Клаустрофобия - причини, симптоми и лечение

0 коментара0/5

Клаустрофобията е прекомерен страх от затворени пространства. Как да разпознаем клаустрофобията и как да се справим в такава ситуация?

Клаустрофобия  - причини, симптоми и лечение
 © Сн.: iStock.com

Озовавате се в тясно помещение без прозорци (асансьор, коридор) и внезапно изпитвате усещането сякаш някой ви души, дори въздух не можете да си поемете.

Звучи ли ви познато? Ако е да, то означава, че страдате от клаустрофобия. Тази фобия може да бъде много неприятна, тъй като принуждава някои хора умишлено да избягват такива пространства, други пък изпитват много остро симптомите. Ето какво трябва да знаете за клаустрофобията, ако вие или ваш близък страда от нея.

Как да различим клаустрофобията

Характерно за тази фобия е чувството на задушаване, на потискане, усещането сякаш се намирате в затвор. Клаустрофобията е прекомерен и ирационален страх от затворени тесни пространства. Това всъщност е една от най-разпространените фобии, но често се пренебрегва или подценява. А когато неразположението стига до патологични нива, страдащите от клаустрофобия са склонни да избягват всички ситуации, които биха могли да доведат до такова състояние. Това обаче променя ежедневието им и го подчинява на въпросното тревожно разстройство. Те се стараят да избягват не само използването на асансьор, но изобщо не влизат в малки помещения; не затварят и заключват вратите; не използват метро и не се качват в градски транспорт, ако е твърде претъпкано; не пътуват по пътища, за които знаят, че има вероятност да се образуват „тапи“ или са с по-наситен трафик. Клаустрофобията пречи и на самостоятелността. В тежки случаи страдащите от тази фобия се притесняват да останат и за минута сами, затова държат да има постоянно човек до тях.

Какво представлява клаустрофобията

Думата клаустрофобия идва от латинското claustrum, което означава затворено място и гръцкото φοβία, което се превежда като страх, паника. Фобията от затворени пространства е силно и стресово преживяване, което има различен интензитет на проявление. В някои ситуации може да достигне сериозни нива, при други може да се превърне в хроничен проблем. Според статистиката, тези сериозни нива се отчитат при 4% от хората, които имат клаустрофобия.

При останалите симптомите протичат в следния ред: пристъп на паника, задух, изпотяване, хипервентилация, гадене, стягане в областта на гърдите. При някои хора дори минаването по обикновен коридор, който няма прозорци, е тежко изпитание. При други клаустрофобията се проявява дори по отношение на дрехите – те всячески избягват твърде тясно облекло. Основният отличителен белег на тази фобия е преди всичко страхът от задушаване.

Клаустрофобия  - причини, симптоми и лечение

Симптоми, превенция, лечение на клаустрофобията

Страдащите от клаустрофобия могат да бъдат засегнати както физически, така и емоционално. Основните симптоми на клаустрофобията са: страх от затворени места, от малки и претъпкани пространства, тревожност, пристъпи на паника, прилошаване, изпотяване, зачервяване, тахикардия, световъртеж и хипервентилация.

Лечението е предимно чрез когнитивна поведенческа терапия. Пациентът се поставя в ситуация, която обичайно предизвиква у него страх, след което се работи по преодоляването на тревогата, докато тя намалее и изчезне. Целта е да се промени мисленето и възприемането на ситуацията чрез упражнения, които се фокусират върху симптомите, а не върху онова, което би могло да се случи.

При тежка клаустрофобия може да се прибегне до използването на лекарства срещу безпокойство, които се вземат не по принцип, а само в изключително сериозни моменти, и единствено след консултация със специалист.

Симптомите биха могли да се облекчат с някои природни средства. Такива са инфузиите или таблетките от валериана, жълт кантарион, пасифлора, витлеемска звезда и др.

Акупунктурата също помага за облекчаване на състоянието и като евентуална превенция.

 

Научете повече

за фобиите на звездите:

ПАМЕЛА АНДЕРСЪНКАРМЕН ЕЛЕКТРАУил Смит
Памела АндерсънКармен ЕлектраУил Смит
Никол КидманКРИСТИНА РИЧИОрландо Блум
Никол КидманКристина РичиОрландо Блум
Кристен СтюартКИАНУ РИЙВСМатю Макконъхи
Кристен СтюартКиану РийвсМатю Макконъхи
Опра УинфриУди АлънДжим Кери
Опра УинфриУди АлънДжим Кери
Роби УилямсДжони ДепТом Круз
Роби УилямсДжони ДепТом Круз
БионсеДжулия Робъртс  
БионсеДжулия Робъртс  

 

Клаудия Шифър - бръмбарофил►

Клаудия Шифър - бръмбарофил

Обратно на повечето жени, които недолюбват насекомите, моделът Клаудия Шифър обожава всякакви пълзящи и летящи гадини...

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Клаустрофобия - причини, симптоми и лечение".

Още от "Психология"

Сезонна депресия – какво да знаем, как да се справим?

Сезонна депресия – какво да знаем, как да се справим?

Чували ли сте за сезонна депресия? Сезонната депресия често се появява през по-студените и мрачни месеци от годината и ни кара да се чувстваме потиснати. Научете повече за сезонната депресия и вижте някои начини да се справите с нея.

Защо и кога се нуждаем от професионална помощ

Защо и кога се нуждаем от професионална помощ

Не е срамно да потърсите професионална помощ. Всъщност в някои ситуации тя е наложителна, ако човек иска да се върне към предишния си нормален живот. Научете защо и кога се нуждаем от професионална помощ.

Между прошката и отмъщението

Между прошката и отмъщението

На 17 март отбелязваме големия християнски празник Сирни заговезни, когато трябва да поискаме прошка от близките си и на свой ред да им дадем опрощение.