4 причини да се разболяваме по празниците

0 коментара0/5

Случва ли ви се да сте здрави цяла година и изведнъж да се разболеете, когато си останете у дома за празниците? И така най-хубавото време от годината се превръща в кошмарна борба с хремата, температурата и кашлицата. Но защо се получава така? Вижте 4 причини да се разболявате по празниците.

4 причини да се разболяваме по празниците
 © istockphoto.com

Отпускаме се

В ежедневието си човек е активен и следва определен график - ставане по едно и също време, ходене на работа, домакински задължения и т.н. Останете ли у дома обаче ние, съвсем нормално, си позволяваме да се отпуснем. Отпускането понякога е приятно, но друг път ни кара да се сетим, че ни боли тук и там.

 

синдром на коледното дърво

Синдром на коледното дърво - как елхата ни разболява?

"Вижте как коледната ви елха може да ви разболее, какви са симптомите и как да се справите...."

 

Роднини, семейни събития и много вируси

Коледните празници обикновено са време, което прекарваме в компанията на много роднини и приятели. И винаги се намира поне един болен, в процес на разболяване или "почти" излекувал се човек. Често пъти е достатъчна една прегръдка, за да се разпространи вирусът сред семейството.

Дори да избягваме прекия физически контакт с болния, то прекарването на една маса с него няколко часа подред в затоплената стая, може да ни осигури нежелан подарък, с който да се борим седмици след това.

коледа, разболяване по празниците

Прекаляваме с храната и алкохола

Преяждането и препиването за нещо, с което мнозина обвързват празниците. Няма  да коментираме правилно ли е това или не. Истината е обаче, че това може да ни докара проблеми със здравето. Преяждането намалява временно имунитета на организма и с това се повишава рискът от разболяване. Същото се случва и с прекаляването с алкохола. Организмът е толкова зает да обработва всичко, което сте му поднесли, че няма възможност да е толкова "нащрек" за вируси.

 

празнична трапеза

Кои са най-празничните храни през декември?

"В тези дни всеки е в приповдигнато настроение, обикаля за подаръци, радва се на коледната украса, прекарва хубави моменти със семейство и приятели, а това, което очакваме с нетърпение, е вкусната трапеза..."

 

Пазаруването, магазините и многото хора на едно място

Пазаруването е задължителна част от подготовката за празниците. И все повече хора избират да пазаруват от големи магазини и търговски центрове, за да приключат по-бързо с предколедния шопинг. Да, обаче тези магазини са пълни с хиляди хора, дори десетки хиляди по празниците, които стоят на едно място. Колкото и да има вентилация, тя не може да замени чистия въздух. И така средата се превръща в място, пълно с вируси. От една страна времето там ще ви помогне да тренирате имунната си система. От друга обаче е доста възможно да пипнете някой вирус.

04.12.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "4 причини да се разболяваме по празниците".

Още от "Полезно"

Внимание, черен дроб в опасност!

Внимание, черен дроб в опасност!

Съвременният живот е бърз, динамичен и неподвластен на традиции. До началото на миналия век всекидневието е било повторяемо в рамките на поколения – детето е следвало начина на живот на своите дядовци и прадядовци.

Защо комарите хапят някои хора, а други не?

Защо комарите хапят някои хора, а други не?

Комарите са една от най-досадните и неприятни „опасности”, които крият летните вечери. Чудили ли сте се обаче защо комарите хапят само някои хора, а други пропускат? И този факт си има своето обяснение, разберете го сега.

Променливо време?! Как да предпазим децата от вирусите?

Променливо време?! Как да предпазим децата от вирусите?

Честите промени във времето, на които ставаме свидетели напоследък отслабват имунитета на всеки от нас. Миналата седмица имахме температури под минус 10 градуса, а тези дни термометърът показва вече 10 градуса над нулата.