Съвети за справяне с пролетните алергии

0 коментара0/5

Пролетта идва, а с нея из въздуха се носи аромат на цветя. За някои обаче тези месеци са кошмарни, защото страдат от симптомите на класическата пролетна алергия. Вижте няколко полезни съвета за справяне с пролетните алергии.

Съвети за справяне с пролетните алергии
 © Архив

Причини за пролетните алергии

Пролетта е сезонът на алергиите. Повече прах, поява на влага или мухъл, полен от растенията - всичко може да е причина за отключване на алергия в организма. Всъщност имунната система вижда алергените като враг на вашето тяло, затова изработва антитела, които да ги атакуват. Това води до повишаване нивото на хистамин в кръвта и съответно възникват първите симптоми на алергия като хрема, зачервяване под очите, кихане. Важно е да установите към кое растение проявявате алергична реакция. Най-честите причинители са дървета като бук, бряст, хвойна, черница, дъб, топола и липа.

Добави описание

5 съвета за справяне с пролетните алергии

Прочистване на синусите

Ако имате съмнения, че организмът ви се е поддал на действието на пролетните алергии, тогава започнете редовно да прочиствате синусите си, като ползвате солен разтвор. Може да си купите на спрей от аптеката или да си приготвите сами от топла вода и щипка сол. Отваряйки синусите, намалявате хремата и зачервяването на очите.

Вижте също: 8 съвета при синузит

Ароматерапия

Ако страдате от пролетна алергия, помислете за облекчаване на симптомите с помощта на ароматерапия. В дифузер сложете по 2 капки етерично масло от мента, лавандула и лимон. Може да смесите етеричните масла и в малко, стъклено шише (като това от капки за нос например) и да го носите с вас, за да вдишвате от ароматите всеки път, когато усетите силно раздразнение, предизвикано от алергията.

Добави описание

Чай вместо кафе

За да облекчите симптомите на пролетната алергия, се нуждаете от продукти с антихистаминно действие. Вместо второ кафе, пийте по една голяма чаша чай от лайка или зелен чай, като вторият ще допринесе и за подобряване на метаболизма ви. Чайовете с антихистаминно действие съдържат вещества, които пречат на ензима да се трансформира от хистадин в хистамин.

Добави описание

 

Антихистаминова диета

Заради алергията през пролетта може да се наложи да промените малко менюто си. Включете храни, които са известни с противоалергичното си действие, като лапада. Ще са ви полезни също продукти, в чийто състав присъства флавоноида кверцетин, защото е известен с това, че потиска нивата на хистамин в организма. Такива са лукът, ябълките, цитрусовите плодове.

Вижте също: Поленова алергия

Добави описание

Грижи у дома

Докато трае сезонът на пролетните алергии, трябва да полагате още повече грижи у дома. Бършете по-често прах и пускайте поне 2 пъти седмично прахосмукачка. Внимавайте в кои часове проветрявате и какво е времето навън, за да не вкарате полен вкъщи. Знаете ли, че поленът може да бъде внесен у дома дори като се е вплел в косата ви?

17.04.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Съвети за справяне с пролетните алергии".

Още от "Полезно"

Тайната на плоския корем

Тайната на плоския корем

Искаш плосък корем бързо! Не, искаш го веднага! Омръзнало ти е да се чувстваш подута като балон, а дънките да те стягат.

Главоболие от напрежение – най-разпространеното главоболие в наши дни

Главоболие от напрежение – най-разпространеното главоболие в наши дни

 Около 80% от хората страдат от т.нар. “тензионно главоболие”. Наименованието идва от думата “тензия”, която означава напрежение.