8 съвета при синузит

0 коментара0/5

Синузитът е често срещано заболяване, което може да предизвика сериозен дискомфорт, главоболие и други здравословни проблеми. Предлагаме ви 8 съвета, с помощта на които да се справите със синузита.

8 съвета при синузит
 © istockphotos.com

Въпреки, че синузитът е често срещано заболяване, малко хора знаят какво го провокира и как да се предпазят от него. Синусите имат задачата да филтрират и овлажняват въздуха, който вдишаме, както и да попречат на бактериите да стигнат до дихателните пътища. Ако носът се запуши в следствие на инфекция, това блокира тяхната работа и може да доведе до главоболие, кашлица, затруднено дишане. Освен това отслабва имунната система и увеличава шансовете за заразяване със сезонни вируси или с грип.

Ето няколко полезни съвета, които биха ви помогнали да се справите със синузита или дори да го предотвратите:

Влажен въздух

Поддържайте въздуха влажен вкъщи.Купете си овлажнител или просто сложете купа с вода на парното или в близост до климатика, така че течността да се изпарява. Проветрявайте стаите редовно за няколко минути.

Добави описание

Грижа за възглавницата

Синусите могат да се запушат, ако живеете в прашна среда. Едно от местата, което събира прах, който може да блокира работата на синусите, е възглавницата ви. Затова на всеки две седмици може да слагате възглавницата за 5 до 10 минути в сушилнята - уредът обира дребните прахови частици и натрупания мъх.

Вижте също: Как да прогоним хремата

Подходящи упражнения

Съществуват серия от упражнения и дихателни техники, които могат да ви помогнат да отпушите синусите. Едно от тях изисква да поставите показалеца си до ноздрата и да притискате и отпускате в продължение на 30 секунди. След това повтаряте за другата.

Инхалации

Инхалациите отпушват синусите и прочистват дихателните пътища. Най-добре е да ги правите с евкалипт, мента или борова есенция, но може и профилактично с пара от гореща вода.

Вижте също: 25 народни рецепти от домашната аптека

Добави описание

Хидратация

Споменахме, че една от задачите на синусите е да овлажняват вдишания въздух. За да улесните работата им, поддържайте организма си хидратиран, затова пийте повече вода и наблягайте на топлите напитки. Топлият чай ще се справи със сухотата в носа, а и може да го ползвате за бърза инхалация. Сред най-препоръчваните чайове за отпушване на синусите е зеленият.

 

Компреси

Ако страдате от синузит или се оплаквате от проблеми със синусите, топлите компреси могат да облекчат болката ви. Те ще намалят напрежението в ноздрите и ще се погрижат за главоболието. Достатъчно е да натопите хавлиена кърпа в гореща вода и да я поставите върху носа за няколко минути.

Подходящо меню

Има храни, които изострят синузита, и такива, които могат да ви предпазят от него. Избягвайте гъби, оцет, кисело зеле, както и сушени плодове. Заложете на повече пресни салати, броколи, карфиол, чесън. Използвайте пикантни подправки - лютите чушки и черният пипер прочистват синусите.

Вижте също: Лекарства през носа - плюсове и минуси

Добави описание

Спрейове

Дори да имате хрема, не бързайте да посягате към капките за нос, защото прекалената им употреба може да направи носната лигавица по-суха и раздразнителна. Използвайте спрей със солен разтвор и редовно прочиствайте носа.

07.02.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 съвета при синузит".

Още от "Полезно"

Жива и мъртва вода – лековити свойства

Жива и мъртва вода – лековити свойства

Човешкият организъм е 80% вода. Ето защо водата е най-бързият и ефикасен начин за лечение, особено ако е със специални свойства като живата и мъртвата вода. Вижте какво представлява и как да си я направите.

Как глутенът, захарта и млякото се отразяват на лицето?

Как глутенът, захарта и млякото се отразяват на лицето?

Според някои лекари има пряка връзка между здравето на храносмилателната система и начина, по който изглежда лицето - пъпки, тъмни кръгове, пигмрнтни петна и т.н. Вижте как глутенът, захарта и виното се отразяват на лицето?

Без повече болка в ставите! Научи как тук!

Без повече болка в ставите! Научи как тук!

Бръчки, увиснала кожа, скованост и болка в ставите... всичко това е продиктувано от понижения с възрастта синтез на колаген и хиалуронова киселина.