6 причини стомахът да ви мрази

0 коментара0/5

Имате ли чувството, че стомахът ви мрази? Страдате ли често от крампи, стомашни болки, газове, диария и прочие? Може би страдате от синдром на раздразнените черва. Ето кои са главните виновници за неприятните симптоми.

6 причини стомахът да ви мрази

От синдрома на раздразнените черва страдат много по-често жените, отколкото мъжете, а симптомите се изразяват в гадене, подуване на корема, спазми, диария, запек. Не е ясно със сигурност какво причинява това заболяване. Медиците предполагат, че се дължи на чревни бактерии и нарушена чревна флора, но също така и на начина ви на живот до голяма степен влошава състоянието ви и засилва неприятните симптоми. 

Ядете твърде много хляб и паста

Те са тежка храна, която обичайно подува корема, а при преработването й се образуват газове, при отделянето на които често може да изпитвате болка в областта на стомаха и корема.

Метеоризъм - как да премахнете газовете в червата? >>>

Прекалявате с алкохола

Алкохолът, и особено сладкият алкохол, силно раздразва стомаха и червата. Той е като храна за лошите чревни бактерии, тъй като води до ферментация в стомаха, която е свързана с отделяне на газове и подуване на корема. 

Добави описание

Страдате от дефицит на витамин D

Той е особено важен за чревното здраве, а липсата му е предпоставка за задълбочаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва. При проведено проучване е установено, че приемането на допълнително количество витамин D симптомите на страдащите от синдром на раздразнените черва силно са намалели.

Липса на достатъчно сън

Проблемите със съня и малкото часове сън значително влошават състоянието на страдащите от синдром на раздразнените черва. Безсънието води до уора, раздразнение, стрес, които могат да отключат симптоми като коремна болка, подуване, спазми, диария и т.н.

7 хранителни вещества за здрави черва >>>

Не се движите достатъчно

Не е необходимо да се редовни в спортуването, но е важно да се движите достатъчно, тъй като движенеито спомага работата на храносмилателната система. Хората, които не се движат много, имат склонност да задържат газове, страдат от подуване на корема, запек, коремна болка и т.н.

Приемате много изкуствени подсладители

Те се абсорбират трудно и при преработването им в стомаха ферментират, като така се превръщат в храна за бактериите, а оттам се стига до обичайните симптоми на синдрома на раздразнените черва. 

Синдром на пропускливите черва >>>

Лениви черва - симптоми и лечение >>>

12.03.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 причини стомахът да ви мрази".

Още от "Съвети"

Краят на годината: развенчани медицински митове

Краят на годината: развенчани медицински митове

Отиващата си година развенча някои медицински митове, с които нашите майки и бащи са ни възпитавали така, както техните майки и баби - пише вестник "Индепендънт".

8 причини да пиете вода на гладно

8 причини да пиете вода на гладно

In aqua sanitas - Във водата е животът. Едва ли има по-добър начин да го кажем. Водата е най-добрата напитка и приемът й трябва да започне веднага след като се събудим. Какви обаче са реалните ползи от пиенето на вода на гладно? Вижте 8 причини да започнете да го правите веднага.

За какво да внимавате по Великден?

За какво да внимавате по Великден?

Обикновено по празниците хората се отпускат, отдават се на почивка и покрай веселбата забравят за опасностите, които застрашават здравето им. За какво да внимавате по Великден и как да изкарате празника си „безаварийно“?