6 симптома на високото кръвно налягане

0 коментара0/5

Ако имате всички или част от следните шест симптома, то почти сигурно е, че страдате от високо кръвно налягане и трябва да вземете мерки.

6 симптома на високото кръвно налягане

Кръвното ви е над 130/80

Кръвното ви налягане постоянно се мени в зависимост от физическата ви активност, съня, приема на храна и вода, както и много други фактори. Ето защо, за да имате представа какво е нормалното кръвно налягане за вашия организъм, трябва редовно да измервате кръвното си. Това трябва да се случва във време, в което сте спокойни и добре хидратирани, а измерването трябва да става всяка седмица или всеки месец, например.

За нормално кръвно налягане се смята 120/80 или по-малко. За повишено - 130/80, а за хипертония говорим при стойности 140/90 или повече. При 180/120 говорим за хипертонична криза.

Родителите ви страдат от високо кръвно налягане

Гена е основен фактор, когато ства въпрос за сърдечното ви здраве, а високото кръвно налягане може да бъде наследствено. 

Хронично главоболие

Високото кръвно налягане често върви ръка за ръка с главоболието. Така че, ако имате редовно такива симптоми, проверете дали не се дължат на проблеми с кръвното ви налягане. 

Добави описание

Подуване на корема

Високото кръвно налягане често може да е свързано с диабет или бъбречно заболяване, като обикновено симптомите са подуване и намалено уриниране.

Влошено зрение

Високото кръвно налягане може да засегне кръвоносните съдове в очите ви и да причини подуването им, а оттам и зрението ви да се влоши и да виждате замъглено и размазано. 

Замаяност и загуба на равновесие

Това може да са ранни предупредително знаци за инсулт, причинен от високо кръвно налягане. 

26.03.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 симптома на високото кръвно налягане".

Още от "Съвети"

Ядреномагнитен резонанс или скенер – какви са разликите?

Ядреномагнитен резонанс или скенер – какви са разликите?

По-често говорим за това колко дълго се чака за прегледи за ядреномагнитен резонанс или скенер отколкото за техните качества. А как лекарите избират кой от двата е по-подходящ? Може ли единият да замени другия?

Защо някои хора консумират капсули за пране?

Защо някои хора консумират капсули за пране?

Да, съвсем правлно сте разбрали, че има хора, които консумират капсули за пране. И, да, точно както си мислите, те са безкрайно опасни за здравето ви. Ето как започва всичко и как капсулите за пране се превръщат в "храна" за мнозина.

Чувствителни зъби - симптоми и лечение

Чувствителни зъби - симптоми и лечение

Всичко горещо, студено или пък кисело води до зъбобол. Познато ли ви е? Навярно и вие сте с диагноза чувствителни зъби? Вижте какви са причините и как да се справите с проблема чувствителни зъби.