5 мита за месечния цикъл

0 коментара0/5

Много се е изговорило за месечния цикъл, но дали наистина всичко, което чувате от приятелки и колежки е вярно? Вижте 5 мита за месечния цикъл.

5 мита за месечния цикъл
 © istockphotos

Цикълът идва точно на 28 дни

Макар при повечето жени цикълът наистина да идва приблизително на 28 дни, това не е задължително и вариациите са нещо нормално и често срещано. Ако периодът между две менструации е по-кратък от 21 дни и по-дълъг от 35, тогава трябва да се консултирате с лекар. Имайте предвид също, че с годините времето между менструациите се скъсява.

Вижте също: Какво влияе на месечния цикъл?

"ПМС" не съществува

Някои твърдят, че така нареченият предменструален синдром е плод на въображение и емоционален дисбаланс. Научно доказано е обаче, че поне 50% от жените страдат от ПМС, който може да се изразява в променливи настроение, болки в корема, чувствителни гърди, внезапно чувство на глад. Особеното е, че предменструалният синдром не настъпва 2-3 дни преди менструацията, както някои мислят, а 1 или 2 седмици.

Добави описание

Не може да забременееш по време на цикъл

Абсолютен мит е, че не можеш да забременееш по време на цикъл. Макар да има малък шанс, това е възможно. Причината е, че спермата може да остане във вагината до 5 дни, а овулацията е непостоянна. Затова, ако тя се измести по-рано, двата фактора могат да съвпаднат. Въпреки, че рискът е малък, по-добре ползвайте предпазни средства. 

Вижте също: 6 причини цикълът ви да е по-слаб от обикновено

Сексът по време на цикъл е забранен

Този мит изпада в другата крайност като отрича сексуалния контакт по време на менструация. Всъщност е въпрос на личен избор, а някои жени дори стават по-активни заради повишено либидо в период на цикъл. Стига да спазвате добра хигиена и да се чувствате комфортно, никой не ви спира.

Добави описание

По време на цикъл организмът изхвърля "лоша" кръв

Не съществува такова нещо като "лоша кръв", от която организмът се освобождава. Да, кръвта от месечния ви цикъл е по-различна, защото включва различни секрети, а съставът й се определя от нивата на желязо в организма и хидратацията, но няма нищо "лошо", вредно или опасно в нея.

30.05.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 мита за месечния цикъл".

Още от "Полезно"

Маслото, благословено от Ватикана

Маслото, благословено от Ватикана

Семейството на Терезия Райтзамер вече 650 години пази чудотворна рецепта за билкова смес, която лекува рани и изгаряния. Лекарите от отделението по съдова хирургия в Бургас лекуват трудно зарастващи рани с Терезиенойл.

Когато има болка, а нямате рецепта...

Когато има болка, а нямате рецепта...

...Диалгин може да е отговора. Диалгин е лекарствен продукт без рецепта за възрастни и деца над 14 години и се прилага за симптоматично лечение на болка от различен произход и с различна интензивност, когато други средства са противопоказани: