Интернет пристрастени ли сте?

19 коментара5/5

Интернет зависимостта и пристрастеността са вече факт. По света милиони хора използват Интернет, а някои от тях минават границата на нормалната употреба и се пристрастяват. Един от тях ли сте?

Интернет пристрастени ли сте?

Интернет пристрастеността се характеризира с невъзможност да живеем, без непрестанна връзка с Интернет. Пристрастените непрекъснато проверяват пощата си, стоят онлайн в чата, общуват повече чрез Интернет, отколкото реално, чувстват се потиснати и некомфортно, ако поради някаква причина нямат достъп до Мрежата. Интернет става основен източник на емоциите им, както и техен двигател. Някои учени твърдят, че по-леката форма на Интернет пристрастеността е Интернет зависимост. Поради трудното разграничаване обаче, по-често двете понятия се възприемат за едно.

Американската асоциация за психично здраве обмисля възможността да включи Интернет пристрастеността към групата на психичните заболявания през 2012 година. Въпросът дали „Интернет пристрастен“ е диагноза или състояние, което лесно може да се преодолее, е спорен и зависи от редица причини. Някои учени не намират разлика между пристрастяването към Мрежата и всички останали видове зависимости, но за други манията да сме вечно онлайн е по-специална и трябва да бъде обособена като отделна диагноза.

В по-развитите държави вече има създадени центрове и асоциации, които се борят с Интернет пристрастеността. Разделят се основно пет типа Интернет пристрастеност: киберсексуална пристрастеност (вманиачаване в сваляне и разглеждане на Интернет пристрастени ли сте?порнография, както и търсене на сексуални развлечения в Интернет); пристрастеност към създаване на контакти и връзки (прекалено голямо значение се отдава на запознанствата, станали чрез Интернет, онлайн приятелите стават по-важни от тези в реалния живот, а изявата в социалните мрежи, като Facebook например,  по-важна от тази на живо, чатенето замества говоренето); пристрастеност към игри (пристрастеност към всякакви игри, потапяне в сюжета на играта и неестествено вълнение от победата или загубата в нея); пристрастеност към получаване на информация (всичко, което се случва, трябва да се узнае на мига, електронната поща да се проверява постоянно и новините от всякакъв характер са жизнено важни); компютърна пристрастеност (пристрастяване към непрестанно стоене пред компютъра и ровене в Мрежата, без това винаги да има конкретна цел).

Обикновено пристрастените към Интернет са смесица от изброените. Доказано е, че хора с по-ниско самочувствие и по-бедни социални контакти са тези, които стават зависими много по-лесно. Интернет става поле на тяхната изява и там се проявяват в светлината, в която пожелаят и придобиват много по-голяма смелост и увереност.

ТЕСТ: Интернет пристрастени ли сте?

На всеки въпрос отговорете с един от следните отговори, като прибавите необходимия брой точки. На въпросите, които не се отнасят до вас и никога не изпадате в подобна ситуация, не отговаряйте.

  • Рядко - 1 точка
  • Понякога - 2 точки
  • Често - 3 точки
  • Много често - 4 точки
  • Винаги – 5 точки


1. Колко често стоите онлайн по-дълго време, отколкото сте възнамерявали?

2. Колко често пренебрегвате домашните си ангажименти, за да стоите пред компютъра?

3. Колко често предпочитате да се ровите в Интернет отколкото да сте интимни с партньора си?

4. Колко често създавате приятелства и връзки по Интернет?

5. Колко често близките ви се оплакват от това, че стоите твърде дълго време онлайн вместо да прекарвате време с тях?

6. Колко често сроковете и успехите в работата ви са ощетени от факта, че прекарвате твърде много време в Интернет?

7. Колко често проверявате електронната си поща преди да се захванете с каквато и да е друга работа?

8. Колко често концентрацията ви на работа е по-слаба заради ровенето в Интернет?

9. Колко често ви се случва да станете потайни и да не искате да давате обяснение, когато някой ви попита какво правите онлайн?Интернет пристрастени ли сте?

10. Колко често се успокоявате от тъжните си мисли или събития в реалния живот с емоции, които ви дава Интернет?

11. Колко често се усещате, че бързате отново да седнете пред компютъра, въпреки че няма основателна причина?

12. Колко често си мислите, че животът без Интернет би бил много по-скучен, отегчителен и по-малко развлекателен?

13. Колко често реагирате грубо или викате, ако някой ви притеснява, докато сте онлайн?

14. Колко често не спите до късно вечер, за да се ровите в Интернет?

15. Колко често чувствате, че мислите за Интернет и се нуждаете от компютъра си, когато не сте онлайн.

16. Колко често си казвате на себе си или на околните „само още малко“, преди да станете от компютъра?

17. Колко често се опитвате да намалите времето, което прекарвате в Интернет, но не се получава?

18. Колко често се опитвате да прикриете пред околните времето, което сте прекарали пред компютъра?

19. Колко често предпочитате да останете вкъщи пред компютъра пред това да излезете навън с приятели?

20. Колко често се чувствате потиснати, когато не сте онлайн и не признавате, че лошото ви настроение е от липсата на Интернет. Въпреки това всичко се оправя, след като отново сте онлайн.

Колко повече точки имате, толкова по-голяма е степента ви на пристрастеност към Интернет. Резултати под 20 точки сочат, че вие сте далеч от зависимостта към Интернет.

Отговори:

20 – 49: Вие сте средностатитически интернет потребител. Използвате Интернет с цел, без това да се отразява сериозно на психиката ви. Може да прекарате дълго време, сърфирайки в мрежата, но също така, когато нямате тази възможност, не се отчайвайте. Контролирайте състоянието си да не преминава границата.

50 – 79: При вас определено може да се говори за проблем с пристрастяването към Интернет. Вие сте зависими и не може да си представите живота без ежедневно да сте в Мрежата. Обърнете внимание на понижените си реални социални контакти за сметка на онлайн комуникацията. Опитайте се да намалите времето, което прекарвате пред компютъра, ако не е по работа.

80 – 100: Използването на Интернет сериозно застрашава нормалния ви живот. Вие сте пристрастени към сърфирането в Мрежата и комуникацията онлайн. Изцяло зависими сте от компютъра и трудно се чувствате комфортно, ако нямате под ръка връзка с Интернет. Трябва сериозно да се замислите дали може да водите нормален социален живот, ако не намалите времето, прекарано пред компютъра и психическата си зависимост от Интернет.

2.09.2009/Деси Великова

Още от "Психология"

 Ниското самочувствие гризе душата бавно, но упорито!

Ниското самочувствие гризе душата бавно, но упорито!

Ако не сте ослепителна хубавица и съответно - мислеща жена, е нормално да се притеснявате за начина, по който изглеждате. Според психолози има няколко стъпала, по които чувството за грозота гризе съзнанието бавно, но упорито.

Мигът

Мигът

Баща ми стоеше до камината. Беше тъмно и светлината от газoвата лампа едва очертаваше профила му ...Той взе няколко малки дървесни клечки и едва се опитваше да ги запали, защото едната му ръка е неподвижна.

Да се справим със стреса

Да се справим със стреса

Стресът е бичът на нашето време. Не всички го осъзнават, но той е причината за огромен процент от заболяванията, които ни застигат.