6 съвета за щастие от Далай Лама

0 коментара0/5

Едно от най-трудните неща в живота е човек да се почувства щастлив. Има ли начин да постигнем щастието, кой е ключът към него? Вижте съветите за щастие на духовния водач Далай Лама.

6 съвета за щастие от Далай Лама
 © istockphoto.com

1. „Щастието не е нещо, което идва наготово. То е резултат от нашите собствени действия“

Човек трябва да действа, за да е щастлив. Щастието няма да дойде, ако сте пасивни и не действате, за да го създадете. Според Далай Лама, ако човек е верен на себе си, ако действа почтено и честно спрямо останалите, то той създава позитивна среда за себе си и за околните. А позитивната среда носи щастие. Така с малки стъпки и действия сме направили себе си и околните по-щастливи.

 

2. „Гневът е най-големият разрушител на спокойствието“

Според Далай Лама гневът руши спокойствието, защото кара човек да се изяжда отвътре. Този гняв може да бъде потушен с опрощение. Важното е човек да не се фокусира върху негативното и да не дълбае в проблемите. Според Далай Лама най-лесният начин за избавление от този гняв е чрез медитация. Медитацията ще ви даде възможност да сложите всичко друго на пауза и да се фокусирате върху вътрешния си свят и да потърсите покой.

При медитация има самовглъбяване, открива се източникът на гнева и това помага за неговото потушаване.

 

прошка

Ползите от прошката

"Прошката оказва положително влияние не само върху психическото, но и върху физическото състояние на човек. Вижте защо си струва да прощавате..."

 

3. „Истинският герой е този, който овладява гнева и омразата“

Според Далай Лама негативността води до изолация, самота и страх. Омразата, алчността и гнева пък са емоциите, които човек изпитва, когато е негативен към света. Владеенето на тези емоции е пътят към това да се елиминират и да се постигне щастието. Съветът на Далай Лама е всеки път, когато тези емоции надделяват, човек да спре за миг, да се фокусира върху дишането и настоящето, да се отдалечи от мислите си, за да спре да „храни“ негативизма.

 

4. „Основната ни цел в този живот е да помагаме на останалите. А ако не можете да им помогнете, то поне не ги наранявайте“

Човек се чувства по-удовлетворен, когато помага на останалите. Малките моменти на щастие се крият в това да правим околните щастливи. Когато мисли само за себе си, човек става самовглъбен. Забележете чувството, което ви обзема, леката тръпка, преминаваща през тялото ви, когато направите нещо хубаво за някого. Това е един от начините, по които се усеща щастието.

усмихващ се буда, смеещ се буда

5. „Моята религия е добротата“

Според Далай Лама е много важно човек да извърви по своя духовен път. За някои този духовен път е религията, за други – някакво лично преживяване. . Пътят няма значение, важно е той да ви отведе към опознаване на истинската ви същност. А по този път човек среща много хора, преминава през много ситуации. Единственият начин да е щастлив, щом върви по пътя е доброто отношение към околните.

 

6. „Изберете да бъдете оптимисти! Усещането е по-добро!“

Към всяка ситуация в живота може да се погледне от различни ъгли. Сами избирате коя е вашата перспектива, а заедно с това и как гледате на живота. Всичко ще е по-розово, ако изберете да сте оптимисти.

 

съвети за оптимисти

Станете оптимисти с тези 10 съвета!

"Човек може всичко, дори да промени нагласите си за света. Може от песимист да стане оптимист. Нужни са само малко мотивация и правилните обстоятелства. Вижте нашите 10 съвета как да станете оптимист..."

 

13.04.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 съвета за щастие от Далай Лама".

Още от "Съвети"

“ВСЯКА СУТРИН Е ВРЕМЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЖИВОТА СИ ОТНАЧАЛО.“ - Паулу Коелю

5 съвета за неповторима сутрин

Както започнете деня, така и ще ви върви, казват психолозите. Но вие вероятно сте го разбрали и сами – ако от сутринта тръгнете да се ядосвате за глупости, да се мръщите и да се карате с близките си, лошото ви настроение се пренася с вас по пътя към офиса, а най-вероятно и „сяда“ с вас на бюрото ви...

Кислородна вода – полезна или вредна?

Кислородна вода – полезна или вредна?

Дали кислородната вода е панацея или пък е точно обратното – отрова за организма? Ето какво представлява кислородната вода, както и какви са плюсовете и минусите й за здравето.

Естествена защита срещу настинка и грип

Естествена защита срещу настинка и грип

Повечето хора са като абонирани всяка зима за настинката и грипа. Ако сте от тях, вероятно си имате и традиционни методи за лекуване, от които се възползвате веднага след като усетите първите симптоми на болестта.