Какво е хординг и защо е опасен?

0 коментара0/5

Чували ли сте за хординг? На пръв поглед безобидното презапазяване с ненужни вещи може да се превърне в опасно заболяване, което да застраши дома ви и вашето здраве, както и да ви изолира от вашите близки и приятели. Що е то хординг?

Какво е хординг и защо е опасен?
Какво е хординг и защо е опасен? © iStockphotos.com

Какво е хординг?

Хординг е психологично заболяване, което има много имена. Известно е още като "патологично събирателство", "силогомания", "синдром на Плюшкин". Между 700 хиляди и 1.4 милиона американци имат симптоми на хординг, а заболяването придоби популярност, след като няколко реалити телевизии решиха да направят предавания, посветени на лечението на този тип психично разстройство. Болните от хординг се затрупват с вещи,  презапасяват се с ненужни стоки, стават неорганизирани и раздразнителни, а в по-тежките случаи домовете им се превръщат в опасни за живеене.

Вижте също: Преувеличаването - прищявка или болест?

Причини и симптоми?

Все още не са напълно ясни причините за хординг. Според едни е в следствие на емоционална травма в ранните години, докато според други е генетично предразположение. Повече болни са на средна възраст, между 40 и 50-годишни, но първите симптоми са проявили, докато са били още в тийнейджърските си години. 

Симптомите, които се наблюдават при хординг са: неподреденост, лоша хигиена, склонност към презапасяване, складиране на ненужни вещи, отлагане на обичайни дейности, ограничаване на социалните контакти, раздразнителност, невъзможност за определяне истинската стойност на предметите. Болните от хординг страдат от неспособност да изхвърлят, а раздялата с всяка вещ им причинява емоционален дисбаланс и раздразнение. Обикновено при тях не се наблюдава друго заболяване, освен това противно на отношението им към обстановката вкъщи, навън и в офиса те са перфекционисти.

Вижте също: 4 дихателни техники и ползите от тях

Добави описание

5 фази на заболяването:

  • Първа фаза - болният има склонност към презапасяване, но всички стаи в жилищата му са достъпни и обитаеми, няма затрупване с купчини от стари вещи;
  • Втора фаза - две от стаите в жилището са засегнати, в тях има малки купчини с вещи, но пространството в коридора, както и ооло врати и стълбища, е свободно;
  • Трета фаза - поне една стая от жилището не е годна за живот, наблюдава се също лоша хигиена, значителни купчини с дрехи, списания, ненужни вещи;
  • Четвърта фаза - две стаи са негодни за живот, хигиената е влошена, има опасност от падащи предмети заради високите купчини с вещи;
  • Пета фаза - пространството в коридори, килери, мазета, тавански помещения, както и това в кухнята или банята е запълнено с вещи. Болният е раздразнителен и интровертен.

Лечение на хординг

Имайки предвид, че хординг е заболяване на психологическа основа, вариация на Обсесивно-компулсивно разстройство, обикновено лечението тук протича с помощта на антидепресанти и когнитивна терапия. Смята се, че сеансите с психиатър имат по-добри резултати от хапчетата, тъй като така се изкоренява първопричината за заболяването и пациентът понася по-добре промяната.

23.01.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Какво е хординг и защо е опасен?".

Още от "Психология"

Хипохондрия – страх от болести

Хипохондрия – страх от болести

Хипохондрия е психологическо заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите на някаква болест. По-лошо - страдащите от хипохондрия са убедени, че са болни, въпреки уверенията на лекарите в противното.

8 признака, че сте изгубили връзка с интуицията си

8 признака, че сте изгубили връзка с интуицията си

Всеки човек притежава интуиция и колкото по-добре и ясно чува нейния глас, толкова по-правилни решения може да взима

Как да формираме собствения си емоционално - интелигентен код, за да бъдем щастливи?

Как да формираме собствения си емоционално - интелигентен код, за да бъдем щастливи?

За начало е важно да осъзнаем собствените си емоции и да разберем емоциите на другите.