Как се променя интимната зона с възрастта?

0 коментара0/5

Както всичко друго в тялото, и вагината се променя с възрастта. Различните периоди носят различни препятствия (за да не ги наричаме проблеми) пред жените. Какви са тези промени и как да се грижим за "онова" специално място, там, долу, вижте някои полезни съвети според възрастта.

Как се променя интимната зона с възрастта?
 © istockphoto.com

Вагинални проблеми и интимна грижа за женинад 30

Ако отдавна използвате противозачатъчни хапчета, възможен проблем е вагиналната сухота. Противозачатъчните спират овулацията и с годините това влияе на естествената лубрикация.

Ако пък това е периодът, в който жената е решила да забременне, е възможно да се забележи потъмняване на кожата (заради хормоните) или пък леки разширени вени, особено в последния триместър и малко след раждането заради тежестта на матката. След раждането тези проблеми отминават по естествен начин.

Научете повече за УПРАЖНЕНИЯТА НА КЕГЕЛ >>>

Ако досега не сте започнали да правите упражнения за стягане на тазовото дъно, от типа Кегел, време е да започнете

Вагинални проблеми и интримна грижа за жени над 40

В този период тялото вече произвежда все по-малко естроген. В интимните части това се изразява във възможна поява на пигментни петна. Постепенно цикълът става по-слаб и по-кратък, докато навлезете в менопаузата.

Вижте също:

Перименопауза - периодът преди менопаузата >>>

Също така, типично за този период е нарушаването на алкално-киселинния баланс, което може да доведе до вагинални възпаления, зачервяване, сърбеж. Хубавото е, че този проблем се решава лесно и приятно - с редовен секс.

жена, интимна грижа според възрастта

Вагинални проблеми и интимна грижа за жени над 50

Когато жената навлезе в 50-те си години, се наблюдават най-големите промени в тази област. Тъканта на вагината става по-тънка и губи еластичност. Последното от своя страна може значително да влоши сескуалния живот на жената. Появяват се усещание като силна вагинална сухота и позиви за уриниране по време на половия акт. 

Вижте също:

Вагинална сухота >>>

При подобни оплаквания жената веднага трябва да се консултира с гинеколог, да се направят изследвания и да се назначи лечение, облекчаващо симптомите. 

Заради липсващите или много ниски нива на естроген, се увеличава риска от вагинални инфекции. Причината е, че се повишава киселинността на средата. Всички тези проблеми се решават с редовно посещение при гинеколог и изследвания.

 

Станете част от Rozali.com във Facebook!

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как се променя интимната зона с възрастта?".

Още от "Полезно"

Менопаузата - алтернативите на хормоналната терапия

Менопаузата - алтернативите на хормоналната терапия

Нито един разговор свързан с менопаузата не може да не засегне темата „за“ или „против“ хормоналната терапия през този така деликатен момент от живота на всяка жена.

Tantum Verde и Tantum Lemon

Tantum Verde и Tantum Lemon

Tantum Verde и Tantum Lemon са медикаменти за лечение на болно и възпалено гърло, възпалени венци и лигавица на устната кухина и гърлото.

5 симптома, че прекалявате със солта

5 симптома, че прекалявате със солта

Ако се храните с твърде много сол, това може да навреди на вашето здраве. Преди това обаче вашето тяло ви дава редица предупредителни сигнали. Вижте 5 симптома, че прекалявате със солта.