Хипохондрия – страх от болести

23 коментара2/5

Хипохондрия е психологическо заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите на някаква болест. По-лошо - страдащите от хипохондрия са убедени, че са болни, въпреки уверенията на лекарите в противното.

Хипохондрия - страх от болести Всеки от нас понякога се страхува, че проявява симптоми, които биха могли да се окажат признак на сериозно заболяване. Това не е хипохондрия. Но ако този страх продължава повече от половин година, при това е съчетан с депресия, пристъпи на паника, постоянно оглеждане на тялото и съмнение в най-малките прояви на нередности в здравословното състояние, то тогава бихме могли да говорим за хипохондрия. 
 
Хипохондрия е неврологично състояние, за което няма пол и възраст, нито ясно обяснение защо се развива. Това е просто параноичен страх от болести въз основа на нормални телесни функции като ускорен сърдечен ритъм, главоболие, потене, кървящ нос, леко подути лимфни възли и други, който дори след отрицателни медицински изследвания продължава да тормози „пациента”.   

Обикновено, страдащите от хипохондрия са склонни да признят, че страховете им са необосновани, но това не е достатъчно, за да премахне тревогата им. С течение на времето тази тревога започва да се отразява върху личния и професионалния им живот, до момента в който вече не са способни да бъдат ефективни в ежедневието си. Внушавайки си, че са болни от нещо, страдащите от хипохондрия започват да чувстват умора, напрежение, дори да изпитват физическа болка и да го изразяват на глас, поставяйки си сами диагноза.
Хипохондрия - страх от болести
Хипохондрията може да се отнася до определена болест, но по-често е съвкупност от множество възможни състояния. И когато „пациентът” не получи потвърждение на опасенията си от един лекар, той търси съвета на втори, трети и т.н. Доверието му в медицината все повече отслабва и така може да подцени наистина наложителни медицински изследвания, които да доведат до реално влошаване на здравословното му състояние.

Страдащите от хипохондрия са способни да си вземат няколко дни болнични, независимо че са в отлична физическа форма и да се опитват по всякакъв начин да убедят околните, че са сериозно болни. Да, те наистина са болни. Но не от неизлечимо и рядко заболяване, а от дисбаланс в нервната система, който провокира отключването на страховете. Психолозите различават два вида хипохондрия: идеохипохондрия, която се изразява само в опасение от разболяване и сензохипохондрия, при която са налице и неприятни субективни усещания. Това всъщност са първите две степени на болестта, които водят до третата, при която мислите и чувствата на пациентите се материализират в реалността на тяхното тяло.  За щастие обаче, човек страдащ от хипоходрия може да бъде излекуван.
Хипохондрия - страх от болести
Причини за развиване на хипохондрия


Макар причините за развиването на хипохондрия да не са ясно диагностицирани, експертите все пак са стигнали до няколко предположения. Страхът от болести може да възникне след като „пациентът” се е излекувал от тежко заболяване, след като близък или обичан от него човек се е разболял или е починал от някакво заболяване, след като е преживял физическо или сексуално насилие, ако среща трудности при изразяване на емоциите си или пък ако има наследствена предразположеност към развитие на различни тревожни разстройства.

Хората подложени на изключително голям стрес също са предразположени към развитието на хипохондрия, както и перфекционистите, които смятат, че здравето им никога не би трябвало да бъде засегнато от каквато и да било болка или състояние на дискомфорт. Според психолозите, страдащите от това заболяване са невротични, самокритични и / или нарцистични натури. Голяма част от тях страдат и от някакво психическо разстройство. Обикновено те се страхуват от рак, СПИН, Алцхаймер, инсулт и инфаркт, но това постоянно състояние на напрегнатост става причина за други заболявания като гастрит, колит, хипертиреоза, тежко психическо изтощение.
Хипохондрия - страх от болести
Симптоми на хипохондрия

Страдащите от хипохондрия обикновено се оплакват от проблеми с дишането, шумове в стомаха или потрепване на определени части от тялото. Наблюдава се загриженост, болки и честа проява на умора. Освен това:

 • Обсебващ страх или тревога за наличие на определена болест
 • Уплаха, че беглите симптоми може да са показател за сериозно заболяване
 • Постоянно подлагане на изследвания или консултации със специалисти
 • Честа смяна на лекари
 • Неудовлетвореност от медицинските грижи и компетентността на лекуващите
 • По-малко социални контакти
 • Неистово желание да разберат максимална информация за определено заболяване
 • Емоционален дисбаланс
 • Честа проверка на тялото за наличие на видими белези
 • Честа проверка на жизнените показатели като кръзвно налягане и пусл
 • Невъзможност да бъдат убедени в истинността на медицинските изследвания
 • Внушение, че страдат от определено заболяване, след като са чули или са прочели за него
 • Избягване на ситуации, които ги карат да изпитват тревога, като посещение в болница

Лечение на хипохондрия

Лечението на страдащите от хипохондрия може да отнеме време. Но това не означава, че когато приключи, „пациентът” няма да изпитва вече тревога за здравословното си състояние – все пак кой не се притеснява от рак?! Той обаче може да осъзнае, че просто изпитва силна тревога, а не страда от реално физическо заболяване и постепенно да се освободи от тази тревога.  Това осъзнаване не означава, че се е излекувал, но е важната първа крачка към лечението. А то трябва да е енергично и упорито, обикновено съчетание от лекарско наблюдение и медикаменти.
Хипохондрия - страх от болести
 • Лекарско наблюдение – присъствието на медицинско лице може до известна степен да вдъхне на болния сигурност и постепенно да превъзмогне тревогата си. Препоръчват се консултации с психиатър, който може да научи „пациента” как да се справя с обсебващите си мисли и как да смени поведението и отношението си към тях. Това обаче може да се окаже продължителен процес, тъй като повечето страдащи от хипохондрия, отказват да приемат, че имат емоционални проблеми, което ги прави сравнително устойчиви на психотерапия.
 • Медикаментозно лечение – на „пациента” се предписва комплекс от витамини, стимулиращи мозъчната дейност, както и някои видове антидепресанти и чайове, който да успокоят нервната му система и да намалят тревогата му.
 • Антистрес режим – след като се определят източниците на стрес, те трябва да се овладеят. Още в началото на лечението трябва да се изгради график, който страдащият от хипохондрия стриктно да спазва. Той трябва да прекарва известно време далеч от стресиращата среда, като в същото време практикува техники за отпускане. Особено подходящи в този случай са йогата и медитацията.
 • Физическа активност – както при възстановяване след тежко заболяване, така и при хипохондрия се препоръчва движение. То естествено трябва да бъде съобразено с физическото състояние на „пациента”, както и с начина му на живот. Препоръчват се фитнес, пешеходна разходка, туризъм, плуване. Движението стимулира отделяне на „хормоните на радостта” – серотонин и допамин, които неутрализират страха от болести.
14. 09. 2009 / Цвети Тошева

23 коментарaДобави коментар »

Anonimenski

От Anonimenski08.12.2017, 14:42 ч.

Главният проблем приятели е че не оставяте мислите да минат през главите ви а пробвате да ги забравите или игнорирате. Аз преживях моите много бързо след прочитането на подобен на моят съвет от форум.Проблем е че за...

Виж всички коментари за "Хипохондрия – страх от болести".

Още от "Психология"

Стресът отключва редица болести

Стресът отключва редица болести

За вредата от стреса се говори навсякъде. Всички ние сме запознати колко вредно е системното излагане на стрес. И въпреки това не спираме да се стресираме ежедневно. До какви болести може да ни доведе постоянното излагане на стрес?

Лесно ли ви нараняват?

Лесно ли ви нараняват?

Колко често се появяват сълзи на очите ви? И защо? Колко често мислите как зле са се отнесли с вас близките ви? И какъв беше смисълът да го правят?

Релаксацията се постига с тренинги

Релаксацията се постига с тренинги

Най-добрият начин да се справим със стреса е да се отдалечим от ежедневието и да направим малка разходка към себе си.