6 признака, че това не е обикновена настинка

От 0 коментара0/5

Често хората се заблужават, че сигналите, които тялото им изпраща, всъщност са характерни за най-обикновена настинка. Истината е, че може да става дума за по-сериозно и далеч не толкова безобидно заболяване. Вижте 6 признака, че това не е обикновена настинка.

6 признака, че това не е обикновена настинка
 © архив

Продължителността

Една нормална настинка трае около 3 дни. Започва с раздразнено гърло, често пъти придружено от хрема и макар на по-късен етап да се появява кашлица, с помощта на почивка и прием на повече витамини проблемите постепенно започват да отшумяват 72 часа след първите симптоми. Ако оплакванията продължават повече от 4 дни, тогава със сигурност не става дума за обикновена настинка.

Висока температура

Високата температура е показателна за вирусни заболявания и инфекции. Тя е от първите сигнали, по които може да разпознаете, че не се борите с настинка. Важно е да откриете първопричината за температурата - най-често тръгва от проблеми с гърлото, но може да алармира, че сте хванали вирус. При висока температура поддържайте организма добре хидратиран!

Вижте също: Бабини рецепти при висока температура

Добави описание

Поддържане на температура

Другата крайност - поддържане на не много висока температура, също е притеснителна и намеква, че това не е просто настинка. Ако няколко дни термометърът показва малко над 37 градуса, това означава, че организмът ви води битка с някакъв вирус или с бактерия. Ще се наложи да посетите лекар, за да се установи причината.

Вижте също: Грип или настинка?

Главоболие

Главоболието не е от най-често срещаните симптоми на настинките, затова може да го ползвате като подсказка, че проблемът е друг. Ако е комбинирано със схващане на врата или с температура, тогава може би говорим за някакъв прогресиращ вирус. Възможно е и да страдате от инфекция на синусите, така че  най-добре се консултирайте с лекар.

Вижте също: 8 съвета при главоболие

Добави описание

Дишай-издишай

При стандартната настинка оплакванията са свързани с раздразнено гърло и хрема, които по-късно прерастват в кашлица, но и тя отшумява за сравнително кратък период. Ако обаче продължавате да кашляте вече дни наред и усещате болки или стягане в гърдите всеки път, когато вдишате или издишате, тогава задължително трябва да посетите лекар, защото може да става дума за бронхит или дори пневмония.

Измамен край

Често се случва симптомите, от които сте се оплаквали, внезапно да изчезнат и после да се върнат след 2-3 дни. Тогава обикновено се говори за "суперинфекция", тоест започнало е като настинка, но заради пробив в имунната система заболяването се е развило. 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 признака, че това не е обикновена настинка".

Още от "Полезно"

Защо е полезно да имате овлажнител за въздух?

Защо е полезно да имате овлажнител за въздух?

Защо е важно да имате у дома овлажнител за въздух? Колко трябва да е влажността на въздуха у дома? Вижте защо е полезно да имате овлажнител за въздух у дома.

Какво искат жените

Какво искат жените

„Ако знаех какво искат жените, щях много по-лесно да им влияя. Сега знам само, че са луди.“ - Мел Гибсън като Ник Маршал в „Какво искат жените“

Как да се справите с безсънието?

Как да се справите с безсънието?

Безсънието, независимо дали в тежка, или лека форма, оставя трайни следи върху здравето на човек – както физически, така и психически. Ето някои полезни съвети и рецепти как да се справите с този проблем.