С ръчно творчество срещу стреса

0 коментара0/5

Все повече хора преоткриват радостта от това сами с ръцете си да изработват бижута, да плетат, бродират, майсторят или рисуват. Творческите занимания обаче са нещо повече от удоволствие, те са истинска терапия против вездесъщия стрес.

С ръчно творчество срещу стреса
 © Сн.: iStock.com

Над 50% от българите чувстват в себе си творчески заложби. Често тези таланти остават нереализирани, но не изчезват. При всяка възможност креативното мислене се разгръща, а с него и едно ново състояние на духа, което е благотворно за здравето. Днес всеки може чрез интернет да си набави пълна информация за различни сфери на изкуството, сред които е и ръчното творчество. Остава само мотивацията да е достатъчно силна, за да му бъде посветено нужното време. Това, което създаваме с ръцете, е прекрасна форма на изразяване на личността на човека. Няма нужда да печелим конкурси или да ни оценяват. Важното е да се чувстваме добре.

Позитивни мисли

Творчеството изисква съсредоточаване, мобилизира нашите познания и способности, кара ни да вървим напред към самопознанието. Всичко това ни прави щастливи. Получава се радостен „коктейл”, добре познат на психолозите, работещи над позитивната психология. Положителните мисли, към които ни навежда творчеството, ни мотивират да дадем най-доброто от себе си.

100 идеи със стъклени буркани

Изразяване на емоциите

Стрес, умора, ядове, неспазени срокове... Дните ни са изпълнени с напрежение, но ние се контролираме и гледаме да не проличи какво изпитваме. Това си има цена! Плащаме я с физически проблеми като главоболие, гадене, болки в ставите и т.н. Ръчните занимания и особено рисуването са прекрасен катализатор на стреса. Не всяко изживяване трябва да преминава през думите. Изпълнението на колажи, писането на текстове, оцветяването и много други творчески дейности ни позволяват да възстановим загубеното психическо равновесие. При това, изпитвайки удоволствие. Няма значение дали инструментът на това занимание е молив, четка или игли за плетене – всеки от тези предмети става изход за натрупани емоции и ги извежда навън. По този начин неусетно това, което ни тежи, се стопява, появява се лекота, чувстваме се добре.

Приятно „празна глава”

В съзнанието на съвременния човек няма свободни полета – непрекъснато ни нападат паразитни мисли, дори тогава, когато мислим, че си почиваме умствено. При извършването на ръчна работа се задейства автоматично фокусиране на ума върху физическата задача и това изтласква ненужните натрапчиви вътрешни гласове, които напяват все едно и също. Когато създаваме нещо, ние преставаме да мислим за всички тези дребни всекидневни тревоги, да обмисляме бъдещето. Оставаме съсредоточени върху настоящия момент и това е оздравително за духа.

Вид медитация

Бродирането и плетенето са начин да се приближим до медитацията. Тези и други подобни дейности ни позволяват да бъдем отново деца, да „изключим”, да сънуваме с отворени очи. Напускаме рационалния свят, за да изпаднем в състояние на съзерцание. Ефектът от това е мигновен спад на напрежението. Създава се една вътрешна тишина, в която съзнанието истински си почива.

Бижута от стари вестници и хартии - 68 идеи

Преоткриване на смисъла

Все ни се струва, че всичко ни убягва, че решенията се вземат другаде, че сме понесени от големи течения, без да можем да повлияем на хода им. Създаването на рисунка, ушиването на дреха, извайването на нещо от глина са малки победи, които ни напомнят, че имаме собствен живот и можем да го владеем. „Аз го направих!” – изпълнени сме с гордост, че сме създали нещо, какъвто и да е резултатът.

Повече вяра в себе си

От малки много от нас чуват, че са „несръчни”, „мързеливи”, „разсеяни”... Тези етикети не потъват някъде, без да оставят следи. Резултатът е постепенна загуба на вярата в собствените способности и постоянна борба за доказване на обратното на сцената на трудовите отношения. А има и по-лесен начин да повишим самооценката си – да посветим малко време, за да създадем нещо с ръцете си. Това е истински подарък за самочувствието. Усещаме, че сме способни да създадем предмет, откриваме у себе си неподозирани таланти и богато въображение.

Ръчното творчество дава простор за нови неща, за изненади, за неочакваното.

Храна за интуицията

Обсебени от желанието да бъдем ефикасни и да свършим всичко сами, ние се оставяме на тежката амбиция да контролираме постоянно света около нас – работата, семейните отношения, собствения си имидж... Стремим се да предвидим и най-дребните детайли на това, което ни очаква, за да почувстваме сигурност. Но в същото време така сами се натоварваме и най-вече заглушаваме безценния глас на интуицията. А тя съществува, за да бъде използвана, за да ни помага. Ръчното творчество дава простор за нови неща, за изненади, за неочакваното. Това ни подтиква несъзнателно да се свържем с вътрешния си глас, с дълбоката ни същност. Интуицията разкрива наши неподозирани качества.

Без страх от неизвестното

Това е може би най-изненадващата полза от ръчното творчество – един час плетене или лепене на колажи ни позволява да се освободим от част от подсъзнателното, където обикновено властват страховете. Психолози, които се занимават с т.н. „ателиета на щастието”, дават на участниците задачата с изрезки от списания да представят картина на своето бъдеще. С течение на времето проектите стават все по-дръзки, освободени от сковаващия страх от неизвестното.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "С ръчно творчество срещу стреса".

Още от "Психология"

Защо халюцинираме?

Защо халюцинираме?

Халюцинирате ли? Да!? Това не винаги означава, че сте психично болни, тъй като има много видове халюцинации, а някои от тях са продукт и на здрав разум.

Кожата говори за здравето ви

Кожата говори за здравето ви

Забелязали ли сте как здравословното ви състояние оказва влияние на външния ви вид и най-вече на кожата ви. Дори и лекият здравословен проблем оставя своите отпечатъци върху кожата ви. Така че се научете да четете какво пише върху нея.

9 малки стъпки с голям ефект за здравето

9 малки стъпки с голям ефект за здравето

Малки промени в нашите всекидневни навици могат да окажат голям ефект за организма ни – бързо и без усилия тонизират, повишават имунната защита, правят ни по-щастливи и уверени.