Пчелен прашец - златни гранулки за здраве

0 коментара0/5

Със сигурност сте чували за пчелен прашец, а може би сте и виждали. Но едва ли подозирате колко полезен може да е той за вашето здраве. Научете повече за пчелният прашец, вижте идеи как да го включите в менюто си, както и кога е добре да не го приемате.

Пчелен прашец - златни гранулки за здраве
 © istockphoto.com

Пчелният прашец съдържа почти всички полезни съставки, необходими на нашето тяло. В някои държави пчелният прашец дори официално е признат за лекарство.

Пчелният прашец съдържа витамини, минерали, протеини, липиди, мастни киселини, ензими, каротеноиди, биофлавоноиди. Той помага в борбата с бактериите, гъбичките и вирусите.

 

В 1 с.л. пчелен прашец има:

  • 16 калории
  • 0.24 гр мазнини
  • 1.2 гр протеин
  • 2.18 гр въглехидрати
  • Над 250 вида полезни съставки

 

Ползи за здравето от пчелния прашец

Намалява възпалението: Пчелният прашец  действа подобно на противовъзпалителните лекарства, затова може да се приема при различни възпалителни процеси, протичащи в тялото.

Действа като антиоксидант: Пчелният прашец има действа като антиоксидант, подобно на ферментиралите храни. Затова и понякога пчелният прашец е част от диети и пречистващи режими.

За здравето на черния дроб: При проучвания върху плъхове е установено, че пчелният прашец подпомага функциите на черния дроб. Освен това пчелният прашец може да помогне на черния дроб да се възстанови след увреждане.

За здрава имунна система: заради своето антимикробно, противогъбично и антивирусно действие, пчелният прашец е чудесен начин да подсилите имунната система.

Облекчава симптомите на менопауза: редовният прием на пчелен прашец или приемането на хранителни добавки с него могат да облекчат симптомите в период на предменопауза и менопауза при дамите на средна възраст.

пчелен прашец

За какво да внимавате

  • Бременните жени не бива да консумират пчелен прашец
  • Пчелният прашец не се препоръчва и по време на кърмене
  • Ако имате алергия към мед или ужилване на пчели, не приемайте пчелен прашец
  • Възможно е след консумиране на пчелен прашец да почувствате световъртеж, недостиг на въздух или ускорен пулс. В тези случаи веднага потърсете лекарска помощ, защото е възможно да сте алергични

Как се консумира пчелен прашец

Добре е да въведете пчелният прашец постепенно в храненето си. Като начало започнете с 1 лъжица, после 2 и т.н., докато достигнете желаното от вас количество.

Никога не загрявайте пчелният прашец. Високата температура може да унищожи активните ензими и да намали полезността му. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Вижте също:

Апитерапия - лечебната сила на меда >>>

Можете да добавяте пчелният прашец към сутрешната купа с мюсли, към овесени ядки или трици, както и към смути напитки. Някои използват пчелният прашец за поръсване към различни сандвичи и дори мелби.

 

08.06.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Пчелен прашец - златни гранулки за здраве".

Още от "Полезно"

Лечебните свойства на кактусовата смокиня

Лечебните свойства на кактусовата смокиня

Бодлива круша, кактусова смокиня и още опунция са наименованията, под които може да срещнете това лечебно растение. Представлява кактус с плоски месести стебла и плодове, които имат лечебно действие.

Киста на яйчника

Киста на яйчника

Кистата на яйчниците и поликистозните яйчници са сред най-често срещаните женски заболявания. Какви са симптомите и как се диагностицира кистата на яйчника, както и как можем да се справим със заболяването с алтернативни методи. Научете повече за кистата на яйчника.

Без повече болка в ставите! Научи как тук!

Без повече болка в ставите! Научи как тук!

Бръчки, увиснала кожа, скованост и болка в ставите... всичко това е продиктувано от понижения с възрастта синтез на колаген и хиалуронова киселина.