6 причини стомахът да ви мрази

0 коментара0/5

Имате ли чувството, че стомахът ви мрази? Страдате ли често от крампи, стомашни болки, газове, диария и прочие? Може би страдате от синдром на раздразнените черва. Ето кои са главните виновници за неприятните симптоми.

6 причини стомахът да ви мрази

От синдрома на раздразнените черва страдат много по-често жените, отколкото мъжете, а симптомите се изразяват в гадене, подуване на корема, спазми, диария, запек. Не е ясно със сигурност какво причинява това заболяване. Медиците предполагат, че се дължи на чревни бактерии и нарушена чревна флора, но също така и на начина ви на живот до голяма степен влошава състоянието ви и засилва неприятните симптоми. 

Ядете твърде много хляб и паста

Те са тежка храна, която обичайно подува корема, а при преработването й се образуват газове, при отделянето на които често може да изпитвате болка в областта на стомаха и корема.

Метеоризъм - как да премахнете газовете в червата? >>>

Прекалявате с алкохола

Алкохолът, и особено сладкият алкохол, силно раздразва стомаха и червата. Той е като храна за лошите чревни бактерии, тъй като води до ферментация в стомаха, която е свързана с отделяне на газове и подуване на корема. 

Добави описание

Страдате от дефицит на витамин D

Той е особено важен за чревното здраве, а липсата му е предпоставка за задълбочаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва. При проведено проучване е установено, че приемането на допълнително количество витамин D симптомите на страдащите от синдром на раздразнените черва силно са намалели.

Липса на достатъчно сън

Проблемите със съня и малкото часове сън значително влошават състоянието на страдащите от синдром на раздразнените черва. Безсънието води до уора, раздразнение, стрес, които могат да отключат симптоми като коремна болка, подуване, спазми, диария и т.н.

7 хранителни вещества за здрави черва >>>

Не се движите достатъчно

Не е необходимо да се редовни в спортуването, но е важно да се движите достатъчно, тъй като движенеито спомага работата на храносмилателната система. Хората, които не се движат много, имат склонност да задържат газове, страдат от подуване на корема, запек, коремна болка и т.н.

Приемате много изкуствени подсладители

Те се абсорбират трудно и при преработването им в стомаха ферментират, като така се превръщат в храна за бактериите, а оттам се стига до обичайните симптоми на синдрома на раздразнените черва. 

Синдром на пропускливите черва >>>

Лениви черва - симптоми и лечение >>>

12.03.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 причини стомахът да ви мрази".

Още от "Съвети"

Здравни осигуровки – какво трябва да знаем?

Здравни осигуровки – какво трябва да знаем?

От 1918 г. е прокаран „Закон за здравно осигуряване“ с цел оказване на безплатна медицинска помощ на лица, които не могат да си позволят лечение. През 1998 г. пък се въвежда задължителното здравно осигуряване.

10 съвета за прогонване на махмурлука

10 съвета за прогонване на махмурлука

Празниците и запоите винаги вървят ръка за ръка. И докато се забавляваме с любимата алкохолна напитка, махмурлукът ни наблюдава отстрани и само чака да дойде сутринта, за да ни връхлети. Вижте 10 съвета за прогонване на махмурлука

Надвийте махмурлука

Надвийте махмурлука

„За да нямате махмурлук, не изтрезнявайте!“, гласи facebook група. Но тази тактика е прекалено мазохистична. Ето защо ви предлагаме няколко изпитани бабини рецепти как да надвиете махмурлука.