го признаем – ходилата не са сред приоритетите ни, когато се грижим за здравето и красотата си. А много от нас ги усещат болезнени. Подологът е специалистът, който може да се погрижи за тях.

Технологична детоксикация за здраве

Технологична детоксикация за здраве

Или иначе казано как би се отразила на здравето ви липсата на телефони, таблети и лаптопи?