Защо е полезно да седим на пода?

0 коментара0/5

Колко често седите на пода? А бихте ли се хранили на пода, макар това да не е много често срещано в западния свят. Научете повече за ползите от това да седите на пода.

Защо е полезно да седим на пода?
 © istockphoto.com

1. Подобрява стойката

Неправилната позиция на тялото и стойката като цяло водят след себе си куп здравословни проблеми. Седенето на пода естествено коригира стойката и предотвратява болките в долната част на гърба и кръста. Седенето на пода буквално принуждава човек да стои изправен и с изпънат гръбнак. Това намалява болките в раменете и врата.

 

2. Подобрява храносмилането

Храненето на пода подобрява храносмилането. Макар това да е епопулярно по нашите географски ширини, всъщност носи много ползи. Навеждането напред, за да лапнете храната и след това връщането в изходна позиция, стимулира производството на храносмилателни сокове. Така храната се смила по-добре и по-бързо.

Вижте също:

7 съвета за по-добро храносмилане >>>

 

3. Седенето на пода като форма на релакс

Можете да превърнете седенето на пода в релаксираща практика или медитация. Просто затворете очи, изправете гърба и поставете длани на коленете. Отпуснете раменете, без да увисват. Притворете очи и за няколко минути се концентрирайте само върху дишането. Не мислете за нищо. С последното издишане, отворете бавно очи. Ще се изненадате как тази релаксираща практика ще се отрази на настроението ви.

медитация и релаксация

4. Седенето на пода помага здравето на ставите

Седенето на пода за мнозина може и да е неестествено. Истината обаче е, че хората използват столове само от няколко века. Преди това седенето на пода е било съвсем нормално. Най-много ползи, разбира се, има за стойката. Не по-малко са те обаче за здравето на ставите. Постоянното сгъване на коленните и тазобедрени стави ги прави по-гъвкави, а с времето намалява риска от артрит и остеопороза.

 

5. Седенето на пода удължава живота

Може и да ви звучи странно, но има проучване, което доказва връзката между седенето на пода и продължителността на живота. Причината се крие в изправянето, без чужда помощ. Изправянето от седнало положение на пода изисква сила, гъвкавост и баланс, които учените установили, че са пряко свързани с продължителността на живота.

 

6. Седенето на пода подобрява кръвообращението

Седенето „по турски“ както му казваме у нас подобрява кръвообращението успокоява нервите. Затова се смята, че редовното седене на пода може да подобри сърдечното здраве.

11.05.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо е полезно да седим на пода?".

Още от "Полезно"

5 съвета при болки в гърлото

5 съвета при болки в гърлото

Болките в гърлото са един от първите симптоми на настинка. Колкото по-скоро вземете мерки, толкова по-голям шанс имате да избегнете усложненията. Вижте 5 съвета при болки в гърлото.

Лечебните свойства на кактусовата смокиня

Лечебните свойства на кактусовата смокиня

Бодлива круша, кактусова смокиня и още опунция са наименованията, под които може да срещнете това лечебно растение. Представлява кактус с плоски месести стебла и плодове, които имат лечебно действие.

МЦ „Оксилайф“ – София разполага с уникален ултразвуков скенер

МЦ „Оксилайф“ – София разполага с уникален ултразвуков скенер

Медицински център „Оксилайф – София”, разположен в полите на Витоша, предлага съвременна апаратура и отлични специалисти, за да подобри качеството на здравеопазването у нас и да се доближи до световните стандарти в медицината.